Słodki konkurs KarmelLOVE E.Wedel (wz)

/wpis zamawiany/
„The Flavour Thesaurus” Niki Segnit to pozycja, którą każdy miłośnik kulinariów powinien mieć w domu. Ta pięknie wydana książka to zbiór inspiracji kulinarnych, mniej lub bardziej oczywistych połączeń smakowych. Lubię czytać ją na wyrywki, zaglądam do niej w poszukiwaniu inspirujących połączeń smakowych albo kiedy brak mi weny kulinarnej.
I właśnie ów tezaurus podsuął mi pomysł na konkurs z karmelowymi smakami w roli głównej.
E. Wedel wprowadził właśnie na rynek pierwszą stuprocentwowo karmelową linię czekolad czekolad KarmelLOVE (o smaku karmelowym, karmelowym z wafelkami lub z solonymi orzeszkami) oraz KarmelLOVE Ptasie Mleczko ?.
I tak się miło składa, że mam dla Was zestawy tych karmelowych słodkości do spróbowania…
Konkurs jest prosty: 
 
napiszcie, z jakimi smakami/składnikami najlepiej komponuje się Wam karmel. Wystarczy mi taka treść: „karmel + maliny”, „karmel + … +…”.
Nagrody są słodkie:
– twórca najciekawszego połączenia otrzyma 1 kartę podarunkową o wartości 300 zł do sieci Home&You + zestaw słodyczy KarmelLove
– dwa kolejne pomysły zostaną nagrodzone zestawami słodyczy KarmelLove.
Zgłoszenia konkursowe możecie zostawiać w komentarzach pod tym wpisem albo wysłać na adres wlodarczyk.ania@gmail.com do 15 października (do godz. 23:59). 19 października ogłoszę na blogu zwycięzców. Ze względu na ogromną ilość zgłoszeń, zwycięzcy konkursu zostaną ogłoszeni 21 października, przed południem 🙂
PS A czekolada karmelowa z solonymi orzeszkami – miodzio!

 

107 komentarzy

  • karmel+orzeszki+sól morska znane, ale najsmaczniejsze połączenie 🙂

  • 10 lat temu

    karmel + orzechy laskowe = WNM

    (karmel o maślanej konsystencji, naruszonej przez podprażone orzechy)

  • 10 lat temu

    Ta książka to kopalnia pomysłów! A niektóre połączenia aż dziwią 🙂 Nie powiem ile razy się zastanawiam i pytałam samą siebie – "jak to, to i to możemy połączyć?" 🙂
    Pozdrawiam! 🙂

  • 10 lat temu

    karmel+ czerwone porzeczki, karmel+rozgniecione herbatniki :)))

  • 10 lat temu

    karmel+sól+całe prażone migdały – po prostu niebo w gębie!

  • 10 lat temu

    placuszki z jabłkami+ser typu lazur+karmel

  • 10 lat temu

    karmel + pieczona gruszka oraz
    karmel + ocet balsamiczny ze słodkimi dojrzałymi owocami leśnymi (głównie maliny, jędrne jagody i borówki)

  • 10 lat temu

    Karmel + gruszka + roquefort + orzechy -rozkosz nr 1
    Karmel + kilka kropli mocnego espresso +zapiekany camembert + orzechy pecan – rozkosz nr 2

  • 10 lat temu

    moja słabość… słony karmel i popcorn 🙂

  • 10 lat temu

    banan + oreo + budyń waniliowy + bita śmietana + ajerkoniak + masło orzechowe + karmel solony <3 pychotka!

  • 10 lat temu

    karmel + caffee latte + odrobina kardamonu 🙂 Uwielbiam!

  • 10 lat temu

    karmel + pieczone ziemnieki + suszone śliwki

  • 10 lat temu

    Aniu stale i niezmiennie karmel+migdały+przyprawa do piernika oraz opcja druga na bardziej wytrawnie karmel+kluski śląskie 🙂
    Buziaki!

