… czyli mój wkład w tegoroczne święta: trochę przepisów na świąteczne potrawy, które przygotowałam dla Wirtualnej Polski. Znajdziecie je w rubryce Świąteczny stół.
Idąc za Polą, która działała razem ze mną, podlinkowuję zdjęcia i przepisy świąteczne, które pojawiły się na WP, bo nie licząc tych przepisów pewnie jak zwykle nie uda mi się podzielić recepturą na moje świąteczne przysmaki.
Zaczynam od przepisów na świąteczne, słodkie upominki:
KRÓWKI |
KRÓWKI
300 ml
śmietanki kremowej 30% tłuszczu
140 g cukru
opcjonalnie:
ziarna z ? laski wanilii
albo
? łyżeczki
cynamonu
Śmietankę,
cukier i ? jeśli robimy krówki waniliowe: ziarenka wydłubane z laski wanilii bądź
? jeśli robimy krówki cynamonowe: cynamon – wrzucamy do wysokiego garnka z
grubym dnem. Podgrzewamy masę.
Gdy masa
zacznie się gotować, zmniejszamy gaz do minimum i mieszamy co kilka minut. Przez
pierwszy kwadrans masa będzie sprawiała wrażenie, jakby kipiała, a następnie
zacznie gęstnieć. Gdy zacznie gęstnieć, należy ją mieszać nieustannie, ponieważ
tylko wtedy mamy pewność, że się nie przypali. Masa będzie gotowa, gdy zacznie
odchodzić od rondelka i zbrązowieje. Cały proces trwa ok. 50 minut, zaś jeśli
chcemy uzyskać bardziej kruche niż ciągnące krówki, należy gotować masę nieco
krócej ? ok. 40 minut. Aby sprawdzić, czy masa krówkowa jest już gotowa, wylewamy
kroplę masy na talerzyk – gdy natychmiast zaschnie, masa jest gotowa.
Masę
przelewamy do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą. Odstawiamy do stężenia na
kilka godzin. Zastygłą masę kroimy w kwadraty ostrym nożem namoczonym uprzednio
w ciepłej wodzie.
***
|
MARMOLADA POMARAŃCZOWA |
MARMOLADA
POMARAŃCZOWA
1 kg
pomarańczy
330 g cukru
Pomarańcze
myjemy i obieramy ze skórek. Skórkę z dwóch pomarańczy kroimy w cienkie
paseczki. Pomarańcze pozbawiamy wszelkich białych części.
W rondlu o grubym
dnie umieszczamy cukier, pomarańcze i pokrojoną skórkę pomarańczową. Mieszamy
całość, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy, mieszając co jakiś
czas. Masa powinna zgęstnieć i zmniejszyć swą objętość o połowę.
Gorącą marmoladę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Z podanego przepisu wychodzą 3 małe słoiki marmolady.
***
CZEKOLADOWE TRUFLE |
TRUFLE
CZEKOLADOWE
100 g gorzkiej czekolady
30 g śmietany kremówki 30%
70 g miękkiego
masła
1,5 łyżki miodu
kakao do obtoczenia trufli
1,5 łyżki miodu
kakao do obtoczenia trufli
Śmietankę
umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy miód.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, mieszając masę, aż cała czekolada się rozpuści. Jeśli czekolada nie chce się roztopić, umieszczamy rondelek na naczyniu z wrzącą wodą i delikatnie podgrzewam masę. Gdy masa przestygnie, dodajemy miękkie masło. Mieszamy dokładnie masę i wylewamy ją na głęboki talerz, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, mieszając masę, aż cała czekolada się rozpuści. Jeśli czekolada nie chce się roztopić, umieszczamy rondelek na naczyniu z wrzącą wodą i delikatnie podgrzewam masę. Gdy masa przestygnie, dodajemy miękkie masło. Mieszamy dokładnie masę i wylewamy ją na głęboki talerz, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny.
Następnie formujemy ze schłodzonej masy kuleczki i obtaczamy je w kakao. Gotowe trufle układamy na talerzu i chowamy do lodówki. Podajemy schłodzone.
Z podanej
porcji wychodzi ok. 10 sztuk.
