/wpis zamawiany/
Poniższa notka jest owocem
współpracy z firmą Bosch, która poprosiła mnie o recenzję sprzętu kuchennego ?
miksera kuchennego Bosch MFQ36440. A więc zaczynamy.
Mikser ma ładną barwę ? jest biały
i ma szare wstawki, a więc wpisał się w moje gusta kolorystyczne (i wygląd kuchni). Jest
lekki, więc dłuższe miksowanie nie sprawia mi problemu. Przycisk mocy daje się
regulować, ustalając obrony od najniższego (1) do najwyższego (5) poziomu, jest też przycisk “turbo”, z najwyższą mocą.
W zestawie z robotem mamy 3
rodzaje końcówek: miksującą, haki do ciasta i ?ubijaczki?. Końcówka miksująca najczęściej przeze mnie używany
dodatek. Miksuję nią zupy na krem, robię wszelkiego rodzaju koktajle, musy i
dipy takie jak np. mój ulubiony hummus. Zdarzało mi się jej również użyć do
ucierania pesto genovese.
Rozpoczynając testy miksera, zaczęłam od przygotowania szybkiego sorbetu truskawkowego. Zamrożone truskawki zasypałam odrobiną cukru i gdy nieco puściły sok (ale się nie rozmroziły), użyłam końcówki miksującej (zdj. poniżej). Końcówka dała sobie radę z mrożonymi owocami i zmiksowała wszystko na gładką masę.
Końcówka do mieszania, ubijająca to klasyk ?
najbardziej można ją wyeksploatować przy okazji pieczenia bezy Pavlovej. Ubijam nią pianę z białek i cukru, a potem, po upieczeniu bezy, końcówka
służy mi do ubijania śmietany.
Haki do wyrabiania ciasta sprawdzają się
przy wyrobie kruchego ciacha, ale i wyrabianiu drożdżowego. Przygotowywałam już
za pomocą tego robota kruche i jestem zadowolona z efektów – ciasto wyrabia się ekspresowo. Myślę, że
podobnie będzie przy drożdżowym.
Do robota załączony jest również
pojemnik z pokrywką, co ułatwia przechowywanie przyrządzonych za pomocą niego
sosów i koktajli.I jeszcze jedno – robot wyposażony jest w stojak, dzięki czemu można go postawić na blacie bez ryzyka wywrotki. Podoba mi się w nim również obecność przesłonek na otwory, do których mocuje się końcówki, ułatwia to utrzymanie robota w czystości (zdj. powyżej).
***
I obiecany konkurs:
jeśli chcecie się stać
posiadaczami takiego sprzętu, wyślijcie na mój adres e-mail: wlodarczyk.ania@gmail.com przepis
wraz ze zdjęciem zdrowego dania, którego przygotowanie jest możliwe jest z użyciem miksera kuchennego.
Konkurs trwać będzie to 10 lipca, a
trzy dni poźniej, tj. 13 lipca zaprezentuję na blogu zwycięski przepis wraz ze zdjęciem.
Nagrodą w konkursie jest mikser będący bohaterem niniejeszej notki – Bosch MFQ36440.
czy można zgłosić kilka przepisów? czy tylko jeden? 🙂
1 przepis z jednym zdjęciem 🙂 Pozdrowienia!
Niby taka podstawowa rzecz, a jednak wiele mikserów jest tak skonstruowana, że nie da się ich bezpiecznie postawić. Ty to nawet taki sprzęt AGD potrafisz pięknie sfotografować!
Przepis wysłany! 🙂
Aniu, właśnie jutro planuję zrobić sorbet truskawkowy! Ale boję się, że się skrystalizuje i będą wyczuwalne igiełki (nie mam maszynki). Co zrobić? Czy do tego sorbetu dodajesz żelatynę , albo alkohol. A może wcale go ponownie nie zamrażasz i jest on do podania natychmiast ?
Dominika
Dominiko, ja sorbetu nie mroziłam, robię go na świeżo, bo wtedy jest gładki. Po zamrożeniu on ma igiełki, chyba że miksuje się go co jakiś czas. W nowym Kukbuku podałam przepis również na podobny sorbet 🙂
Hey! Czy mogłabyś polecić ten o to blog? o to link: http://patrycja-patrishia-klodzinska.blogspot.com/ z góry dzięki
Mam tego robota i muszę powiedzieć, że naprawdę świetny produkt. Rewelacyjnie się z niego korzysta