  • cherry32
    10 lat temu

    karmel+banay+mascarpone

  • 10 lat temu

    Zadanie rozbudziło mnie z rana 🙂
    1. karmel + smażona czerwona cebula + ocet balsamiczny + sezam + sól + pieprz
    2. karmel + precle + banany + cynamon + lody waniliowe

  • Anonimowy
    10 lat temu

    Karmel +kiwi 🙂

  • 10 lat temu

    Karmel + słone spody do babeczek + płatki migdałowe + orzechy włoskie

    Kiedyś nieświadomie kupiłam słone spody zamiast słodkich i babeczki dużo na tym zyskały 🙂

  • 10 lat temu

    karmel + mięta

  • Anonimowy
    10 lat temu

    Gdy byłam mała moja Mama zrobiła taką masę na domowe karmelki. Gdy masa była jeszcze ciepła i ciekła polewaliśmy nią z bratem surowe różyczki kalafiora. Do dzisiaj pamietam ten smak:)

  • 10 lat temu

    No to teraz ja!
    Mój ulubiony drinko-deser
    KARMEL+lody waniliowe+cydr jabłkowy+napój imbirowy

    I wszechulubiony deser

    KARMEL + serek mascarpone+ jogurt naturalny grecki + bakalie + ciasto marchewkowe

    Zuzia

  • 10 lat temu

    Karmel + sól + jabłko + cynamon <3
    Serio! Może trochę abstrakcyjne połączenie, ale niezwykle doskonałe!

  • 10 lat temu

    karmel+prazone migdały lub orzeszki lub pistacje wuielbiam
    karmel +lody malinowe+czekolada+odrobina chilii
    karmel+ lody midałowe+czarna porzeczka +beza
    karmel+maliny+beza+jogurt naturalny + mieta

    te połaczenia bardzo lubie

  • 10 lat temu

    karmel + ciasto (chlebek) bananowe koniecznie ciepłe i do tego gałka lodów o smaku kawy lub tiramisu…

  • Mój ostatni hit śniadaniowy – orkiszanka (takia owsianka z płatków orkiszowych 🙂 + prażone jabłka/śliwki + karmel + garść orzechów włoskich, prosto i pysznie!

  • 10 lat temu

    karmel+sól+ziarenka słonecznika

  • 10 lat temu

    Domowy solony karmel + buraki pieczone

  • Madziga
    10 lat temu

    karmel + pierś z kurczaka w przyprawach, karmel + suszone owoce + orzechy laskowe + migdały, łamańce karmelowe z chili

  • 10 lat temu

    ostatnio dzięki magazynowi "Apetyt" – kogel mogel+mirabelki+solony karmel… umarłam i byłam w niebie 🙂

  • 10 lat temu

    karmel + czekolada + ni to słodkie ni kwaśne truskawki!

  • Anonimowy
    10 lat temu

    a ja lubie prostotę… karmel z czelokadą (koniecznie mleczną) i orzechami – im słodsze tym lepsze 🙂 choć jakiś krem jogurtowy też by nie zaszkodzil 🙂

  • 10 lat temu

    Karmel + koniak: fascynujące to odpowiednie określenie tego połączenia. Sprawdza się w słodkościach (np. w kompozycji z czekoladą, śliwką, pomarańczą), jak i w daniach wytrawnych (również w połączeniu ze śliwką, pomarańczą, jabłkiem). Wspomniany duet potrafi nawet rozkosznie odmienić (często uznawane za banalną – pytanie czy słusznie) polędwicę wieprzową. Na sam koniec, ten najpyszniejszy z tropów: szukając uzupełnienia do duetu, rozbudowując go w wielokąty – inspirować można się w bukietem wykorzystanego koniaku: nuta herbaciana, pomarańczowa, drzewna… Cała magia w tym, że wszystkie te nuty świetnie współgrają z karmelem, a smakując dobry koniak, myśląc o połączeniu go z karmelem, kolejne dopełnienia odkrywamy wręcz mimochodem… (Dodać można, że koniak i karmel mają też wspólną cechę przybliżania nas – konsumujących do błogostanu).

    Mellom

  • 10 lat temu

    karmel + nnerkowce
    karmel + ananas!

    🙂

  • 10 lat temu

    Karmel+masło orzechowe+czekolada
    Karmel+jabłko+orzechy włoskie+owsianka
    Karmel+banany+lody orzechowe
    Karmel+sól+brokuły

  • 10 lat temu

    karmel+ masło+ skórka cytrynowa + pigwa

    kruche maślane ciasteczka ze sporym dodatkiem skórki cytrynowej przełożone kremowym karmelem i marmoladą z pigwy- byłyby takie malutkie, na jeden gryz 😉

  • 10 lat temu

    Mój numer jeden to połączenie może banalne, ale tak wspaniałe w swojej prostocie: karmel + orzechy nerkowca (ew. blanszowane migdały) lekko podprażone z solą i odrobiną świeżo mielonego pieprzu, czyli przekąska idealna! Świetnie sprawdzi się też do owsianek, deserów, sałatek.

