#34 Przepisy na jedną rękę: kompot jabłkowy z rokitnikiem

O „naszych” krzakach, czyli miejscówce, gdzie zaopatrujemy się w owoce i kwiaty pisałam już nie jeden raz. Odkąd Olek podrósł, robimy wspólne wyprawy. Mój pomocnik chętnie zbiera dzikie jabłka, mirabelki i zrywa kwiaty. Biega z kijkiem i cieszy się zielenią tak jak ja. Ostatnio w krzakach odkryłam piękną pigwę, ale ta musi jeszcze trochę dojrzeć. Potem – o ile nikt mnie nie uprzedzi – zrobię z niej pigwówkę! Tymczasem na stole stoi piękny bukiet nawłoci z krzaczorów, a w kuchni koszyk pełen jabłek. Ostatnio zebraliśmy z Olem kilka kilogramów słodkich jabłek (a w piwnicy stoi już kilkanaście słoików dżemu mirabelkowego). Z jabłek tym razem robimy kompot, bo wymaga najmniej pracy, chociaż niedawno przerobiłam dwa kilogramy na mus. Kompot jabłkowy wzbogaciłam o dodatek pomarańczowych kulek rokitnika (oczywiście znalezione w krzakach). Udało się zrobić go prawie bez cukru.

Schłodzony kompot jabłkowy świetnie gasił nam pragnienie w upalne dni. Gdy zrobiło się chłodniej, lekko go podgrzewałam. Acha, jako że nie jestem miłośniczką miękkich, ugotowanych jabłek, odcedzałam płyn, by był klarowny, a owocową papkę wyrzucałam. Jeśli jednak chcecie jeść ugotowane jabłka, obierzcie je ze skórki.

Ok, to zwykły kompot. Ale niezwykłości dodaje mu fakt, że przygotowaliśmy go z jabłek, na które sami „upolowaliśmy”. Taki jakoś lepiej smakuje!

To kolejny ekspresowy przepis z cyklu Na jedną rękę. Tutaj – klik! – więcej receptur.

KOMPOT JABŁKOWY Z ROKITNIKIEM

  • ok. 1 kg jabłek
  • kuleczki rokitnika z 2 gałązek (opcjonalnie)
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3 ziarna kardamonu

Umyte jabłka pozbawiam szypułek i włochatych gniazdek u dołu. Kroję w plastry (ze skórką i wnętrzem). Wrzucam do dużego garnka i zalewam wodą, tak, aby przykryła całość. Dodaję kardamon, cukier i rokitnik, gotuję do miękkości jabłek. Odcedzam płyn (wyjdzie go ok. 1 l), podaję na ciepło lub na zimno.

2 komentarze

  • 6 lat temu

    Musę spróbować tego kompotu, bo dawno nie smakowałem rokitnika.

    • Ania Włodarczyk
      6 lat temu

      Polecam, bo fajnie to smakuje!

Zostaw komentarz