4 października 2020

Wrócić do pisania po dłuższej przerwie to jak spotkać dawno niewidzianego znajomego. Niby jest o czym opowiadać, niby dużo się wydarzyło, ale w sumie nie ma o czym gadać… Mam tak z blogiem, dawno tu nie pisałam i choć kilka receptur grzecznie czeka w folderach, to jednak trochę się lenię, trochę nie mam flow.

I jeszcze te zdjęcia – omyłkowo przestawiłam sobie aparat na tryb JPG-ów , w rezultacie dziwiłam się, że podczas obróbki kolory straciły szlachetność i jakieś to wszystko brzydkie… Odszczekuję głośno moje dawne słowa, że w komputerze nie czuć wielkiej różnicy między JPG-iem  a RAW-em. Musicie więc znieść te średnie foteczki, bo rzecz, którą chcę pokazać, jest pyszna i godna października. No i w końcu muszę od czegoś zacząć na blogu, prawda?

***

Dorwałam ostatnio żółte cukinie. Choć różnica w smaku jest żadna, ale ja cieszyłam się, jakbym znalazła kwiat paproci. Jedną z cukinii udusiłam z kurkami, w które zaopatrzyli mnie teściowie i wyłożyłam na podpieczone ciasto francuskie. Szybka tarta kurkowo-cukiniowa to dobry smak na przywitanie października i pożegnanie z kurkami, które powoli się kończą.

tarta na cieście francuskim

TARTA Z KURKAMI I CUKINIĄ

  • 2-3 garście kurek
  • 1 mała cebulka, posiekana
  • 1 średnia cukinia
  • oliwa do podsmażenia
  • 1/2 opakowania serka kremowego typu Almette
  • kilka łyżek jogurtu/mleka
  • czosnek
  • płat ciasta francuskiego

Na patelni lekko duszę cebulkę, dodaję kurki, solę, smażę chwilę. Gdy odparują nieco wody, dodaję pokrojoną w półplastry cukinię. Gdy patelnia pyrka, podpiekam rozłożone na blaszce ciasto francuskie (robię to zawsze, unikam wtedy gumowego spodu). W 220 st. C., przez ok. 10 minut, aż środek ciasta urośnie.

W miseczce mieszam serek z mlekiem lub jogurtem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku (masa ma mieć gęstość kwaśnej śmietany).

Środek upieczonego ciasta francuskiego ugniatam widelcem i rozsmarowuję na nim serek. Na wierzchu rozprowadzam zawartość patelni. Całość podpiekam 10-15 minut, do zarumienienia brzegów.

Zostaw komentarz