    I jeszcze jeden zaskakujący smak, od którego nie mogę się wręcz odpędzić odkąd spróbowałam, może nie z typowym karmelem, ale jego przypalana słodycz gra tu ogromną rolę – karmelizowane greckie oliwki…

  • 10 lat temu

    karmel + banany + owsianka na budyniu karmelowym + ubite białko…

  • 10 lat temu

    karmel+ pistacje+sól

    zestaw słono-słodki zawsze dobrze smakuje 🙂

  • 10 lat temu

    Przychodzi mi na myśl wiele pysznych zestawień, część z nich wymieniono już wyżej. Co prawda według mnie karmel jest wystarczająco pyszny solo, ale rozumiem, że karmel + karmel się nie liczy? 😀 W takim razie stawiam na mleczną kawę + karmel. Może i jest to smak klasyczny i oswojony, dla niektórych pewnie nudny, ale jak dla mnie nie ma sobie równych.

  • Anonimowy
    10 lat temu

    Karmel z solonymi orzeszkami+dynia+pokruszony ser feta+bulion

  • Anonimowy
    10 lat temu

    Karmel+wanilia+goździki+imbir+jabłko

  • 10 lat temu

    karmel + gorące pieczone kasztany
    karmel + gorące pieczone kasztany + zimene lody figowe
    karmel + gorące pieczone kasztany + zimene lody figowe + kwiaty tymanku

  • 10 lat temu

    Karmel, wafle, ryż prażony ,herbatniki – wersja dla każdego, na każdą kieszeń…

  • Karmel + pigwa + karmelizowane migdały!

  • 10 lat temu

    karmel + frytki

    po pierwsze w najbardziej plebejskim wydaniu, czyli zamówione w popularnym fastfoodzie lody z potrójnym ( ! ) karmelem i mocno słone frytki – taka namiastka jedzonej w dziecinstwie czekolady zagryzanej paluszkami

    a po drugie w wersji domowej de luxe – duże, nieregularne cząstki ziemniaków, namoczone w słodkawej wodzie żeby przy drugim smażeniu były jak najbardziej chrupiące, usmażone na ciemnozłoto ,mocno słone, maczane ciemnym karmelu z cukru – tak ciemnym, że stracił połowę słodyczy ale zyskał smak dymu

  • 10 lat temu

    karmel+sól.
    polać sernik.
    to wystarczy. 🙂

  • 10 lat temu

    Solony gorący karmel na zimnym serniku kremowym
    Karmel + musli = batoniki energetyczne
    Karmel + majeranek + drobno posiekane szalotki – do wszystkiego od mięs, przez ser a skończywszy na suchych tostach…

  • 10 lat temu

    karmel + serek mascarpone + bita śmietana + zmielone herbatniki + zmielone orzeszki ziemne

    karmel + śmietanka kremówka + kawałek szarlotki (ze sporymi kawałkami kwaskowych jabłek i kruchutkim spodzie z maślaną kruszonką)

  • 10 lat temu

    karmel+sól jedyne słuszne połączenie:)

  • 10 lat temu

    tarta z SEREM TYMIANKOWYM (tj. ser twaróg z miodem i tymiankiem) + KARMEL na wierzchu. Mmmm pycha!!!

  • Anonimowy
    10 lat temu

    co wg Ciebie oznacza "stuprocentowo karmelowa" czekolada? czytam sklad karmelovej z wafelkami (ktora jest jak napisane na opakowaniu BIAŁĄ czekoladą karmelową): cukier, tluszcz kakaowy, mleko w proszku, PROSZEK KARMELOWY 9,6 %, dalej skladniki w jeszcze mniejszej ilosci.

    zeby nie bylo- czekolada jest pyszna. ale powinna byc reklamowana jako biała czekolada z dodatkiem karmelu, a nie czekolada karmelowa. a tym bardziej "stuprocentowo" karmelowa….

