salted caramel

Dzisiaj szybciutko, mam dla Was przepis na solony karmel wg receptury Davida Lebovitza. To mój pierwszy własnoręcznie zrobiony słoiczek! Przepis pochodzi z książki, którą bardzo lubię, „Moja kuchnia w Paryżu”.

SOLONY KARMEL

  • 200 g cukru
  • 125 ml wody
  • 85 g miękkiego masła
  • 125 ml śmietanki 30 procent
  • sól gruboziarnista

Cukier wsypuję na dużą patelnię i zalewam wodą. Podgrzewam na małym ogniu, delikatnie obracając patelnią, by woda zwilżyła cukier. Podgrzewam, aż cukier zacznie wrzeć – wtedy ruszam patelnią tylko gdy w jakimś miejscu cukier jest suchy i się nie topi. Całość trwa długo, wymaga cierpliwości i średniego ognia.

Gdy cukier zbije się w grudki, nie ma stresu – podgrzewamy dalej, grudni zaczną się topić. Uwaga: pod żadnym pozorem nie próbujemy masy, bo jest piekielnie gorąca!

Gdy powstanie karmel, czyli masa będzie brązowa i lejąca, zdejmuję patelnię z ognia i dodaję masło, mieszając energicznie do połączenia składników. Następnie wlewam śmietankę i mieszam dokładnie całość. Jeśli w masie są grudki, podgrzewamy na małym ogniu ciągle ją mieszając.

Na koniec dodaję do masy soli, wedle uznania. Przelewam do słoiczka. W lodówce karmel zamieni się w krem.

2 komentarze

  • ka_wuem
    5 lat temu

    można dodać masło solone, co osobiście czynie

Zostaw komentarz