Wybór zwycięzców jak zwykle był ciężki. Wiele zaskakujących
przepisów, mnóstwo pięknych zdjęć i ciekawych pomysłów na ?ugryzienie? tematu.
Ale że nagrodzić można jedynie 5 osób, musiałam dokonać wyboru.
Oto cztery wyróżnienia, czyli karafki BRITA wędrują do:
1. Emilii S., która zaproponowała:
Sorbet w kąpieli
30 dag mrożonych truskawek
2 szklanki filtrowanej wody Brita
? szklanki brązowego cukru
sok z połówki cytryny
? kubeczka jogurtu naturalnego
świeży ananas
pęczek świeżej mięty
? soku z cytryny
Mrożone truskawki kruszymy w blenderze.
Następnie dolewamy filtrowaną wodę Brita, jogurt naturalny, cukier i sok z
cytryny. Miksujemy na niższych obrotach, a następnie wlewamy do gotowych
foremek na lody. Wkładamy do zamrażarki na 4 godziny. Gdy sorbet jest już
zmrożony, obieramy ananasa, kroimy na części i miksujemy w blenderze. Do
blendera dodajemy pęczek świeżej mięty oraz sok wyciśnięty z ? cytryny.
Następnie nalewamy do połowykielicha/pucharku
naszego zmiksowanego ananasa, a na środek wrzucamy kulkę zmrożonego sorbetu.
Dekorujemy dowolnie. Taki deser jest świetnym orzeźwieniem w upalny dzień, ale
również wyśmienicie smakuje po obfitym obiedzie 🙂
2. Gosi K., która zaproponowała sorbet z truskawek i
dzikiego bzu:
Sorbet z truskawek i kwiatów dzikiego bzu
300 g mrożonych truskawek
1,5 szklanki filtrowanej wody BRITA
0,5 szklanki brązowego cukru
sok z połówki cytryny
kilka baldachów kwiatów dzikiego bzu czarnego
Wodę filtrowaną Brita zagotować i gorącą (ale nie wrzącą)
wodą zalać kwiaty. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Odcedzić kwiaty,
dodać sok z cytryny i cukier, wymieszać, do jego rozpuszczenia. Zmiksować
truskawki razem z syropem bzowym. Wstawić do zamrażarki i co jakiś czas
ponownie miksować albo schłodzić i przelać do maszyny do lodów.
3. Adriany W., która zauroczyła mnie zdjęciem, którego wykonanie wymagało dużego nakłdau pracy 😉
Oto przepis i rzeczone foto:
? Strawberries
from Poland ten blog sprawia ,że zupę truskawkową każdego dnia spożywać się
chce. Codziennie cała rodzinka mnie o nią pyta a niesamowity smak zapewnia
jej krystaliczna woda uzyskana dzięki filtrom Brita .Gotowanie jej 20
minut mi zajmuje i uśmiech na twarzy każdego członka mej rodziny wywołuje .Stuk
,puk ,stuk,puk to jej przygotowania potrzebujemy truskawek 18 sztuk ,opakowanie
drobnego makaronu który każda kobieta znajdzie w swym domu ,4 łyżeczek
cukru białego bardzo słodkiego :),nikt z Nas nie jest święty ale mi grzeszne myśli
przywołuje listek mięty ,1/2 saszetki kisielu truskawkowego w każdym
sklepie w sprzedaży dostępnego .
18 sztuk
Strawberries from Poland myjemy ,kroimy na połówki i nigdy nie żałujmy na te
wspaniałe owoce żadnej złotówki .Zalewamy je wodą dzięki marce Brita
przefiltrowaną i z dobrej jakości znaną gotujemy przez 3 minuty a jak się
uda to zjadamy po kryjomu truskawkowe łupy 🙂 .Dodajemy cukier ,kisiel
rozdrabniamy z małą ilością przefiltrowanej wody aby mieć wygląd młody 🙂
.Wlewamy do garnka w której zupkę gotujemy by się zagęściła i niezwykły smak
zdobyła .Makaron wrzucamy a gdy nabierze miękkości do po 7 minutach odcedzamy
.Wlewamy zupę na talerz ,makaron dodajemy liściem mięty ozdabiamy i z całą
rodzinką zjadamy .?