    • 10 lat temu

      Anonimie, stuprocentowa karmelowa czekolada to dla mnie sto procent smaku karmelu na języku. Ciężko byłoby zrobić stuprocentową karmelową czekoladę, bo jak wiemy, czekolada składa się np. z tłuszczu kakaowego. Ale masz rację, warto czytać skład opakowań, chociaż uważam, że nazwa "karmelowa" jest fajniejsza i prostsza w przekazie niż "biała czekolada z dodatkiem karmelu".

    • Anonimowy
      10 lat temu

      dzieki za odpowiedz,
      to jest oczywiste ze czekolada sklada sie z tluszczu kakaowego, i nie chodzilo mi o "czekolade" skladajaca sie w stu procentach z karmelu:)
      po obejrzeniu reklamy telewizyjnej spodziewalam sie jednak czegos bardziej karmelowego niz 10% karmelu w bialej czekoladzie. zwroc uwage ze ta uzyta w reklamie jest znacznie ciemniejsza, niz w rzeczywistosci. nie wiem z czego wynika taki sklad tej czekolady, zapytalam czy przewiduja moze jakas limitowana wersje z wieksza iloscia proszku karmelowego (jesli to w ogole technicznie mozliwe), ale poki co nie dostalam odpowiedzi. obecna czekolada pachnie oblednie karmelowo, ale jednak w smaku przede wszystkim czuje biala czekolade.,
      ale nawet w obecnej wersji czekolada jest swietna i brawa dla wedla, ze ktos wymyslil nowy produkt, a decydenci odwazyli sie wypuscic go na rynek.

  • 10 lat temu

    karmel + świeże nasiona nasturcji

  • 10 lat temu

    Karmel + słone krakersy!
    A myśląc o karmelu od razu myślę o wanilii. Karmel + wanilia to jedna z moich ulubioych herbat, a karmel plus krakersy smakują wyśmienicie!

  • 10 lat temu

    Karmel+sól. Jak widać nie jestem oryginalna, ale jest to dla mnie połączenie niebiańskie. Lody o smaku słonego karmelu, toffi o smaku słonego karmelu, czekolada o smaku słonego karmelu,mmm.

  • Anonimowy
    10 lat temu

    Karmel plus porzeczka. Przelamie smak slodyczy. Czarna lepiej smakuje, czerwona lepiej wyglada:) monikaroczMALPA.wp.pl

  • 10 lat temu

    KARMEL + marchewka + serek mascarpone – Moje ulubione ciasto. 🙂

    Karmel + mleko kokosowe + kardamon = najlepsza polewa na owoce lub lody

    Pozdrawiam Cię 🙂

  • Anonimowy
    10 lat temu

    Karmel+herbata maccha.
    Np. Panna cotta z herbaty maccha z karmelowem sosem albo herbaciany krem brulee? 🙂

    Ania J.

  • 10 lat temu

    KARMELizowany imbir + gorące gruszki w białym winie + wiórki białej czekolady
    KARMELizowane figi + lody lawendowe + pistacjowe wiórki

  • 10 lat temu

    tradycyjnie: karmel + herbatniki + czekolada
    jesiennie: karmel + dynia + orzechy laskowe
    rozpustnie: karmel + powidła wiśniowe + beza kawowa
    śniadaniowo: karmel + masło orzechowe + owsianka

  • 10 lat temu

    Kurczak + karmel <3

  • Karmel + kasza jaglana + krokant z orzechów = deser jaglano-karmelowy z orzechową posypką, czyli coś słodkiego i zdrowego! 🙂

  • 10 lat temu

    KARMEL + SÓL (na wierzchu tarty czekoladowej, mmm…)

  • 10 lat temu

    KARMEL + UMOCZONE W NIM UKOCHANEGO USTA = DARMOWA, SŁODKA, ZDROWA ROZPUSTA.

  • 10 lat temu

    karmel+zupa cebulowa, szczegolnie o tej porze roku

  • 10 lat temu

    Karmel+konfitura z dzikiej rozy+gorzka czekolada+beza+kruche migdalowe ciasteczko…. i espresso.

    Uwielbiam warstwy!

  • be-someone-else@hotmail.com
    10 lat temu

    Hej! Ja polecam połączenie pieprzowego karmelu z tymiankiem, na polędwiczce wieprzowej. <3

  • 10 lat temu

    Karmel+gruszki+gorgonzola+orzechy+cynamon+czekolada. *.*
    Bajka!

