Retro miniatura z szuflady #9

Vintage cooking

Moja dzisiejsza retro miniatura z szuflady to wskazówki dotyczące kruchego ciasta. Pozwoliłam sobie na ten temat, bo w następnym wpisie mam dla Was kruche ciasto z… amarantusem. To już za momencik. Tymczasem spójrzmy, co pani Lucyna Ćwierczakiewicz radzi w temacie kruchego ciasta.

Uwaga co do ciasta kruchego używanego na mazurki. Wszelkie kruche ciasto pod mazurki używane jest daleko smaczniejsze, jeżeli do zwykłej proporcji masła, cukru, żółtek, araku, dołożyć na funt mąki 4 żółtka gotowane, które utarte na tarce wgnieść razem w ciasto. Cytat pochodzi z książki „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast” Lucyny Ćwierczakiewicz (1903 r.).

/Wpis z cyklu Vintage cooking, poświęconego starym, starszym i najstarszym przepisom. Więcej wpisów znajdziecie tutaj./

3 komentarze

  • 8 lat temu

    a kruche ciasto jest jeszcze bardziej kruche gdy część masła zastąpi się smalcem. dlatego angielskie mince piesy rozpływają się w ustach. pozdrawiam

  • 8 lat temu

    Od kiedy odważyłam się upiec pierwszego mazurka, stosuję wyłącznie przepis na kruche Agnieszki Kręglickiej: 10 ugotowanych na twardo żółtek na 1 kg mąki. Wychodzi najdelikatniejsze.

  • 8 lat temu

    cudne 🙂

Zostaw komentarz