Bardzo możliwe, że po świętach macie dosyć tematu jedzenia, dlatego dzisiaj nie serwuję Wam rozbudowanych potraw. Mam za to piękne i pyszne, żółte mango lassi, czyli dwuskładnikowy koktajl serwowany w indyjskich restauracjach. W szklance z zawartością koloru słońca (którego próżno dzisiaj szukać na zewnątrz) znajdziecie dojrzałe mango zmiksowane z jogurtem. Czasem rozrzedzam całość mlekiem albo po prostu robię koktajl na maślance, która nadaje całości kwaskową nutę.
Mango lassi świetnie sprawdza się w upalne dni, ale ja lubię popijać tej koktajl również wiosną, zwłaszcza w porze śniadaniowej. To zdecydowanie przepis na jedną rękę, do przygotowania z dzieckiem w drugiej, szybko i bezproblemowo. Więcej przepisów z cyklu Na jedną rękę, w tym np. błyskawiczny mus czekoladowy, frytki z batatów, granolę czy crumble, znajdziecie tutaj.
MANGO LASSI
(na 2-4 porcje)
- 1 dojrzałe mango
- 1 szklanka jogurtu
- opcjonalnie: 1/2-1 szklanka mleka
- opcjonalnie: szczypta kardamonu
Mango obieram ze skórki i pozbawiam pestki. Miksuję na gładko z zimnym jogurtem i mlekiem, jeśli mam ochotę na rzadszy koktajl.
koktajl idealny na taką pogodę! 🙂 i ten kolor <3
To prawda. A kolorek jak z kurkumą, a to tylko mango 😀
Jakie to proste! 🙂
Muszę spróbować.