***
CIASTECZKA CZEKOLADOWE |
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE
150 g gorzkiej
czekolady
100 g
dowolnej czekolady (mlecznej, gorzkiej, białej), posiekanej
90 g masła
75 g mąki
150 g cukru
2 jajka
50 g
suszonej żurawiny
? łyżeczki
proszku do pieczenia
? łyżeczki
cynamonu
szczypta
soli
W rondelku o
grubym dnie rozpuszczamy masło wraz z gorzką czekoladą, podgrzewając delikatnie
na małym ogniu, aż czekolada się roztopi. Zestawiamy rondelek z gazu. W misce
mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i żurawinę. W drugiej misce
umieszczamy jajka oraz cukier i ubijamy je mikserem. Do masy jajecznej powoli
wlewamy przestudzoną czekoladę, cały czas mieszając całość. Delikatnie mieszamy
masę z mąką. Dodajemy do masy posiekaną czekoladę, mieszamy.
Na wyłożoną
papierem blachę nakładamy nieduże porcje ciasta (należy pamiętać o zachowaniu
odstępów miedzy ciastkami). Pieczemy ciastka w 180 st. C. przez 10 minut.
Z podanej
porcji wychodzi 20 ciastek.
***
A to propozycje – mniej lub bardziej tradycyjne – na bożonarodzeniowy stół:
ŚLEDŹ W ŚMIETANIE Z ŻURAWINĄ |
ŚLEDŹ W
ŚMIETANIE Z CZERWONĄ CEBULKĄ I ŻURAWINĄ
4 solone
filety śledziowe
1 duża
czerwona cebula
1 małe
opakowanie śmietany 18%
1 łyżeczka
cukru
biały pieprz
2-3 łyżki
suszonych żurawin
Każdy z
filetów kroimy na 4 części. Cebulę kroimy w krążki. Śmietanę mieszamy z cukrem
i białym pieprzem.
W owalnym
naczyniu układamy na przemian śledzie i cebulę. Naczynie owijamy folią
spożywczą i chowamy do lodówki na min. 2 godziny (a najlepiej na noc). Przed
podaniem śledzie polewamy warstwą śmietany i posypujemy suszoną żurawiną.
***
BARSZCZ WIGILIJNY |
BARSZCZ WIGILIJNY
5 suszonych prawdziwków
1 szklanka wody
2 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
6 ziaren czarnego pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
majeranek
1 l bulionu warzywnego
1 kg czerwonych buraków
2 szklanki zakwasu buraczanego (do
kupienia w sklepach)
cukier do smaku
4-6 łyżeczek soku z cytryny
sól
Namaczamy
grzyby w 1 szklance wody przez około 3 godziny. Gotujemy grzyby w wodzie, w
której się namaczały, po czym odcedzamy wywar (grzyby wykorzystujemy do uszek).
Buraki
obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku podgrzewamy
bulion, dodajemy starte buraki i czosnek, listek laurowy, ziele angielskie oraz
pieprz i gotujemy bez przykrycia ok. 20 minut. Następnie przecedzamy buraki,
dolewamy do wywaru wywar grzybowy oraz zakwas buraczany. Dodajemy majeranek. Na
małym gazie delikatnie podgrzewamy barszcz, doprawiając go solą, odrobiną cukru
oraz sokiem z cytryny.
***
|
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Z ZIOŁOWYM MASŁEM |
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
na
ciasto:
450
g mąki
200
ml letniej wody
1
jajko
1
łyżeczka soli
1
łyżka oleju
na
farsz:
40
g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
2
szklanki wody
400
g kiszonej kapusty
2
małe cebule, posiekane
2
łyżki masła
1
łyżeczka oleju
sól
i pieprz
Zalewamy
grzyby 1 szklanką wody, odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Następnie kroimy
grzyby na drobne kawałki i gotujemy je do miękkości w wodzie, w której się
moczyły ? ok. 15 minut. Płuczemy kapustę kiszoną i kroimy ją dość drobno.
Dorzucamy kapustę do grzybów, podlewamy 1 szklanką wody i gotujemy, mieszając
co jakiś czas przez ok. pół godziny. W międzyczasie na głębokiej patelni
rozgrzewamy masło, olej i wrzucamy nań cebule, które mają się zeszklić. Gdy
kapusta będzie miękka, a cała woda zeń wyparuje, przerzucamy ją na patelnię i
mieszamy z cebulą, podsmażając chwilę całość. Doprawiamy farsz solą i pieprzem,
odstawiamy.
