Żelazna pozycja deserowa (CIASTO ZE ŚLIWKAMI UCIERANE)

Jadę do pracy na rowerze, zgarniając po drodze słoneczne promienie. 
Otwieram na oścież okna, wdychając powietrze, w którym dzisiaj więcej lata niż jesieni.

Jem obiad na tarasie, w towarzystwie pająka zawisłego na nici babiego lata i lekko ospałej osy. Na deser mam truskawki, które w dalszym ciągu dzielnie owocują.
Staram się nie siedzieć w domu, kiedy za oknem jest słońce. Piekę szybki placek śliwkowy.
Nasycam się tym nagłym przebłyskiem lata, choć wiem, że on odejdzie równie szybko, jak przyszedł.

***
Garstka newsów:
– w nowym numerze magazynu Polska Niezwykła, w artykule „Pora obfitości” piszę o jesiennych regionalnych przysmakach takich jak np. ser jabłeczny, pamuła śliwkowa czy panczkraut 🙂

– w najbliższy piątek rusza organizowany przez Szlak Kulinarny Centrum Gdyni, IV Weekend Kulinarny Gdyni; w ramach tej imprezy, w restauracjach wskazanych na tej stronie  za 5 zł będzie można spróbować minidań oferowanych przez restauratorów; jeśli zaś połączy się to ze zbieraniem naklejek z nazwami restauracji, można będzie wziąć udział w losowaniu wycieczki Szwecja od Kuchni.
***
Ale wróćmy na chwilę do placka ze śliwkami. W moim domu to żelazna pozycja deserowa, która pojawiała się na stole, gdy domowników przycisnęła nagła i brutalna ochota na słodkie. Niewątpliwą zaletą tego ciasta było to, że robiło się je ekspresowo – wystarczyło utrzeć  szybko wszystkie składniki, wylać masę do blaszki, wetknąć owoce, które były akurat pod ręką (śliwki to wg mnie najlepsza z możliwych opcja) i kilkadziesiąt minut później można było zajadać się ciepłym pachnącym ucieranym.
Obecnie pieczenie tego zwykłego do szpiku kości ciasta zyskuje u mnie dodatkowy wymiar – nie tylko zabija ochotę na słodkie, ale i przypomina mi dom rodzinny. 
Przepisów na ucierane z owocami jest mnóstwo, każdy ma swój ulubiony. Dzisiaj upiekłam placek według przepisu Anne Applebaum-Sikorskiej, który skusił mnie cynamonowo-cukrową posypką.

CIASTO ZE ŚLIWKAMI (UCIERANE)
ok. 6 śliwek, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
1/2 szklanki roztopionego masła
1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
polewa:
1 łyżka cukru
sok z 1/2 cytryny
cynamon w proszku
Miksuję jajka z cukrem, aż masa zrobi się puszysta. Dodaję lekko schłodzone masło, mąkę, sól i proszek do pieczenia. 
Wylewam ciasto do tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układam połówki śliwek, rozcięciem do góry. Ciasto skrapiam sokiem z cytryny, posypuję łyżką cukru i cynamonem. Piekę w 160 st. C. przez 50-60 minut (patyczek włożony do środka ciasta, po wyciągnięciu powinien być suchy).
Uwagi:
1. W przepisie dokonałam pewnych modyfikacji – zmniejszyłam ilość cukru, zmieniłam sposób łączenia składników (w pierwotnej wersji jajka nie są mocno ubijane). Ponadto u nas 😉 układa się śliwki brzuszkami do dołu, by sok nie nawilżał za mocno ciasta, a A. Applebaum sugeruje układanie owoców brzuszkami do góry.
2. Ciasto, zgodnie z sugestią autorki, przed podaniem polewamy słodką śmietanką. U nas w domu posypywało się je cukrem pudrem.
3. Obowiązkowo należy zjeść co najmniej pół blachy, kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe!

23 komentarze

  • 12 lat temu

    Jaki piękny talerzyk:)

  • 12 lat temu

    Uwaga numer 3 podoba mi się najbardziej! Kawałeczek to można sobie do kaweczki zamówić w knajpce 😉

  • 12 lat temu

    Przepiękny talerzyk 🙂

  • 12 lat temu

    Obawiam się, że mógłbym się rzucić na całą tortownicę/blachę. U-w-i-e-l-b-i-a-m!
    PS Zabawne ale polanego śmietanką nigdy nie jadłem, zawsze puder albo dosładzam śliwki na cieście przed pieczeniem.
    PS' Koniecznie brzuszkami do dołu!

