Retro miniatura z szuflady: śniadania skromne i wykwintne (Marta Norkowska, Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska)

26 lutego 2014
Uwielbiam jadłospisy w starych książkach kucharskich.
Ten pochodzi z mojego nowego nabytku, „Najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej” Marty Norkowskiej. Szczególnie ujęło mnie pierwsze „śniadanie skromne”. Znajdziecie w nim:
perduty w sosie cebulowym
– czops barani
– kartofle paille
– sery.

Głodni pozostałych retro miniatur z szuflady? Znajdziecie je tutaj

4 komentarze

  • 4 lata temu

    Faktycznie, bardzo skromne :), a poniżej jaja sadzone, zrazy i deser :)) Chcę takie skromne śniadanie. Uwielbiam takie ksiązki.

  • Anonimowy
    4 lata temu

    Aniu, a znasz może tę książkę: http://www.zysk.com.pl/pl/Nowosci/Zapomniane_warzywa_-_Teresa_Lewkowicz-Mosiej ? Nie czytałam jej, ale pomyślałam, że mogłaby Cię zainteresować. 🙂
    Pozdrawiam, Kasia

  • 4 lata temu

    Ciekawe tytuły tych śniadanek 🙂

  • Anonimowy
    4 lata temu

    Rany boskie! składniki wskazują, że to nie śniadanie chłopa/robotnika/rzemieślnika, lecz godnego mieszczanina/ skromniejszego ziemianina. Jak oni to spalali, że głodnieli do obiadu (zapewne jeszcze bardziej rozbudowanego)?
    PS. Też uwielbiam jadłospisy, zwłaszcza z książek kucharskich mamy i teściowej (wydanych na przełomie lat 60 i 70).

Zostaw komentarz