W
dużej misce mieszamy łyżką wszystkie składniki na ciasto. Gdy się połączą,
formujemy z ciasta kulę i wyrabiamy je przez 5 minut. Jeśli ciasto jest zbyt
lepki, podsypujemy je nieco mąką. Jeśli nie jest elastyczne, dodajemy odrobinę
więcej wody. Gdy ciasto będzie gładkie, odstawiamy je na godzinę. Po tym czasie
rozwałkowujemy je dość cienko i wykrawamy szklanką krążki. Na środek każdego z
nich nakładamy farsz, zaklejamy (jeśli ciasto nie chce się lepić, można zwilżyć
palce wodą) i układamy na oprószonej mąką stolnicy.
Pierogi
gotujemy niewielkimi partiami w osolonej, wrzącej wodzie ? 6 minut od momentu
wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Pierogi podajemy polane masłem. Z podanej
porcji wychodzi ok. 18 pierogów.
***
|
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI |
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ
I GRZYBAMI
500 g kiszonej
kapusty
50 g suszonych
grzybów (najlepiej prawdziwków)
2 szklanki wody
2 małe cebule
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
sól i pieprz do
smaku
500 g makaronu
łazanki
Zalewamy
grzyby 2 szklankami wody, odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Następnie siekamy
grzyby w blenderze na drobne kawałki i gotujemy je do miękkości w wodzie, w
której się moczyły ? ok. 15 minut. Płuczemy kapustę kiszoną i kroimy ją dość
drobno. Dorzucamy kapustę do grzybów i gotujemy, mieszając co jakiś czas (ok.
pół godziny). W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, olej i
wrzucamy nań posiekane cebule, które mają się zeszklić. Gdy kapusta będzie miękka,
a cała woda z niej wyparuje, przerzucamy ją na patelnię i mieszamy z cebulą,
podsmażając chwilę całość. Doprawiamy kapustę solą i pieprzem, odstawiamy.
Gotujemy
łazanki wg przepisu na opakowaniu. Gotowe mieszamy z farszem kapuściano-grzybowym,
podgrzewając chwilę w naczyniu o grubym dnie (by nie przywarły). Podczas
podgrzewania możemy dodać jeszcze trochę masła, delikatnie mieszając całość.
***
|
|
ZUPA GRZYBOWA Z NALEŚNIKOWYM MAKARONEM |
ZUPA GRZYBOWA Z
NALEŚNIKOWYMI MAKARONEM
100
g suszonych prawdziwków
1,25
l wody
1
pęczek włoszczyzny
5
ziarenek pieprzu
świeżo
zmielony pieprz
sól
opcjonalnie:
1/3 szklanki śmietany kremówki
na
?makaron? naleśnikowy:
80
g mąki pszennej
1
jajko
125
ml mleka
ok.
70 ml wody gazowanej
tłuszcz
do smażenia
sól
Grzyby
płuczemy, umieszczamy w rondelku i zalewamy 1 szklanką wody. Odstawiamy grzyby
na noc. Następnego dnia wyciągamy grzyby z wody, kroimy na drobniejsze kawałki
i gotujemy je w wodzie, w której się moczyły. W dużym garnku zalewamy
włoszczyznę 1 litrem osolonej wody, dodajemy pieprz, wlewamy wywar grzybowy i
gotujemy przez ok. 20 minut. Wyciągamy z wywaru włoszczyznę. Jeżeli zabielamy
zupę śmietaną, do szklanki ze śmietanką wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i
mieszamy całość. Taką śmietankę wlewamy do zupy.
Gdy
zupa się gotuje, przygotowujemy naleśnikowy makaron: umyte jajko miksujemy na
lekką pianę. Odkładamy mikser, wlewamy
do jajka mleko, dodajemy mąkę i sól. Delikatnie mieszamy całość łyżką,
stopniowo dolewając wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ciasto nie
może być zbyt rzadkie, ponieważ naleśniki się rozwalą). Odstawiamy ciasto
naleśnikowe na co najmniej pół godziny. Smażymy naleśniki na rozgrzanej
patelni. Kiedy naleśniki są jeszcze ciepłe, zwijamy je w ścisłe ruloniki i
odstawiamy.
Tuż
przed podaniem zupy ruloniki kroimy wszerz na ok. 2 cm kawałki, które układamy
na dnie talerza, w którym podamy zupę. Tak powstałe ślimaczki zalewamy gorącą
zupą uważając, by się nie rozwaliły.