4. Katarzyny Cz., która z kolei zauroczyła mnie zdjęciami i dodatkiem
rozmarynu w sorbecie, a swoje działania opisała tak:
?Zmagania sorbetowe zakończyły się kompromisem pomiędzy moją dziką
namiętnością do truskawek, a Niemęża równie dziką do nich niechęcią. Konieczne
było po pierwsze przemycenie do sorbetu truskawkowego innego smaku, który, nie
psując kompozycji, zmienił jednak trochę główną nutę. I tu doskonale sprawdziły
się pomarańcze. Ale to nie wszystko, musiałam przygotować na pocieszenie kilka
?babeczek? sorbetu cytrynowo-rozmarynowego. Okazało się, że w połączeniu z truskawkowymi
smakują wyśmienicie.?
350g truskawek (muszą wystarczyć mrożone)
0,3 szklanki brązowego cukru
0,3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
0,3 szklanki wody filtrowanej w BRITA
starta skórka z dwóch pomarańczy
łyżka jogurtu greckiego
szczypta soli
Składniki na część rozmarynową:
0,5 szklanki brązowego cukru
1,5 szklanki wody przefiltrowanej w BRITA
0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
listki oskubane z jednej gałązki rozmarynu
łyżeczka startej skórki cytrynowej
łyżka jogurtu greckiego
Cukier, pół szklanki wody i rozmaryn gotuję w małym rondelku przez kilka
minut, aż cukier się rozpuści, a płyn nabierze zapachu rozmarynu. Przelewam
przez sitko do słoika i studzę (żeby było szybciej ? wkładam słoik do zimnej
wody).
Po wystudzeniu dodaję pozostałą przefiltrowaną wodę, sok z cytryny i skórkę
cytrynową, miksuję w blenderze razem z jogurtem. Wlewam w silikonowe foremki do
muffinów ? do 2/3 wysokości foremek i po wystudzeniu umieszczam w zamrażalniku
na co najmniej 2 godziny. W międzyczasie w garnuszku zagotowuję truskawki z
cukrem i odrobiną wody, by zmiękły i puściły sok, w którym rozpuści się cukier.
Po wystudzeniu dolewam sok i filtrowaną w BRITA wodę, dodaję sól i skórkę
pomarańczową i krótko miksuję w blenderze, po czym przecieram przez sitko. Po
przetarciu dodaję jogurt i ponownie blenduję, tym razem na wysokich obrotach,
ok minuty, żeby dodać sorbetowi puszystości. Wlewam do foremek z zamrożonym już
sorbetem cytrynowo-rozmarynowym i zostawiam w zamrażalniku na kilka godzin.
A baterię BRITA wygrała Anna P., która bardzo zgrabnie i ciekawie
połączyła wątek jedzenia i aktywności fizycznej, na wiosnę jak znalazł.
Oto zwycięski przepis:
Bardzo Regenerujący I Truskawkowy Afrodyzjak
Czyli BRITA dla biegaczy!
Każdy biegacz wie, że nawadnianie to podstawa dobrego treningu jak i
regeneracji po nim. Zapraszam do wypróbowania pysznego izotonicznego BRITA!
Składniki (porcja na dłuższe wybieganie lub na dwa krótsze treningi)
Brązowy cukier ? szklanki ? energia w czystej postaci
Regenerujące 2 szklanki przefiltrowanej wody BRITA ? uzupełnienie płynów
i doskonałe nawodnienie
I koniecznie jeszcze:
Truskawki ? 30 dag mrożonych ? źródło witamin i węglowodanów
Afrodyzjak ? kilka listków mięty na doskonałe orzeźwienie, sok z połówki
cytryny na uzupełnienie witamin oraz ? kubeczka jogurtu – naturalnego źródła białka!
Przed treningiem ? rozgrzewka:
Skłon lub przysiad i wyciągamy z zamrażarki 30 dag mrożonych truskawek.
Energetycznymi
ruchami kruszymy truskawki w blenderze i zalewamy przefiltrowaną wodą
BRITA. W podskokach dodajemy jogurt naturalny, cukier i sok z cytryny. Podkręcamy tempo i
miksujemy. Na koniec spokojniej mieszamy z kilkoma porwanymi listkami mięty i wlewamy do
bidonu. Bidon wkładamy do lodówki dla schłodzenia lub jeśli za oknem upalne lato ? do
zamrażarki.
Trening
bieg długi, interwały, podbiegi ? zgodnie z Twoim planem.
Po treningu
BRITA! W końcu to Bardzo Regenerujący I
Truskawkowy Afrodyzjak!
***
Zwycięzcom gratuluję, a wszystkim dziękuję za udział w konkursie.
Jeeej 😀
Lol,dziękuję Annie P.za prostotę,a jednocześnie awangardę!