Never ending fotostory (tort lodowy)

Koniec listopada to chyba najbardziej niewdzięczny moment na przyjście na świat.

Gdyby zapytać o najbrzydszy miesiac w roku, większośc osób bez wahania wymieniłaby listopad. Miesiąc to szary i ciemny; za późno już na złote refleksy jesieni, a za wcześnie na rozjaśniającą świat warstewkę puszystego śniegu.

Cóż zatem może począć nieszczęśnik, który pojawił się na świecie właśnie w tym momencie?

Może świętować, pijąc gorącą czekoladę. Może uczcić ten dzień słodkim puddingiem. Może… No właśnie! Może, na przekór listopadowej aurze, an przekór przeszywającym chłodom i skostniałym palcom, zrobić słodki i – jakże nielistopadowy! – tort lodowy.

I przez chwilkę, między jednym a drugim kęsem, odnieść wrażenie, że za oknem pełnia lata…

Oto fotostory bez końca: efekt końcowy nie został uwieczniony ze względu na nietrwałość mego dzieła i – nie ukrywajmy – niecierpliwość gości.

Idea pochodzi z „Nigella Ekspresowo”. Szczegóły moje.

TORT LODOWY

Składniki:

opakowanie lodów śmietankowych/waniliowych paczka ulubionych draży (u mnie kokosowe) dwie małe chałwy waniliowe (w formie batonika) opakowanie ulubionej czekolady polewa czekoladowa

Duże składniki najpierw rozdrabniam, następnie mieszam z lodami, które wyłożyłam z zamrażarki chwilę wcześniej. Tortownicę (20 cm) wykładam folia spożywczą, układam na niej masę. Wygładzam, chowam do zamrażarki. Wyciągam z zamrażarki tuz przed podaniem. Polewam czekoladą.

Podaję z ciemną, aromatyczną kawą.

15 komentarzy

  • 16 lat temu

    Rozumiem,że masz urodziny! :)) Wszystkiego najlepszego ,najpiekniejszego, wysnionego i wymarzonego, mnóstwa fantastycznych pomysłów kulinarnych i duuuzo słoneczka 🙂
    Pozdrawiam.
    majana

  • 16 lat temu

    Hi hi, ale szybko napisałaś, Majano! 🙂 Dziekuję Ci bardzo! Miałam urodziny nie tak dawno.Dwa dni temu 🙂

  • 16 lat temu

    Aniu, to i ode mnie przyjmij najserdeczniejsze życzenia. 🙂 A co do lodowego tortu – jestem niepocieszona, że nie dałaś nam nasycić oczu efektem końcowym, choćby miał być półpłynny na talerzu. 😉 Niemniej ilość pyszności jakie w jego skład wchodzą…pozwalają domniemywać, że to świetna w smaku bomba kaloryczna. 😉

  • 16 lat temu

    🙂 Dziękuję, Małgosiu.
    Na szczęście każdemu przypadł w udziale zaledwie kawałeczek tortu, więc w sumie nie wyszło tak kalorycznie. Z reszta wiekszego kawałka tortu najmocniejsi wielbiciele słodkości by nie zjedli, to to bardzo słodka rzecz (stąd towarzystwo mocnej kawy).
    hihi, a ja nie miałam serca skakać z aparatem nam stołem, dlatego nie ma ani kawałka produktu finalnego. Ale za to wyobraźnia może popracowac 😉

  • 16 lat temu

    Aniu wszystkiego najlepszego 🙂
    Tort faktycznie dziala na wyobraznie i musial byc pyszny!

    BTW wszyscy moi najlepsi przyjaciel sa z konca listopada. A Ty, z tego co zrozumialam, przyszlas na swiat w tym samym dniu co moje dwie najlepsze przyjaciolki 🙂

  • 16 lat temu

    :)dziękuję!
    Tez mam w rodzinie garść osób z listopada, ale to sami męzczyźni, więc i charaktery nieco odmienne od listopadowych kobiet…:)

  • 16 lat temu

    Aniu, tort musiał być pyszny, z takimi składnikami nie mógł być inny!
    Wszystkiego co najlepsze z okazji Twoich urodzin.
    W moim kręgu większość jest z końca roku. Mój mąż i synek są z listopada! A ja z grudnia.

  • 16 lat temu

    Aniu, wszystkiego najlepszego! Oglądałam odcinej Nigelli z tym tortem i wyglądał zabójczo. Nie dziwię się, że goście nie zostawili nic do zdjęcia 😉

  • 16 lat temu

    Kasiu, dziękuję za życzenia 🙂 Wychodzi na to, ze mnóstwo osób jest z końca roku. A ja myślalam, ze jestem w mniejszości 🙂

    Komarko, dziekuję 🙂 Ja ten odcinek tez widziałam i już wtedy, zanim kupiłam książkę, chciałam go zrobić, ale jakoś nie było okazji…

  • 16 lat temu

    Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin Aniu! Sto lat! również widziałam ten odcinek Nigelli … pyszności 🙂

  • 16 lat temu

    Alez masz obledny cake stand! 🙂
    Ja wciaz szukam idealnego….

  • 16 lat temu

    Teresko, dziękuję 🙂

    Patrycjo, a to jest stara,domowa patera! Nie doceniałam jej zbytnio…:)

  • 16 lat temu

    W takim razie spoznione ale szczere zyczenia wszystkiego co najlepsze i najpiekniejsze!

    I dziekuje za 'wizyte’ 🙂

    Pozdrawiam serdecznie Aniu!

  • 16 lat temu

    Wszystkiego najlepszego! Jeśli masz urdziny, masz prawo do wszystkiego, nawet poziomek w środku zimy 🙂 Chętnie bym zjadła tortu lodowego. Fajnie trochę iść pod prąd.

  • 14 lat temu

    Uwielbiam Nigelle i jej przepisy. A Twoje modyfikacje jej przepisów są wprost genialne! Poza tym gratuluje naprawdę wspaniałego blogu:) Pozdrawiam!

Zostaw komentarz