Tylko przepis (bezy cynamonowe Liski)

Po wczorajszej jubileuszowej przemowie dzisiaj już nic nie mówię, podzielę się tylko przepisem na bezy cynamonowe.

BEZY CYNAMONOWE

 

4 białka (w temperaturze pokojowej)
125 g cukru pudru
75. g cukru trzcinowego brązowego
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
2 łyżka posiekanych orzechów włoskich do posypaniaBiałka mieszam z cukrami i ubijam na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut. Piana musi być bardzo sztywna i lśniąca. Na sam koniec ubijania dodaję cynamon.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze rozkładam porcje masy bezowej tworząc 5 bezów, zachowując między nimi odstępy. Bezy posypuję orzechami.

Bezy piekę w piekarniku nagrzanym do 110 st. C. (z termoobiegiem) przez ok. 3 godziny. W trakcie pieczenia sprawdzam wypiek – jeśli bezy będą suche i lekkie, oznacza to, że się wysuszyły (nie powinny mieć wilgotnego środka).

 

Uwagi:

1. Przepis na te bezy pochodzi z książki Liski „Słodkie”. Bardzo spodobał mi się dodatek cynamonu i orzechów włoskich, miło urozmaica zwykłą bezę.

2. Jednakże miałam z tym bezami problem – w książce Liska podała, iż należy je suszyć przez 1,5 – 2 godziny. Po upływie tego czasu moje bezy ewidentnie nie były gotowe, suszyłam je jeszcze kolejną godzinę. Po tym czasie bezy straciły lepkość wnętrza, były chrupiące na zewnątrz i nieco mniej chrupiące wewnątrz, ale nie miękkie.

Generalnie, bez względu na przepis i podane w nim czasy suszenia, zawsze sprawdzam bezy przed wyciągnięciem z piekarnika. Jeśli mimo upływu czasu pieczenia są za ciężkie (niedosuszone), kontynuuję suszenie.

3. Bezy to dobry pomysł na wykorzystanie nadwyżki białek, powstałej po produkcji wielkanocnych bab.

16 komentarzy

  • 12 lat temu

    Piekne, ja tez robilam ostatnio bezy, ale ze skorka pomaranczowa, Twoja propozycja wydaje mi sie rownie pyszna:-)

  • jubileuszową przemowę wzięłam sobie do serca również bloguję, zawsze można się czegoś nauczyć..tzn podpisuję się czterema łapami…przepis na bezy super zwłaszcza że białka zawsze gromadzą się w lodówce..:)..pozdrawiam

  • 12 lat temu

    Wspaniałe są:) Uwielbiam bezy;) a najbardziej bezowy tort z bitą śmietaną i świeżymi owocami 🙂

  • 12 lat temu

    Pierwsze zdjęcie – aż trudno to opisać. Rewelacja.

  • 12 lat temu

    Bezy mogę jeść kilogramami! A Twoje wyglądają taaak pysznie 🙂

  • 12 lat temu

    Pycha 🙂 I jakie proste w wykonaniu 🙂

  • 12 lat temu

    Piękne, cudowne, pewnie przepyszne! Mam nadzieję, że ja ze swoim blogiem wytrwam równie długo jak Ty, gratuluję! 🙂

  • 12 lat temu

    Wyglądają pięknie. Nigdy mi pieczenie bez nie wychodziło, bo albo za brązowe, albo za ciągliwe i zawsze coś. Kiedyś natrafiłam na przepis Orlando Murrina na zapomniane ciasteczka – czyli właśnie bezy z orzechami, które wsadza się wieczorem do maksymalnie nagrzanego piekarnika (od razu po włożeniu ciastek się go wyłącza) i zapomina się o nich. Rano bezy są gotowe. To były jedyne bezy, które mi wyszły.

    • 12 lat temu

      Przepis brzmi bardzo ciekawie, nie zdążą się spalić podczas stygnięcia piekarnika??

      A ja np. lubię lekko ciągnące w srodku bezy, choć kiedy je piekę, staram się zachować jak największą suchość.

  • Bezy wcinałam jako dziecko, uwielbiałam je. Jeszcze nie próbowałam ich zrobić i chyba trzeba nadgonić 🙂

  • Nie przepadam za bezami ale taką z cynamonem z chęcią bym spróbowała.

  • 12 lat temu

    nie mam cierpliwości do bez. zdecydowanie – nie mam.
    kojarzą mi się z dzieciństwem i małą cukiernią koło Domu Kultury w moim rodzinnym mieście. na ladzie, koło kasy była szklana kula, a w niej małe bezy – poczęstunek dla dzieci. były wyborne. przypominały puszyste chmury na letnim niebie. lubiłam zapach tej cukierni 🙂

    • 12 lat temu

      A w czym cierpliwość do nich potrzebna, Karola? Mikser sam robi, a potem piekarnik sam piecze ;)))

  • 12 lat temu

    Bezy najlepiej robić z odstałych w lodówce białek, im więcej wilgoci z nich odparuje, tym w piekarniku szybciej schną. Świeże białka mają sporo wody w sobie.

  • Bezy celowo mogą być ciągnące w środku, ja na przykład nie lubię przesuszonych! 😉

Zostaw komentarz