#36 Przepisy na jedną rękę: zupa z pęczaku

zupa thermomix

Jesienią jemy bardzo dużo zup. W ogóle jemy ich dużo, ale jesień to zupowa kumulacja. Jest to wynik naszej miłości do tego rodzaju dań, ale również, a może przede wszystkim, mojego lenistwa. Bo zupa niemal robi się sama, nie wymaga ode mnie wiele pracy. Jako że nasze zupy są jedynym daniem na obiad (dwudaniowe obiadki tylko u mamci!), musi być sycąca, treściwa. Uwielbiam więc zupy z soczewicy, kremy z różnymi dodatkami, z resztą o jesiennych zupach pisałam ostatnio w ściągawce – klik.

Nic nie smakuje lepiej po jesiennym spacerze, niż miseczka gęstej, pachnącej zupy. 

Właśnie podczas tworzenia tej ściągawki, przypomniałam sobie o włoskiej zupie minestra di farro  (tutaj poczytacie, o co chodzi), której nie robiłam wieki, a która bardzo nam smakowała. Prościej być nie może, zupa z pęczaku składa się z… 6 składników! Oryginalnie robiłam ją z pszenicy płaskurki, ale idealnie nadaje się tu nasz pęczak (i nie trzeba go namaczać). Przepis, który tu widzicie, jest uproszczeniem tej prostej zupy (dało się wprowadzić jeszcze kilka trików). Zupa z pęczaku to bez dwóch zdań przepis na jedną rękę, więc wędruje do mojego cyklu. Więcej przepisów z tej serii i kilka słów o cyklu ekspresowych przepisów znajdziecie tutaj – klik.

Aha, zupę robiłam w Thermomixie, więc jeszcze udało mi się usprawnić proces jej przygotowania – pod klasycznym przepisem znajdziecie wersję na Thermomix.

zupa thermomix

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z PĘCZAKU

  • 1,5 szklanki pęczaku, opłukanego (orkiszu, pszenicy płaskurki – w tym wypadku namocz ziarno i pozostaw na noc)
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę boczku (najlepiej podwędzanego)
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pietruszka do podania
  • 1 duży pomidor lub 0,5 puszki pomidorów w puszce
  • 5-6 szklanek zimnej wody
  • sól i pieprz do smaku

W garnku o grubym dnie podsmażamy boczek przez kilka minut. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy pokrojonego pomidora (bez szypułki) lub pomidory z puszki. Chwilę podsmażamy, wlewamy wodę, wypłukany pęczak, sól i pieprz. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości orkiszu, około 25 minut.

Przed podaniem dajemy dużo pietruchy.

ZUPA Z PĘCZAKU – WERSJA NA THERMOMIX:

  1. Przekrojoną na pół cebulę i czosnek (bez łupinek) wrzucam do naczynia i siekam 10 s, obr. 4.
  2. Dodaję pokrojony w kostkę boczek, duszę w 100 st. 3-5 minut, obr. wsteczne 1. Boczek ma zmięknąć i nieco odparować.
  3. Dodaję pomidory z puszki/pokrojonego pomidora, duszę w 100 st. 3 min., obr. wsteczne 1.
  4. Dodaję opłukany orkisz, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, wlewam 5 szklanek wody. Gotuję 25 minut w 100 st., obr. wsteczne 1. 
  5. Gotową zupę przelewam do misek i posypuję pietruszką.

zupa thermomix

Uwagi:

  1. W zupie ze zdjęcia widzicie jeszcze drobny makaron, bo użyłam mieszanki z Lidla (był taki zestaw pęczak+ vermicelli), ale to tylko dlatego, że wyjadam zapasy z szafek.
  2. Gdy zupy nie je Olek, dorzucam pół papryczki chilli, jeszcze fajniej rozgrzewa!
  3. Nie mam pomysłu, czym zastąpić boczek w wersji wege, ale znawcy tematu na pewno znajdą pomysł. Zupa ma być lekko dymna, słona, wyrazista).

5 komentarzy

  • 6 lat temu

    Akurat szukam smacznych przepisów na zupę, więc koniecznie sprawdzę ten przepis.

    • Ania Włodarczyk
      6 lat temu

      Polecam się na przyszłość 😀

  • Agata
    6 lat temu

    W wersji wege zastąpiłabym boczek wędzonym tofu (ja najbardziej lubię czeskie, to z lidla ma jak dla mnie za mało aromatu wędzonki) i dodałabym dużą szczyptę papryki wędzonej. Może ktoś będzie miał inny pomysł. Pozdrawiam!

    • Ania Włodarczyk
      6 lat temu

      O, dzięki! Tak myślałam o wędzonym tofu, ale często nie używam, więc wolałam się nie wymądrzać.

  • Avrea
    6 lat temu

    aż mi się zachciało kurupniku ,ale wypróbuje Twoją zupkę ..
    może dodaj papryki wędzonej słodkiej smak ma dymny 😉

Zostaw komentarz