BUŁECZKI CYNAMONOWE-KANELBULLAR

bułeczki cynamonowe

Dzień Cynamonowej Bułeczki to święto, które zmobilizowało mnie do spisania na blogu przepisu, z którego korzystam już od lat! Kanelbullar cynamonowa bułeczka to dla mnie Szwecja w pigułce. Była to chyba pierwsza rzecz, której spróbowałam podczas wycieczki do tego kraju. Potem zaczęłam je wypiekać w domu, a recepturę na te pachnące cynamonem pyszności opublikowałam w jednym z pierwszych numerów Kukbuka.

Przepis na cynamonowe bułeczki wieki temu znalazłam na blogu (klik) szwedzkiej blogerki kulinarnej, Anny. Jaka była moja radość, gdy dzisiaj znalazłam tę stronę! Okazało się, że Anna, której blog był jednym z pierwszych, jakie czytałam, nadal istnieje i – co akurat jest rzadkością – wciąż wygląda tak samo. Poczułam się, jakbym znalazła na strychu karton z zabawkami z dzieciństwa i przeniosła się w czasie. Dzisiaj wieczorem mam zamiar zanurzyć się w archiwalnych postach autorki i ponurkować w 2007 roku.

Tymczasem zapraszam na prawdziwe szwedzkie kanelbullary, bułeczki cynamonowe. Dzisiaj, w czasach Ikei, chyba każdy zna ich smak, ale miło upiec sobie je w domu. Są bardzo łatwe do zrobienia. Aha, kanelbullary mają zwykle bardziej zwarte ciasto, to nie jest puchata drożdżówa, jakie jadamy w Polsce, a sprężyste ciasto.

To kto piecze dzisiaj ze mną bułeczki cynamonowe?

bułeczki cynamonowe

BUŁECZKI CYNAMONOWE-KANELBULLAR

  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki (najlepiej typ 450 lub 500)
  • 1 jajko
  • 80 g miękkiego masła
  • szczypta soli

nadzienie:

  • 50 g miękkiego masła
  • 4-6 łyżek cukru trzcinowego
  • 3 łyżki cynamonu

do ozdoby:

  • 1 jajko
  • 1 łyzka mleka
  • cukier perłowy

Rozkruszone drożdże mieszam z mlekiem i 1 łyżeczką cukru, odstawiam do wyrośnięcia. W robocie kuchennym mieszam połowę mąki, jajko i wyrośnięte drożdże. Mieszam do połączenia składników, odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Po tym czasie dodaję pozostałą część mąki, miękkie masło, sól i resztę cukru. Wyrabiam 5-8 minut, aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Jeśli ciasto będzie lepić się do dłoni, należy dodać nieco mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, przykryte ściereczką.

Z wyrośniętego ciasta formuję wałek, rozwałkowuję na prostokąt. Smaruję masłem, posypuję cukrem i cynamonem, po czym zawijam w podłużną roladę. Kroję ciasto w plastry (ok. 15 sztuk) i układamy na spłaszczonych papilotkach, które układam na blasze do pieczenia lub w formie do muffinów (wyjdą wyższe i nie będą mieć klasycznego kształtu kanelbullarów). Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.

Po wyrośnięciu smaruję bułeczkę jajkiem rozbełtanym z cukrem. Piekę w 250 stopniach przez 5-8 minut, uważając, by ich nie przypalić. Ciepłe najpyszniejsze, ale to jasna sprawa, prawda?

bułeczki cynamonowe

15 komentarzy

  • Ania
    3 lata temu

    Jaka jest szansa ze to wyjdzie w wersji bezmlecznej- na owsianym i ewentualnie oleju? 🙂

    • Ania Włodarczyk
      3 lata temu

      Ja bym spróbowała 🙂 Tu ciasto dźwigają drożdże, a ono i tak jest zwarte i nie jest to puch. Daj znać!

    • Agnieszka
      3 lata temu

      Robiłam chałkę na mleku kokosowym i wyszła super:))

      • Ania Włodarczyk
        3 lata temu

        Oooo, super wieści 🙂

  • Jola
    3 lata temu

    Znam je z KUKBUKA. Rewelacja. Zakochałam się w nich, bo szybkie, łatwe no i przepyszne

    • Ania Włodarczyk
      3 lata temu

      :)***

  • Małgosia
    3 lata temu

    A drożdże świeże mogę zastąpić tymi instant? Jeśli tak, to w jakiej ilości? 🙂

    • Ania Włodarczyk
      3 lata temu

      Tak, jak najbardziej. Na woreczkach suszonych jest przelicznik 🙂

  • Basia
    3 lata temu

    Wyszły pyszne! A te ciasto takie delikatne jak chmurka.

    • Ania Włodarczyk
      3 lata temu

      Bardzo się cieszę! <3

  • Lucy
    3 lata temu

    Tysiąc lat temu , w nieistniejącym już sklepie Bomi kupiłam cukier perłowy specjalnie po to aby upiec te bułeczki… I nigdy tego nie zrobiłam! Czas to zmienić. A cukier mam nadal 😉

    Ciepłe pozdrowienia śle l!

    • Ania Włodarczyk
      3 lata temu

      Mój cukier już tez ma swoje lata 😛 Ale służy tylko do tych bułeczek, ha ha.

  • 3 lata temu

    Jeszcze nie próbowałam, ale strasznie kusi po zdjęciach. Może jak znajdę trochę czasu.

    • Ania Włodarczyk
      3 lata temu

      W sumie nie jest jakoś czasochłonne…

Zostaw komentarz