#45 Przepisy na jedną rękę: ciasto z jagodami

placek jagodowy

To niepozorne, nieinstagramowe, chaotyczne zdjęcie powinno nosić tytuł: „Smak sukcesu”. Spójrzmy, co przedstawia: spokojne dziecko, które właśnie obudziło się po niespełna godzinnej drzemce i ogląda kontrastowe wzorki na maskotce (instalacja nieprzypadkowa) oraz ciasto. Ciasto z jagodami, które matka dziecka upiekła w czasie, gdy ono spało.

Pieczenie ciasta podczas drzemki to ryzykowna sprawa, gdy płacz dziecka zastanie Cię w połowie pracy, rodzi się dylemat: dokończyć, przerwać, robić z dzieckiem na rekach? Na szczęście mnie te dylematy ominęły, bo Łucja miłościwie pospała. Inna sprawa, że przezornie wybrałam szybki i niekłopotliwy przepis.

placek jagodowy

To ciasto robi się w chwilę, więc nadaje się nawet dla świeżo upieczonych mam. Jagody, kardamonowa kruszonka, nieco cytrynowego zapachu to jego wyznaczniki. Co ważne: zaspokaja chętkę na jagodzianki! Wczoraj wieczorem, na życzenie domowników, upiekłam je po raz drugi i to chyba najlepsza rekomendacja dla tego wypieku. Aha, do ciasta pasują też porzeczki, wiśnie, agrest i inne owoce.

Na przepis trafiłam podczas lektury Magazynu z Beskidu Niskiego – klik. Znajdziecie tam więcej jagodowych cudów!

To kolejny Przepis na jedną rękę, już 45! Wszystkie z tego cyklu znajdziecie tu – klik.

CIASTO Z JAGODAMI I KARDAMONOWĄ KRUSZONKĄ

  • 100 g miękkiego masła
  • 135 g cukru
  • 2 jajka
  • 115 g gęstego jogurtu/kwaśnej śmietany
  • 185 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g jagód
  • skórka starta z 1 cytryny

na kruszonkę:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 25 g zimnego masła
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu

Składniki kruszonki miksuję i odstawiam do lodówki

W mikserze ucieram masło i cukier, po ok. 2-3 min. dodaję jajka i ubijam całość na gładką masę. Dodaję jogurt, mąkę, proszek i mieszam do połączenia składników. Na koniec dodaję jagody, mieszam. Ciasto wylewam na formę (tortownica 24 cm, a tu kwadratowa 24×24 cm) i posypuję kruszonką. Piekę ok. 35 minut w 180 st. C. – do suchego patyczka.

placek jagodowy

10 komentarzy

  • WilMa
    5 lat temu

    Oj, klik to 45 przepisów nie działa 🙁

    • Ania Włodarczyk
      5 lat temu

      Nie zaciągnęło. W tagach jest „przepisy na jedną rękę” (nad tytułem) 🙂 A link uzupełnię, dziękuję za info.

  • Łucja
    5 lat temu

    Mam na imię Łucja, wszystkiego dobrego dla Twojej małej Łucji,,, czyli masło nie musi być „na puch”? pozdrawiam

    • Ania Włodarczyk
      5 lat temu

      Łucja dziękuje! 🙂 MAsło nie musi być na puch, ale może 🙂

  • Aga
    5 lat temu

    To pierwsze ciasto ucierane które mi wyszło ^^

    • Ania Włodarczyk
      5 lat temu

      Ale się cieszę! <3

  • Ula
    5 lat temu

    Aniu, czy zrezygnowałaś ze skórki cytrynowej świadomie, czy zabrakło w przepisie? W wytłuszczonym wstępie piszesz o cytrynowym zapachu, a w składnikach brak. Widzę, że w oryginalnym przepisie jest i nie mogę się zdecydować której wersji spróbować :-))

    • Ania Włodarczyk
      5 lat temu

      Przepraszam za brak odpowiedzi, nie zauważyłam tego komentarza… Skórkę przegapiłam we wpisie, a dodawałam do ciasta! Zdecydowanie tu pasuje 🙂 Zaraz uzupełnię treść.

  • Sylwia
    2 lata temu

    Zrobiłam z wczoraj zbieranymi borówkami i ZACHWYCAM SIE. Przepyszne ciacho!

    • Ania Włodarczyk
      2 lata temu

      Też je bardzo lubię 🙂 Super!

Zostaw komentarz