***
KARP SMAŻONY
KARP
SMAŻONY
4
dzwonka karpia
3
łyżki mąki
sól
świeżo
zmielony pieprz
1
cytryna, pokrojona na 4 cząstki + 2 łyżki soku z cytryny
2-4
łyżki klarowanego masła
Karpia
płuczemy w zimnej wodzie i odkładamy na talerz. Następnie skrapiamy rybę sokiem
z cytryny, solimy i pieprzymy.
Na
patelni rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła. W czasie, gdy masło się topi, obtaczamy
karpia w mące. Rybę smażymy na złoto z każdej strony, najlepiej małymi
partiami, gdyż wtedy mamy pewność, że tłuszcz utrzyma należytą temperaturę.
Pomiędzy smażeniem jedne a drugiej porcji dodajemy na patelnię masła i czekamy
chwilę, aż tłuszcz się rozgrzeje.
Usmażonego karpia układamy w żaroodpornym naczyniu z pokrywką ? przygotowane wcześniej można podgrzać w piekarniku. Rybę podajemy z cząstką cytryny.
***
|
PIERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ |
PIERNIK
Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
na
ciasto:
160
g mąki pszennej
160
g mąki żytniej bądź razowej
4
jajka
200
g płynnego miodu
160
g cukru pudru
30
g łyżka masła
1
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta
soli
3
łyżki przyprawy korzennej do pierników
na
polewę czekoladową:
4
łyżki śmietany 36 %
100
g gorzkiej czekolady
Masło
z cukrem ucieramy mikserem na gładką masę. Oddzielamy żółtka od białek,
dodajemy żółtka do masła i ucieramy dalej. Dodajemy miód, przyprawę korzenną,
sodę i ucieramy dalej. Na koniec dodajemy do masy mąkę.
Białka
ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną masę. Łyżkę piany mieszamy
energicznie z ciastem, po czym dodajemy pozostałą pianę i delikatnie mieszamy
całość drewnianą łyżką. Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem formy
keksowej i odstawiamy na 2 godziny. Pieczemy ciasto w 170 st. C. przez ok. 60
minut, aż włożony w środek ciasta patyk będzie suchy. Studzimy piernik na
kratce.
W
rondelku mieszamy śmietankę i połamaną tabliczkę czekolady. Na najmniejszym
ogniu, cały czas mieszając, łączymy śmietankę z czekoladą. Gdy masa stanie się
płynna, polewamy nią piernik.
*** |
ŚWIĄTECZNE BROWNIES |
ŚWIĄTECZNE BROWNIES
120 g masła
100 g
gorzkiej czekolady
100 g cukru
160 g
szklanka mąki pszennej
2 duże jajka
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
po 1/2
łyżeczki suszonego imbiru i gałki muszkatołowej
szczypta soli
1/3 łyżeczki
zmielonych goździków
1 łyżeczka
cynamonu
1 łyżeczka
kardamonu
(w/w
przyprawy możemy również zastąpić 3 łyżeczkami przyprawy do pierników)
Masło i
czekoladę roztapiamy w rondelku o grubym dnie na niewielkim gazie, mieszając co
chwila, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy rondelek.
W misce
łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Do drugiej miski
wbijamy jajka i ubijamy je mikserem na lekką pianę. Przełączamy mikser na
najniższe obroty i cienkim strumyczkiem wlewamy do piany płynną, ostudzoną
czekoladę z masłem. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy całość
drewnianą łyżką.
Przekładamy
ciasto do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (można je również wylać do
kwadratowej formy, wówczas ciasto będzie bardziej płaskie) do i pieczemy w 170
st. C przez ok. 30 -35 minut. Środek ciasta powinien zostać wilgotny, jakby
niedopieczony. Ciasto studzimy na kratce i kroję w niewielkie kwadraty.
***
I na koniec kilka propozycji przekąsek na sylwestrowy stół:
SAŁATKA Z BROKUŁAMI, FETĄ I MIGDAŁAMI |
SAŁATKA
BROKUŁOWA Z MIGDAŁAMI I SEREM FETA
1 brokuł
? szklanki
migdałów (bez skórki)
1 opakowanie
sera feta (może być ziołowy)
1 opakowanie
jogurtu naturalnego
2 łyżki
majonezu
1 ząbek
czosnku, zmiażdżony
świeżo
zmielony pieprz
sól
Umyty brokuł
dzielimy na różyczki i przygotowujemy na parze bądź gotujemy w lekko osolonej
wodzie. Warzywo powinno być lekko twarde, nie może być rozgotowane.
