1. Blog Bleubird, autorstwa James Kicinski-McCoy. Piękne proste zdjęcia, piękne wnętrza, piękni ludzie, piękne przedmioty ? czy to możliwe, aby ktoś tak naprawdę żył? 🙂
2. Mroczny, niepokojący, piękny blog Laury Makabresku, poznałam go dzięki Wam.
3. Jeśli makabreska, to pokażę Wam coś, co mnie zaintrygowało, choć niekoniecznie chciałabym mieć to na półce. Może misia?
4. Ten film, bo zmobilizował mnie do zrobienia mleka orzechowego. Będzie jeszcze w lutym (mam nadzieję).
5. Serial „Paradoks”, wciągnęłam się po trzecim odcinku i pochłonęłam całą serię. Na koniec, ku mojemu rozczarowaniu, dowiedziałam się, że drugiej serii nie będzie.
6. Nowy numer magazynu ?Weranda Country?, a w nim wnętrze teamu I love nature, Darii i Jarka, które mogę teraz obejrzeć w pełnej krasie (tablica w kuchni wymiata!).
7. Motyw trupiej czaszki, najlepiej w połączeniu z różowym kolorem. Na sukience, na kubku, na dłoni, w uchu. Na zdjęciu mój ulubiony błyszczyk.
8. Wiersze Wisławy Szymborskiej. Dzisiaj pierwsza rocznica jej śmierci, pamięć poetki  mam zamiar uczcić lekturą jednego wiersza jej autorstwa. Poezja ? jak czekolada ? najlepiej smakuje, jeśli kosztuje się ją w niewielkich porcjach.
9. Mrożone brownies, najlepiej z malinami. Ich smak odkryłam przez przypadek ? upiekłam większą porcję ciasta i starym zwyczajem zamroziłam jego nadwyżkę. Gdy miałam rozmrozić sobie kawałek do kawy, w drodze do mikrofalówki z łakomstwa nadgryzłam ciasto. Okazało się, że to ciągnące czekoladowe wnętrze o wiele bardziej smakuje mi zmrożone niż na ciepło. Może to brzmi dziwnie, ale polecam spróbować ? ciasto nie może być jednak zbyt wysokie i nazbyt wypieczone, aby miało wyraźnie wilgotny środek.
10. Emocje przy oglądaniu „Mistrzkucharza” (polecam również film „Co mówią: blogerki”, poprawa nastroju gwarantowana!).
11. Gofry wieczorową porą. Moje ulubione to te z bitą śmietaną, malinami i jagodami, ale czasem sięgam po zupełnie inne smaki.

 

GOFRY ZIEMNIACZANE
250 g obranych, ugotowanych ziemniaków
3 jajka
1 szklanka maślanki/jogurtu/kwaśnej śmietany
40 g zeszklonej cebulki
200 g mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
Ziemniaki przeciskam przez praskę, dodaję gałkę, solę i pieprzę. Rozbełtane jajka mieszam z maślanką, a następnie dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam.
Piekę porcjami w natłuszczonej gofrownicy, aż będą złote. Podaję z kleksem kwaśnej śmietany  albo sosu czosnkowego z wędzonym łososiem.
Uwagi:
1. Pomysł z Galerii Potraw. Nie pamiętam, ile gofrów wyszło z podanej porcji, ale wystarcza to na porcję obiadową dla 3-4 osób, chyba że są strasznie głodne, wówczas dla 2.
2. To dobry patent na wykorzystanie resztki ziemniaków z poprzedniego dnia albo lżejsza alternatywa dla placków ziemniaczanych.

24 komentarze

  • 12 lat temu

    zaintrygowały mnie mrożone brownies!
    a "Paradoks" też mnie wciągnął niesamowicie, bo lubię takie "brudne" i niejednoznaczne seriale 😉

  • 12 lat temu

    To prawda o czekoladzie (i poezji) :))

  • 12 lat temu

    bluebird ubóstwiam od dawna:)

  • ale że co? że w tej czaszce jest błyszczyk ?? 🙂 nie wiem czy dobrze zrozumiałam …. lubię te twoje lubienia 🙂

    • 12 lat temu

      No, otwiera się szczęka i jest błyszczyk 🙂

  • 12 lat temu

    Ależ mi ochoty narobiłaś:)

  • Anonimowy
    12 lat temu

    Rok bez Wisi.

  • 12 lat temu

    No to z tego wszystkiego stawiam na… 'wieczorową porą'. Mogą być gofry. Takie pocieszające to, że nie tylko ja czasem. Łamię wieczorne zasady. Pozdrawiam Aniu 🙂

  • 12 lat temu

    Dodam tylko,że w piśmie "Sielskie Życie", też zamieszczono reportaż o Darii i Jarku. Pozdrawiam

    • 12 lat temu

      O, nie wiedziałam, że jest takie pismo! Czuję, że mi sie spodoba 🙂

  • 12 lat temu

    Co mówią blogerki jest wspaniałe 🙂 tekst o jajkach miażdży 😀 A gofery ziemniaczane brzmią apetycznie 😀

  • 12 lat temu

    świetny przepis;)

  • 12 lat temu

    jem ziemniaki w każdej postaci! o gofrach mogę powiedzieć to samo (choć form jedzenia jest zdecydowanie mniej):) mmm…ziemniaczane gofry brzmią bosko!

  • 12 lat temu

    Gofry ziemniaczane to coś zupełnie mi nieznanego, ale zdecydowanie w moim klimacie 🙂

  • marysia
    12 lat temu

    ojej, spędziłam dwie godziny przed monitorem. blog Laury wciągnął..

  • 12 lat temu

    O, przypomniałaś mi, że dawno nie było placków ziemniaczanych! 🙂

    • 12 lat temu

      Ty mi też… Dawno nie było ich u mnie, kilka lat!

  • 12 lat temu

    Ania za różową czaszkę chyba musiałabym oddać pierścionek zaręczynowy :))
    Jakoś temat różu to u nas w domu hmmm tabu? 🙂
    A czytając po raz kolejny Twe inspiracje postanowiłam w końcu zacząć pokazywać światu linki które gromadzę kilogramami w zakładkach. Niech idą w świat 🙂
    Udanego środka (no prawie) tygodnia !

    • 12 lat temu

      Pola, na szczęście u nas nie i mogę sobie folgować 😉 Widziałam Twój cykl, to b. dobry pomysł!

      Buźka 🙂

  • 12 lat temu

    Nieprzyzwoicie zarechotałam oglądając zakończenie MistrzaKucharza. Aaaa! :DDD
    Damą to ja chyba nigdy nie będę ;D

Zostaw komentarz