fot.: Paulina; |
Bardzo dziękuję Wam za zgłoszenia przesłane w związku z konkursem Boscha. Wśród przepisów na zdrowe potrawy, jakie proponowaliście, znalazły się zupy, koktajle i ciasta.
Jako że nagroda była tylko jedna, musiałam nieco się nagłowić, by wybrać zwyciężczynię. Ze wszystkich nadesłanych propozycji najbardziej ujęły mnie zdjęcia, opis i pomysł Pauliny na sorbet różano-jogurtowy. I to do Pauliny wędruje robot Boscha 🙂
Nagroda; |
Poniżej zaś prezentuję pracę konkursową Pauliny – przepis wraz z tekstem, który mu towarzyszył:
Sorbet
Róża.
Truskawki. Jogurt.
Miasto zalała fala gorącego powietrza.
Lipy nasycają swoim zapachem całą przestrzeń.
Pszczoła krąży nad poziomką.
Niebo różowieje od zmierzchu.
Szukam ochłody.
Róża, truskawki, jogurt. Sorbet. Zimny oddech.
Sorbet:
szklanka truskawek
pół szklanki wrzątku
pół szklanki gęstego jogurtu
garść płatków róży
dwie łyżki płatków róży utartych z cukrem lub
konfitury różanej
dwie łyżki wody różanej
łyżka miodu akacjowego
Przygotowuję
napar różany. Połowę płatków róży zalewam wrzątkiem. Studzę napar.
Truskawki
miksuję. Dodaję doń następnie miód, napar różany, wodę różaną, łyżkę utartych z
cukrem płatków róży oraz jogurt. Miksuję ponownie.
Przelewam
płynny sorbet do plastikowego pojemnika i wkładam ów do zamrażalnika. Mrożę
przez około 3 godziny, miksując sorbet co pół godziny.
Podaję
z łyżeczką utartych z cukrem płatków róży i płatkami róży.
Sorbet
jest intensywnie różany, delikatnie jogurtowy, z truskawkową nutą.
Jedząc
go czułam się jakbym była pośrodku cienistego różanego ogrodu, a promienie
słońca delikatnie wplątywały się w moje włosy. Smak najpiękniejszego lata.
Dziękuję Wam za udział w konkursie i moc inspiracji!
Dziękuję bardzo!
Świetlista radość jest we mnie, pomimo chmurnego zimnego dnia za oknem.