  • 12 lat temu

    a to dziwne! mam bardzo podobny talerzyk i mi się nie podoba, a twoim na zdjęciu się zachwyciłam 😉

  • 12 lat temu

    Wspaniałe ciasto, a talerzyk jaki piękny!
    Pozdrowienia Kochana :*

  • 12 lat temu

    Chyba w każdym domu takie ucierane ciasto to stały punkt jesiennego menu. Zgadzam się. Ze śliwkami najlepsze 🙂 U nas już było w tym tygodniu i znowu będzie za chwile 🙂

  • 12 lat temu

    Takie ciasto rzeczywiście jest obowiązkowe w śliwkowym sezonie. Jedzone na gałęzi drzewa, wprost z ręki, stojąca na dole dzieciarnia wrzeszczy: Daj gryza!

  • 12 lat temu

    wcale Ci się nie dziwię.ten cynamonowy akcent pobudza zmysły!w połączeniu ze słodko-kwaskowatymi węgierkami opatulonymi dymnym zapachem jesieni to podwieczorek na miarę tych niezapomnianych.

    u,mnie na ten czas jabłkowe zatrzęsienie:)codziennie pełny kosz antonówek;)

    pozdrawiam!

  • 12 lat temu

    Sezon śliwkowy to wydarzenie porównywalne z sezonem na truskawki. Kocham jesień, więc na tę porę czekam przebierając nóżkami, a potem otwieram notes i zapisuję co lepsze przepisy. Twój też już zapisałam i niebawem wypróbuję. Obecnie przerabiam pyszne gruszki.

    PS. A czy ten artykuł z Polski Niezwykłej można przeczytać gdzieś w internecie? Niestety na obczyźnie nie mam dostępu do polskiej prasy 🙁

    • 12 lat temu

      Na razie tylko w wersji papierowej… Ale może potem pojawi się w wersji pdf, dam znać 🙂

    • 12 lat temu

      Dzięki! Może kogoś uproszę, żeby mi kupił i będzie czekać 🙂

  • 12 lat temu

    Lubię to: "a u nas…" A u nas do dołu i ciasto takie, że śliwki trochę zagłębiały się w trakcie pieczenia. A u nas kruche śliwkowe to w o?óle piekł tata na tej blasze z piekarnika. Mniam. Ucierane chyba najbardziej jednak lubię z rabarbarem. A śliwkowe też sobie dziś zrobię a jakże.
    Wyłączyłam weryfikację, miałaś rację coraz trudniej udowodnić, że się nie jest automatem. Od razu poleciłam Michowi, jak sobie tak popróbowałam z pięć razy. Tylko te spamy…

  • 12 lat temu

    W dyskusji śliwkowej jestem w obozie brzuszków do góry 🙂

  • 12 lat temu

    O, chyba sobie zrobie, chociaz u nas w domu tylko ja jestem amatorem ciast ucieranych, dzieci jakos omijaja duzym lukiem, malzonek rowniez…

  • 12 lat temu

    Chętnie skorzystam z przepisu. Ciasto wygląda przepysznie. Pozdrawiam

  • 12 lat temu

    Swietne ciasto. A na ten gdynski weekend kulinarny chetnie bym sie wybrala, szkoda, ze nie poczekali z nim do mojego przyjazdu 😉

  • Mnie też ciasto śliwkowe kojarzy się z domem rodzinnym:) Mniam… chętnie bym kawałek skosztowała:)

  • 12 lat temu

    Ale fajnie wyszło Ci zdjęcie ciasta. Już zastanawiam się cóż to pysznego, a tu przepis na ciasto ucierane. Dobrze wygląda! 🙂

  • 12 lat temu

    pragnę dołączyć do grona zachwyconych talerzykiem- choć pewnie ciasto jest równie warte uwagi 🙂

  • 11 lat temu

    A koleżanka wczoraj wertowała internety w poszukiwaniu czegoś takiego 😉 podeślę linka 😀

  • 11 lat temu

    robię podobne ale dodaje jogurt, który powoduje, ze ciasto lepiej wyrasta. niewykluczone, ze w tu, w oryginalnym przepisie tę sama funkcje ma pełnić sok ze śliwek dlatego brzuszki idą do góry.
    w mojej rodzinie do jesiennych ciast ze śliwkami lub jabłkami obowiązkowo była podawana śmietana (gęsta, od baby) zmieszana z cukrem 🙂
    pozdrawiam

  • Anonimowy
    10 lat temu

    Witam serdecznie, czy to ciasto da sie zrobic bez miksera, tzn. ucierajac recznie np. trzepaczka?
    Pozdrawiam

Zostaw komentarz