Migdały
siekamy na dość grube cząstki, fetę kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy jogurt
naturalny, zmiażdżony ząbek czosnku i majonez. Solimy i pieprzymy sos.
W małych
miseczkach rozkładamy porcje brokułów, posypujemy je migdałami i serem feta,
zaś do oddzielnych miseczek przelewamy sos czosnkowy. Sałatkę polewamy sosem
tuż przed podaniem.
*** |
JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM |
JAJKA
FASZEROWANE TUŃCZYKIEM
5 jajek
3 łyżki
majonezu
1 puszka
tuńczyka w sosie własnym
sól i pieprz
do smaku
2 łyżki
świeżo posiekanej pietruszki, szczypiorku bądź bazylii
10 listków
bazylii/pietruszki do ozdoby
Jajka
umieszczamy w rondelku z zimną wodą i włączamy gaz, gotując jajka 8 minut od
momentu zawrzenia wody.
Lekko
ochłodzone jajka przekrawamy wzdłuż na połówki. Delikatnie pozbawiamy jajka
żółtek, które umieszczamy w blenderze. Do żółtek dodajemy odsączonego tuńczyka
z puszki, majonez oraz sól i pieprz. Miksujemy masę przez chwilę. Dodajemy do
niej posiekane zioła. Białka wypełniamy masą tuńczykową, ozdabiamy pietruszką i
podajemy.
*** |
KORECZKI Z LAZURA, ORZECHÓW WŁOSKICH I WINOGRON |
SYLWESTROWE KORECZKI: Z
WINOGRON, ORZECHÓW WŁOSKICH I SERA PLEŚNIOWEGO
mała kiść
białych winogron
opakowanie
sera z niebieską pleśnią (najlepszy jest ser typu lazur)
szklanka
połówek orzecha włoskiego
Ser kroimy w
ok. 2 cm kwadraty. Winogrona myjemy, osuszamy i wybieramy grona równej
wielkości.
Na
wykałaczkę nadziewamy kawałek sera, następnie kładziemy nań połówkę orzecha
włoskiego, a na wierzch nadziewamy winogrono. Koreczki podajemy do wina.
*** |
HUMMUS |
HUMMUS
1 puszka
ciecierzycy
2 łyżki soku
z cytryny
2 ząbki
czosnku
2 łyżki
tahiny (pasta sezamowa do kupienia w sklepach z żywnością orientalną)
3 łyżki
oliwy + 2 łyżki do polania
2 łyżki wody
sól do smaku
do podania:
krakersy, chipsy, pokrojone w słupki świeże warzywa
Ciecierzycę
odsączamy z płynu. W blenderze umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy na
gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć dodatkową łyżką
wody.
Hummus
umieszczamy w płaskiej misce i polewamy go oliwą. Podajemy go z surowymi
warzywami, pokrojonymi w słupki, z krakersami, nachosami albo delikatnymi
chipsami.
Et voila, koniec!
ojej, ile inspiracji! 🙂 mój folder "do sprawdzenia" pęka w szwach, ale i tak dodam kilka nowych propozycji 🙂
PS i jak zwykle piękne zdjęcia 🙂
Wspaniałe przepisy. Na pewno z któregoś skorzystam jeszcze w przedświątecznym biegu 🙂
Apetycznie to wszystko wygląda, oj bardzo apetycznie:)))
Przepisy są świetne! 🙂 pozdrawiam!
Świetne pomysły! Szczególnie podobają mi się te na prezenty 🙂
Uwiodły mnie Twoje ciasteczka, niby takie zwyczajne, a wspaniale się prezentują. Już wiem, jak zapakować trufle, dzięki Tobie 🙂
Marmolady pomarańczowe nigdy nie jadłam, zaraz luknę na przepis, za to robilam niedawno konfiture pomarańczową i muszę przyznać, że pomarańcza powinna być bardziej doceniana 🙂
Pozdrawiam 🙂
cudne zestawienie!!!
Ja już widziałam. 🙂 Aniu, policzyłam, świątecznych dań i słodkości jest równo 12! 🙂 Ja łapię trufelkę i zapijam barszczykiem. 🙂
jeeeeśćććććć!!!!!!!
Aniu… wspaniałości!
Każdy piękny na swój sposób.