  • 10 lat temu

    karmel+creme brulee+maliny+prażone migdały

  • 10 lat temu

    karmel+orzechy włoskie+figa+gorgonzola+bagietka

  • 10 lat temu

    Karmel+sernik na zimno. No uwielbiam.

  • Anonimowy
    10 lat temu

    karmel+buraczki+kokosik+skrzela morszczuka+kapucha+cynamon+kogel mogel.

    nie dla mnie takie rozkosze… jednak najlepszy zestaw to KARMEL + JA :] taką mam koncepcję ;>

    KG

  • 10 lat temu

    karmel + suszone śliwki + biała czekolada= 🙂

  • 10 lat temu

    karmel + karmelizowana gruszka + panna cotta

  • 10 lat temu

    karmel + lody waniliowe + śmietanka kremówka

  • Anonimowy
    10 lat temu

    karmel+ kwaśne jabłko 🙂

    Olcia M.

  • Anonimowy
    10 lat temu

    Karmel+bekon
    karmel+gorgonzola+winogrona
    Karmel+pieczony seler

    Pozdrawia Ewu (-_-)

  • Anonimowy
    10 lat temu

    karmel+miód+kardamon+pigwa
    iza484@wp.pl

  • Anonimowy
    10 lat temu

    karmel + plastry pomarańczy (skarmelizowane na patelni)
    Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem (1do2). Plasterki pomarańczy smażymy ok. 10 min. do chwili aż zaczną się karmelizować. Studzimy.
    PYCHA
    Mirosław

  • Anonimowy
    10 lat temu

    karelowe foudue, tzn.
    karmel + batoniki owsiane/biszkopty/owoce (banany/brzoskwinie/truskawki) pokrojone w drobne kawałki, nadziewane na patyczki do szaszłyków i maczane w podgrzewanym karmelu

    PYCHA
    Mirosław

  • Anonimowy
    10 lat temu

    karmel + ryż i brzoskwinie w postaci karmelowego risotto i zapiekanych brzoskwiń 🙂
    Ewelajna

  • Anonimowy
    10 lat temu

    karmel + kawa w każdej postaci
    (w postaci
    * deseru – karmel jako dodatek do lodów kawowych, panna cotty kawowej, sernika kawowego …
    * napoju kawowego – karmel jako dodatek do kawy z ekspresu lub kawy rozpuszczalnej (na ciepło i w wersji mrożonej),

    pozdrawiam serdecznie,
    Ewelajna
    * shake – karmel jako dodatek do kawy rozpuszczalnej z mlekiem kokosowym,
    * drinka – karmel jako dodatek do likieru kawowego ze śmietanką i lodem,
    a nawet śledzi w sosie karmelowo-kawowym, które uwielbiam.

    • Anonimowy
      10 lat temu

      jeszcze raz:

      (w postaci
      * deseru – karmel jako dodatek do lodów kawowych, panna cotty kawowej, sernika kawowego …
      * napoju kawowego – karmel jako dodatek do kawy z ekspresu lub kawy rozpuszczalnej (na ciepło i w wersji mrożonej),
      * shake – karmel jako dodatek do kawy rozpuszczalnej z mlekiem kokosowym,
      * drinka – karmel jako dodatek do likieru kawowego ze śmietanką i lodem,
      a nawet śledzi w sosie karmelowo-kawowym, które uwielbiam.

      pozdrawiam serdecznie,
      Ewelajna

  • Anonimowy
    10 lat temu

    jeszcze raz:

    karmel + kawa w każdej postaci
    (w postaci
    * deseru – karmel jako dodatek do lodów kawowych, panna cotty kawowej, sernika kawowego …
    * napoju kawowego – karmel jako dodatek do kawy z ekspresu lub kawy rozpuszczalnej (na ciepło i w wersji mrożonej),
    * shake – karmel jako dodatek do kawy rozpuszczalnej z mlekiem kokosowym,
    * drinka – karmel jako dodatek do likieru kawowego ze śmietanką i lodem,
    a nawet śledzi w sosie karmelowo-kawowym, które uwielbiam.

    pozdrawiam serdecznie,
    Ewelajna

  • 10 lat temu

    karmel+ banan

    Pozdrawiam Oliwia

  • Anonimowy
    10 lat temu

    Karmel (solony) + kozi ser

    Pozdrawiam, Aldona

  • 10 lat temu

    KARMEL+MAKARON Z SEREM+POSYPKA KOKOSOWA!

