#47 Przepisy na jedną rękę: kremowy sos pomidorowy

kremowy sos pomidorowy

Jeśli życie (przyjaciele) daje ci fajny makaron, ale niezbyt wiele czasu (dwójka brykających dzieci), zrób pyszny, ekspresowy, ultrakremowy sos pomidorowy. Rzecz jest bardzo prosta – do klasycznego sosu pomidorowego dodaję gęstej kremówki, która podkreśla słodycz pomidorów i sprawia, że sos mistrzowsko oblepia makaron. Pomysł podpatrzyłam u Gino D’Acampo, uśmiechniętego Włocha z solidną porcją żelu na włosach. Jego książka, „Włoskie dania makaronowe” to pozycja, do której zaglądam gdy szukam pomysłu na szybki makaron, jego przepisy są niezawodne.

To przejdźmy do rzeczonego sosu pomidorowego  – przepis spisuję z głowy, bo nie mam obecnie dostępu do książki. Danie dołącza do grona Przepisów na jedną rękę – klik, bo robi się szybko i przyjemnie.

kremowy sos pomidorowy

KREMOWY SOS POMIDOROWY

  • 1 mała cebulka, posiekana i podsmażona na oliwie
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 10 listków bazylii
  • ok. 100 ml śmietany kremówki (jeśli liczymy kalorie, można dać mniej)
  • sól i pieprz do smaku, szczypta cukru
  • do posypania: parmezan i świeża oliwa

Do podsmażonej cebulki dodaję pomidory, porwane listki bazylii, sól, cukier i pieprz, mieszam i gotuję na średnim ogniu ok. 10 minut (mają się zagęścić i zmięknąć). Następnie dodaję kremówkę, mieszam i gotuję jeszcze ok. 5 minut. Przed podaniem na patelnię wrzucam ugotowany makaron, mieszam i przekładam do miseczek. Podaję posypany parmezanem i świeżą bazylią.

 

 

Zostaw komentarz