Wracam z obiecanym przepisem na młode ziemniaczki, które robią się same i smakują jak niebo. Widzieliście je w tym – klik – obiedzie, obok wspaniałej marchewki z gremolatą.
Patent na ziemniaczki jest prosty – wyszorowane warzywa (w skórce, rzecz jasna) dusimy w garnku z masłem i odrobiną soli. Bez wątpienia to przepis do cyklu Przepisy na jedną rękę (więcej przepisów na jedną rękę tutaj – klik).
NAJŁATWIEJSZE DUSZONE ZIEMNIACZKI
- ok. 0,5 kg młodych ziemniaków (równej wielkości, w skórce)
- 1 łyżka masła
- 3 szczypty soli
- do podania: świeży koperek
W dużym garnku o grubym dnie (ja to robię w żeliwnym) roztapiam masło i wrzucam nań ziemniaki w skórkach. Posypuję solą, przykrywam pokrywką i potrząsam, żeby masło oblepiło ziemniaki. Ziemniaki duszę na średnim ogniu, aż będą miękkie, a skórka złocista.
W zależności od wielkości ziemniaków, trwa to 35-60 minut. W czasie duszenia 2 razy potrząsam ziemniakami. Gotowe ziemniaczki posypuję koperkiem.
Takie niby nic, a robi efekt wow:) idę robić! Już mi ślinka cieknie:)
Niby nic, a efekt wow jest:) aż ślinka cieknie, muszę zrobić koniecznie. Dzięki, Ania, za tę inspirację! :*
Polecam gorąco! :))) Moi ziemniaczani ulubieńcy.
te proste ziemniaki (zdrobnienie ziemniaczki jest tutaj jak najbardziej na miejscu) to w istocie niebo. niebo aksamitne i maślane. rumiana skórka, maślany smak (światło i masło!) , kremowe wnętrze. czuję, że mają moc kojenia drżeń, rozpraszania smutków.
To odpowiednim puree, którym pocieszam się zima 🙂 Wiosną/latem pocieszam się takimi ziemniaczkami. Najlepsze!
Uwielbiam zapiekane młode ziemniaczki, ale takiej, duszonej wersji jeszcze nie próbowałem. Już wiecie co dziś zrobię na obiad 🙂
Powodzenia 🙂 Chociaż w sumie tu nie ma co nie wyjść, więc życzenia powodzenia zbędne – zatem smacznego!
Kocham ziemniaki w każdej postaci <3 Napewno są pyszne! Aniu, widzę, że używasz żeliwnych garnków z Ikei. Jaka jest Twoja opinia o nich ? Warto? Przymierzam się do zakupu takiego gara, a teraz jest promocja 🙂 Uściski!
Jestem z mojego bardzo zadowolona, często z niego korzystam (piekę w nim też chleby).