#54 Przepisy na jedną rękę: focaccia najłatwiejsza

Odkąd Jadłonomia opublikowała przepis na tę focaccię, nie piekę innych. Wieczorem mieszam składniki, rano wstawiam ciasto. Odkąd znam ten przepis, dbam jedynie o to, by mieć w domu pół kilograma mąki i opakowanie drożdży. Nic więcej nie potrzeba nam do szczęścia! Jako że piekę tę foczkę dobrych kilka miesięcy, mam na koncie mnóstwo modyfikacji.

I tak, mogę podzielić się z Wami informacjami, że:

  • nasza foczka pięknie piecze się na mące chlebowej (typ 720)
  • świetnie lubi się z czarnuszką
  • jest pyszna z suszonymi pomidorami
  • bardzo lubi powtykane kawałki rozmarynu
  • oczywiście najlepsza jest na ciepło, rwana prosto z blachy
  • jeśli przykleja się Wam do foremki, dajcie jej minutę, dwie, a potem delikatnie odklejajcie, powinna ładnie odejść.

To jest Przepis na jedną rękę, bo jest superprosty i niekłopotliwy. Po resztę niekłopotliwych receptur zapraszam tutaj – klik.

focaccia

FOCACCIA NAJŁATWIEJSZA

  • 500 g mąki pszennej (około 3 1/2 szklanki)
  • 1 1/2 szklanki wody (375 ml)
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 4 g suchych drożdży
  • 2 ? 4 łyżki oliwy
  • sól do posypania
  • u mnie tutaj dodatkowo: 2 łyżki czarnuszki
W dużej misce mieszam wszystkie składniki (poza solą do posypania i oliwą). Mieszam je, aż składniki się połączą. Miskę przykrywam szczelnie folią i owijam gumką recepturką. Wystawiam na balkon/wstawiam do lodówki na noc (minimum 8 h).  Kluczowe jest szczelne przykrycie miski.
Rano kwadratową foremkę do pieczenia (np. 30 x 25 cm) smaruję oliwą. Wykładam na nią ciasto, rozciągam je na blasze, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 – 3 h. Na wyrośniętym cieście robię (placami zanurzonymi w wodzie) kilka dziurek, skrapiam całość oliwą i posypuję solą.
Piekę w 250 st. C. przez 15-20 minut, do zezłocenia.
Przepis od Jadłonomii – klik.

focaccia

 

 

 

6 komentarzy

  • kawuem
    3 lata temu

    rok 2020, rokiem focacci, taką wersje wole 😀
    u nas najczęściej z cebulą, świetnie się podpieka razem z ciastem, mąż dorzuca, już na talerzu, anchois a ja oliwki.
    tą ilością ciasta wypełniam blachę piekarnikową, focaccia jest cieńsza ale ma więcej chrupiącej powierzchni 😉
    na papierze do pieczenia (używam 2,3 krotnie) nic się nie przykleja.
    pozdrawiam

    • Ania Włodarczyk
      3 lata temu

      Cebulę mieszasz z całym ciastem czy tylko na wierzch? Z anchovies i oliwkami to już prawie pissaladiere, które też uwielbiam.

  • Karina
    3 lata temu

    Witam, a gdybym swieze drozdze uzyla to wyjdzie gorsza? inna? jaki moge przelicznik zastosowac? suchych do swiezych?
    pozdrawiam i dziekuje

    • Ania Włodarczyk
      3 lata temu

      Nie, jak najbardziej będzie ok, tylko oczywiście trzeba je aktywować. Przelicznika nie pamiętam, ale chyba 7 g suszonych to 25g świezych?

  • natalia
    3 lata temu

    mąka 720 chlebowa to mąka żytnia, nie pszenna. To chyba zasadniczo zmienia postać rzeczy, przepis jest na pszenną, żytnia ma inne właściwości (dużo bardziej się lepi) i smak.

    • Ania Włodarczyk
      3 lata temu

      Zmienia trochę wypiek, ale chodziło mi o to, że ten wypiek na mące 720 też wychodzi i fajnie smakuje.

Zostaw komentarz