Udanego tygodnia! M. 🙂
Wyśmienita galeria świątecznych smaków Aniu;)
Marmolada z pomarańczy ukłuła me serce szpilką zazdrości;)..niedługo ją popełnię.
Pozdrawiam!
M.
Piękne i ciekawe propozycje.
rewelacyjne propozycje, jestem zachwycona, a zdjęcia cudne 🙂
Mmmm, wszystko prezentuje się pięknie i z chęcią pożarłabym po kawałku z każdej propozycji :] Obejrzę sobie po troszku każdy z podanych przepisów i się zastanowię, który wybrać 😀
Smakowite menu Wam wyszło i – bardzo apetycznie się prezentuje. Aż miło pooglądać 🙂
Ale pysznosci Aniu!:)
O kurcze! same wspaniałości u Ciebie! oczopląs murowany 🙂 i ślinotok tez…
o jejciu! wszystko wyglada tak smakowicie ze nie mogę oderwać wzroku 😀
piekne zdjecia!:)
mmmmm przepysznie:))))
mmm pycha!
wpadłam dziś przypadkiem pierwszy raz na Twojego bloga 🙂 a jako że też jestem z Gdańska, to będę tu chętnie zaglądać 🙂 🙂 robisz przepiękne zdjęcia!! To talent czy chodziłaś na jakiś kurs? Ja się od jakiegoś czasu noszę z zamiarem (marzeniem?) założenia własnego bloga, ale jak widzę takie cudne foty, to od razu sobie myślę, że to może nie dla mnie… pozdrawiam serdecznie, Gosia
Pięknie, świątecznie, smakowicie i bardzo pomysłowo 🙂
Pięknie Wam wyszedł ten Świąteczny stół :))
napisalam juz dzis jeden komentarz, ale Twoj blog wciagnal mnie na prawie caly dzien. Wynotowywuje z niego przepsiy, pomysly, inspiracje :))))) nadajemy chyba na tych samych falach 🙂 a wlasnie zajadam beziki z Twojego przepisu, wiec pewnie w nast. dniach pokusze sie na pavlove… na razie sporo przygotowan swiatecznych. gratuluje blogu i pozdr. rowniez z Gdanska!! Gosia
Gosiu, dziękuję :)))
Ania, rany macie z Pola sily, pelna wigilia w jednym wpisie, podziwiem! I marmolady pomaranczowej nei zabraklo, cos przeczuwalam ze sie kiedys pojawi, nei spodziewalam sie ze jako switeczny podarek 🙂 Usciski!
PS. Makaronowe "skrecone" nudle swietne.
alez wspanialosci Aniu!!!!!!!!! pyszne propozycje,cudne fotki 🙂
Pozdrawiam i zycze Tobie i Twoim bliskim zdrowych i radosnych Swiat oraz spelnienia marzen w Nowym Roku 🙂
Wspaniałe przepisy. Ile inspiracji:) A konfitura z pomarańczy… uwielbiam ją i ten zapach w domu…
Cudowna obfitość pomyslów i równie wielka liczba cudownych zdjęc 🙂 A korzystając z bytności życzę pieknych Świąt BN.
już na widok krówek pociekła mi ślinka, a potem było coraz apetyczniej 🙂
Wow! Podziwiam czas poswiecony na przygotowanie sesji zdjeciowej i przepisow! Ja niestety w tym roku musialam WP odmowic ze wzgledu na braki czasowe wlasnie… Piekne propozycje Aniu 🙂
Radosnych i pogodnych Swiat zatem zycze! Bo ze beda smaczne, to widac juz dzis 🙂
Pozdrawiam!
Aniu kochana, zyczę Ci wspanialych Świąt Bożego Narodzenia.
Z takimi pysznościami na pewno będą cudnowne,
Uściski:*
Pieknie! Mniam!
Spokojnych, radosnych i smakowitych Swiat! Duzo radosci, zdrowia i cazsu w 2012!
Ależ tu pięknie, napatrzeć się nie mogę!
Weronika (www.natchniona.pl)
Boże, jakie to wszystko u Ciebie jest ŁADNE!!!!!
Chętnie wypróbuję twoje wigilijne propozycje, ale po kliknięciu w nazwy potraw zamiast przepisu otwiera sie strona wp.pl… 🙁
Gdzie mogę znaleźć te przepisy?
Z góry dziekuje
Monika
Moniko, ja je tu wbiję (przepisy) w najbliższym czasie, bo niestety WP zlikwidowała tę stronę…