W tym roku ruszyła kampania „Trzy znaki smaku”, której głównym celem jest zapoznanie konsumentów z unijnym systemem ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych oraz promowanie produktów objętych w/w systemem. A używając mniej nadętego języka: akcja ułatwia rozróżnienie trzech znaków jakości widniejącymi na niektórych produktach spożywczych.
Sama mniej-więcej orientuję się w oznakowaniu, o którym tu mowa. Podczas zakupów zwracam uwagę na żywność zaopatrzoną w charakterystyczne znaczki, nie potrafiłabym jednak opisać każdego z nich.
W związku z akcją „Trzy znaki smaku” w restauracji Metamorfoza odbyło się spotkanie wprowadzające nas, osoby zajmujące się kulinariami*, w szczegóły trzech europejskich znaków jakości. Mowa o: Chronionej Nazwie Pochodzenia (ChNP), Chronionym Oznaczeniu Geograficznym (ChOG), Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności (GTS). Wszystkie produkty**, jak i dokładne opisy oznaczeń znajdziecie na stronie akcji, więc zamiast robić wyciąg z zawartych tam informacji, linkuję ją tutaj.
Po prezentacji Moniki Kuci poświęconej certyfikatom i rozmowie z producentem jednego z oznakowanych produktów (wielkopolskiego sera smażonego:), przyszedł czas na jedzenie – menu degustacyjne bazujące na polskich składnikach oznaczonych jednym z trzech znaków. Oj, jadło się!
Na stół wjechały: kiełbasa jałowcowa z musem z koziej rury i chrzanu, szparagi z pudrem z kabanosów i jajkiem zielononóżki, sieja z truskawkami kaszubskimi i szczawikiem zajęczym (szczawik to mój ulubieniec), policzek wołowy z fasolą wrzawską i młodymi burakami oraz pyszne lody z trójniaka z piaskiem czekoladowym i rabarbarem.
Wszystko podane na pięknych talerzach, na które z każdą wizytą w Metamorfozie spoglądam z pożądaniem…
** smutna wiadomość jest taka, że z naszego rejonu (tj. woj. pomorskiego) jedynie truskawka kaszubska posiada jeden z certyfikatów (ChOG);
A truskawki kaszubskie już są? Czekam na nie , a one dopiero kwitną w tym roku…
Ja też czekam na truskawki kaszubskie. W menu degustacyjnym podano, że jedliśmy właśnie ten gatunek, wiec zakłądam, że to była prawda. Mogę podpytac, skąd Metamorfoza miała dostęp do tk.
Dobra akcja! Ja o odznaczeniach pisałam w pracy mgr 🙂 w Krakowie z odznaczonych produktów panują obwarzanki krakowskie i kiełbasa lisiecka 🙂
Czym się wyróżniają truskawki Kaszubskie? Tylko miejscem zbioru, czy mają jakąś specyfikę?
Ze strony Trzy znaki smaku: "Truskawki zostały sprowadzone na teren Kaszub dopiero na początku XX wieku, jednak przyjęły się doskonale ? z każdym rokiem zwiększał się teren ich upraw. Na ich wyjątkowość wpływa specyficzny mikroklimat Pojezierza Kaszubskiego, a w szczególności występujące latem dobowe wahania temperatury: chłodne noce i upalne dni. Od 1971 roku w pierwszą niedzielę lipca, z okazji truskawkowych żniw gospodarze powiatu kartuskiego organizują wielki festyn ludowy zwany ?truskawkobraniem?. "
I tak dobrze, truskawek kaszubskich nie próbowałam. A talerze faktycznie piękne
Rozkoszna uczta, wzdycham! A jak pięknie podane!