Niektórzy z Was są pamiętliwi i do dziś wypominają mi, że jeszcze nie zamieściłam przepisu na ciasteczka z masłem orzechowym, które piekłam na śniadanie na Targu Węglowym 😉
Nadrabiam więc zaległości. Pieczcie je, bo warto – są kruche, mocno orzechowe i rozpływają się w ustach.
CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ
1/2 szklanki miękkiego masła
1/2 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki brązowego cukru (można dać nieco mniej)
1/2 szklanki białego cukru (można dać nieco mniej)
1 duże jajko
1 i 1/4 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
opcjonalnie: gorzka czekolada (1/2 tabliczki), posiekana
Masło ucieram z masłem orzechowym i cukrem na jednolitą masę. Ciągle miksując, dodaję jajko. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaję do maślano-jajecznej masy, mieszam dokładnie. Dodaję czekoladę, mieszam.
Odstawiam ciasto do lodówki na godzinę.
Z chłodnego ciasta formuję kulki (nieco mniejsze niż orzech włoski), układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach i rozpłaszczam je widelcem. Piekę w 180 st. C. przez 10-15 minut, w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia.
Po upieczeniu pozostawiam do ostygnięcia na blaszce, dopóki trochę nie ostygną.
Uwagi:
1. Przepis od Agnieszki z Ciasteczkolandii (dziękuję!).
2. Z podanej proporcji wychodzą ok. 2 blaszki ciasteczek.
3. A tu znajdziecie przepis na inne ciasteczka z kratką (z tahiną). Uwielbiam je!
po I-wszym spojrzeniu nie ma się złudzeń-po prostu idealnie kruche o niewielkim,spłaszczonym kształcie z (jak się domyślam) intensywnie ciepłym, orzechowym posmakiem.
lubię ten typ:)
Nie ma zmiluj, musze zrobic. I koniecznie z czekolada 🙂
1/2 szklanki masła to ile gramów?
Szkoda,że nie zdązyłam ich spróbować. Piękne są Aniu! 🙂
ciasteczka z masłem orzechowym to zawsze strzał w dziesiątkę 🙂
u mnie wersja bez czekolady:
http://www.pinkhungry.com/peanut-butter-cookies/