Muesli w proszku Jamiego Olivera

Muesli w proszku Hello Zdrowie
Muesli w proszku dla Hello Zdrowie;
Na kilka dni przed świętami w głowie Wam pewnie tylko pierniki i śledzie, a ja tu wyskakuję z muesli… Ale pomyślałam, że niektórzy mogą poszukiwać pomysłów na jadalne prezenty last minute. Takie, które nie wymagają wiele pracy, a są ciekawe i zaskakujące – takie muesli w słoiczku idealnie się w tej roli sprawdzi. Warto też mieć na półce własną porcję muesli w proszku, bo dla wymęczonego świętami brzucha to będzie wybawienie.

Ale po kolei: co to jest to muesli w proszku? Znalazłam je u Jamiego Olivera w „Superfoods na co dzień”. Lubię tę książkę i czerpię z niej inspiracje, a muesli w proszku chciałam zrobić od dawna i przy okazji czyszczenia zawartości szafek uznałam, że to odpowiedni czas. Zmiksowane na proszek płatki owsiane, orzechy, nasiona i suszone owoce to taka porcja zdrowych składników w pigułce, idealny pomysł na szybkie, ale zdrowe śniadanie.
Sproszkowane muesli może robić za bazę do owsianki, można je dodawać do koktajli, posypywać nimi jogurt, a nawet  robić z nich śniadaniowe placuszki. Przygotowując kaszkę dla Olka, dodaję łyżkę sproszkowanego muesli, to dobrze wzbogaca smak. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na bazowe muesli w proszku, a na portalu Hello Zdrowie proponuję inne warianty smakowe: muesli dla brzucha (m. in. ze śliwkami i ostropestem), muesli superfood (m.in.z chia, jagodami goji) i świąteczne (z żurawiną, przyprawą korzenną i migdałami) – zajrzyjcie tutaj.
Muesli w słoiczku

MUESLI W PROSZKU – PRZEPIS BAZOWY

250 g płatków owsianych (można wzbogacić o inne płatki)
70 g orzechów włoskich (laskowych, nerkowca, migdałów i innych)
30 g nasion lnu (pestek słonecznika, dyni, sezamu, wiórków kokosowych, nasion chia itp.)
100 g suszonych żurawin (moreli, śliwek, rodzynek i innych suszonych owoców)
1 łyżeczka kakao w proszku (opcjonalnie – można zastąpić kawą, spiruliną, sproszkowanym jęczmieniem i innymi ciekawostkami w proszku)
Na blachę wysypujemy wszystkie składniki oprócz suszonych owoców i podpiekamy w 170 st. C. przez 15 minut, a następnie mieszamy i podpiekamy kolejne 15 minut. Wyciągamy blachę i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. W blenderze mieszamy płatki i owoce, po czym miksujemy na pyłek. Przekładamy do słoika i szczelnie zakręcamy.
 Inne pomysły na muesli w proszku tutaj.
Z podanej porcji wychodzi słoik muesli, ja robię podwójne muesli i umieszczam w dużym słoju.

 

Superfoods na co dzień Jamie Oliver

 

3 komentarze

  • 8 lat temu

    Widziałam na insta 😀 fajny pomysł!

  • 8 lat temu

    Musli w proszku? Muszę przyznać, że mnie tym naprawdę zaskoczyłaś, w życiu bym na to sama nie wpadła…

Zostaw komentarz