Cacko bez dziurki (TARTALETKI Z JAGODAMI/BIAŁYMI PORZECZKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ/PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI)

7 sierpnia 2012

 

Zanim przekopię się przez wakacyjne zdjęcia i zaległe maile, nim pogonię wszystkie koty, które zebrały się pod kanapą, przesadzę przerośnięte zioła i wypiorę różową sukienkę w trupie czaszki (mój wakacyjny nr 1, a w zasadzie już nr 2, bo w tym roku wyparła go długa patchworkowa spódnica z second-handu), spełnię obietnicę z postu poniżej i pokażę Wam pewne jagodowe cacuszko.
Pewnego lata, kiedy jeszcze spędzałam wakacje w domu rodzinnym, piekłam je niemal co dzień. Schodziło od razu, pochłaniane tuż po lekkim ostygnięciu. Swoją drogą, pieczenie dla rodziny to było coś – siostry i rodzice mogli zjeść każdą ilość słodkości, która wyszła spod moich rąk, dzięki czemu mogłam wyżywać się kulinarnie.
Ten wypiek znacie bardzo dobrze, tyle że w wersji malinowej – mowa o tarcie z malinami i białą czekoladą pod owsianą kruszonką. Pierwotnie robiłam ją w wersji jagodowej, a potem modyfikowałam nadzienia, dodatki, wprowadzałam wariacje malinowe, porzeczkowe, jeżynowe. Bywało, że zamieniałam białą czekoladę na mleczną albo gorzką, a zamiast kruszonki podsypywałam całość płatkami migdałowymi lub orzechami laskowymi. Początkowo wypiekałam to ciasto w formie babeczek, z czasem zrobiłam się wygodna i skomasowałam je pod postacią tarty.
Dzisiaj babeczki z jagodami, białą czekoladą i kruszonką owsianą pojawiają się w doborowym towarzystwie tartaletek z białą porzeczką i tych z jagodami z płatkami migdałowymi. A ta poniżej to wersja de luxe, bo ma i kruszonkę, i płatki migdałowe.

 

TARTALETKI Z JAGODAMI/BIAŁYMI PORZECZKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ/PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI
składniki i sposób przyrządzenia zgodnie z TYM przepisem, z tą różnicą, że:
–  zamiast dużą formę, wylepiam blachę na muffiny (wychodzi ok. 8-11 babeczek),
–  maliny zastępuję jagodami bądź białą porzeczką
–  na wierzch niektórych babeczek (upieczonych) wysypuję uprażone na suchej patelni płatki migdałowe;

21 komentarzy

  • 5 lat temu

    A płatki migdałowe wcześniej prażysz na patelni? Czy wystarczy im piekarnik? 🙂

    Pozdrawiam 🙂

    • 5 lat temu

      Monika, posypuję je po upieczeniu podprażonymi płatkami migd. – uściślę to wyżej zaraz 🙂

  • 5 lat temu

    Czy to taka forma do tarteletek? Ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie 🙂

    • 5 lat temu

      Tartaletka jest z foremki na 'tartaletkowej' :), a większość babeczek piekę w foremce muffinowej (zdj. 1).

  • 5 lat temu

    Te talaretki musiały być smakowite. Wyglądają niesamowicie apetycznie. 🙂

  • 5 lat temu

    Cu-do-wne!
    Już chcę do domu! Tam mam działający piekaaaarnik!

  • 5 lat temu

    Aż zrobiłam się głodna!
    Wyglądają smakowicie!

    Pozdrawiam gorąco 🙂

  • 5 lat temu

    No tartaletki zabójcze, ale ja to mam takie skryte marzenie, żeby zobaczyć tą różową sukienkę *_* Proszę proszę proszęęę!!

    • 5 lat temu

      Jakie bajkowe!! U mnie wersja z jagodami poszłaby w mig 🙂

    • 5 lat temu

      ;))) Arven, wygrzebię sukienkę, bo już keidyś ktoś o nią prosił 😉

  • 5 lat temu

    Gdzies ty dorwala biale porzeczki, co? 🙂
    A rozowa sukienka w trupie czaszki brzmi interesujaco. Lubie takie przekorne polaczenia.

  • 5 lat temu

    Jakie malutkie tarteletki *.*

  • 5 lat temu

    Piękne te ciacha! W piątek mamy rynek to pobiegnę po porzeczki, maliny a może jakieś jagody dorwę, jak nie to borówki. I spłodzę coś na wzór tu zgapionego 🙂 Ależ mi ślinka cieknie 🙂

  • 5 lat temu

    A ja wlasnie jagody dorwalam. Czy one sie nie przylepia za bardzo do formu muffinowej? Latwo sie je wyjmuje?

    • 5 lat temu

      Ojej, nie zauwazylam pytania… Ciasto wychodzi łatwo po przestygnięciu, ale czasem dla pewnosci podkładam pod nie paseczki pergaminu.

  • 5 lat temu

    Wyglądają baaaardzo smacznie 🙂 Ja dzisiaj piekę drożdżówkę z truskawkami i borówkami, bo nam zostały 🙂
    Pozdrawiam 🙂

  • 5 lat temu

    śliczne 🙂 ja również uwielbiam piec w domu rodzinnym, mogę piec do woli i mieć pewność, że wszystko zostanie zjedzone 🙂

  • 5 lat temu

    A ja bym chciała sukienkę zobaczyć;]

  • 5 lat temu

    aż poczułam u siebie ten zapach otwieranego piekarnika po upieczeniu tych tarteletek mmmm

  • Anonimowy
    5 lat temu

    Dziekuje za ten przepis. Przygotowywanie tartaletek w formie muffinkowej jest bardzo wygodne. Poniewaz moja forma jest juz dosc sfatygowana, wylozylam ja papierem do pieczenia pocietym na kwadraty. Kruche ciasto jest bardzo latwe w obsludze i smakuje wybornie. Z przepisu wyszlo mi 14 tartaletek.

    • 5 lat temu

      Suuuper, że wszystko wyszło 🙂 Patent z kwadratami jest bdb, dzisiaj zrobiłam to samo, tak na wszleki wypadek.

Zostaw komentarz