  • 10 lat temu

    Karmel + ryz preparowany ( dmuchany )

    lub…

    Karmel + popcorn

    Mniam !

  • 10 lat temu

    Karmel+beza+słone orzeszki ziemne 🙂

  • Anonimowy
    10 lat temu

    Karmel + migdaly + sol morska, mmmmmmmm.
    pozdrawiam Malgorzata

  • 10 lat temu

    Pomysłów mnóstwo……ale słodkie i ostre to ostatnio mój nr 1 , więc proponuję :
    KARMEL + CHILI …..jakby powstała karmelowa z chili to byłoby coś!!! Najpierw słodki smak karmelu i białej czekolady, a na koniec pozostaje nuta ostrości na języku……. extra doznanie dla zmysłów …PYCHA!
    Pozdrawiam Ola:)

  • 10 lat temu

    Pieczone jabłko+karmel

  • 10 lat temu

    Karmel+ryż preparowany (łakoć z zamierzchłych czasów ;))
    Karmel + paluszki solone. Dziwne, ale smaczne!

  • 10 lat temu

    Karmel kocham solo! 🙂 A jeśli już go z czymś łączę, najbardziej lubię "karmel + kwaskowate owoce" lub "karmel + gorzka czekolada" 🙂 Pozdrawiam

  • 10 lat temu

    Karmel+ brownie+ szczypta soli pomarańczowej

  • 10 lat temu

    karmel + sól morska + gorzka czekolada
    lub
    karmel + masło + ryż preparowany

  • 10 lat temu

    MENU:
    Danie główne – PIECZEŃ Z KACZKI + ZIEMNIACZKI + RABARBAR W KARMELOWEJ SKORUPCE + KROPELKA CYTRYNY + RUKOLA. (Uwielbiam)

    Deser – DAKTYLE + POKRUSZONA CHAŁWA + ORZECHY + KARMEL (Ukochana)

  • 10 lat temu

    KARMEL + PAPRYCZKA CHILI + CUKINIA, tzn. 1/3 pokrojonej drobno papryczki zawijamy w usmażony plaster cukinii i zanurzany (jak w fondue) w karmelu.
    Nieziemskie doznania

  • 10 lat temu

    Zdecydowanie słodki karmel + gorzka kawa

  • Anonimowy
    10 lat temu

    karmel + otręby owsiane + banan + mleko migdałowe = idealne smoothie 🙂

  • 10 lat temu

    lody waniliowe + ciepły karmel + podprażone pestki słonecznika

  • Anonimowy
    10 lat temu

    Karmelonugat, czyli KARMEL+MELON+NUGAT

  • 10 lat temu

    Karmel,pistacje i lody waniliowe
    Karmel,gorzka czekolada i orzechy laskowe
    Karmel,pieczone morele z płatkami migdałów i miętą
    Popcorn solony z karmelem
    Ciasto francuskie,nadzienie mincemeat i karmel
    Żeberka w sosie karmelowym i jabłkami
    Lody fistaszkowe i śmietankowe polane karmelem
    Kromka ciemnego chleba na zakwasie z piwem,szynka serrano,,musztarda,karmel,sól (próbowałam,jadłam,pyszne)
    Drożdżówki zwijane,twaróg,maliny,karmel
    Shake czekoladowy zmiksowany z karmelem

  • 10 lat temu

    Ja lubię połączenie karmelu z mlekiem kokosowym w kremi na bazie mascarpone, gdy podają go polanym gorzką czekoladą i posypanym prażonymi migdałami z odrobiną soli.

  • 10 lat temu

    Karmel + pieczony ananas + wanilia + rum
    Karmel + gruszka + wanilia + orzechy pekan
    Karmel + ricotta + cukier trzcinowy + migdały + sól morska
    Karmel + kawa + orzechy laskowe + czekolada
    Pozdrawiam
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

  • Anonimowy
    10 lat temu

    Kiedy można spodziewać się wyników? 🙂 Miały być wczoraj 😉

Zostaw komentarz