Gnieciona sałatka Nigelli – klik – na stałe weszła do naszego menu. Dzisiaj przychodzę z kolejnym przepisem na sałatkę od Nigelli Lawson. Ta nie jest kolorowa, jak gnieciona, ale jej monochromatyczność też mi się podoba. Awokado, ogórek, kolendra, limonka, a więc gramy w zielone!
Aby ta sałatka z awokado wyszła naprawdę pyszna, trzeba pamiętać o tym, by użyć do niej naprawdę dobrego awokado. Ma być miękkie i maślane. Jeśli Wasze awokado jest twarde, nawet nie zabierajcie się za jej przygotowanie. Poczekajcie. Nie wiem, czy znacie ten trik na przyśpieszenie jego dojrzewania: należy owinąć je gazetą i pozostawić na dzień, dwa. Istotą tej sałatki jest kontrast: chrupiący ogórek i miękkie, rozpływające się w ustach awokado.
Sałatka z awokado świetnie smakuje z puree z pieczonych batatów, jako część śniadania albo lekka przekąska. Robi się ją ekspresowo i bezproblemowo, więc receptura dołącza do Waszego ulubionego cyklu Przepisów na jedną rękę. Wszystkie pozostałe przepisy z tego cyklu znajdziecie tutaj – klik.
Jeśli nie lubicie kolendry, można zastąpić ją dowolną zieleniną, która Wam pasuje, no ale to już nie będzie to. Świeża kolendra stanowi tu piękne zwieńczenie smaków, a w zasadzie – wespół z limonką – je rozkręca, ponieważ awokado i ogórek to ze swej natury delikatne składniki. Ale jestem w stanie wyobrazić sobie tę sałatkę ze szczypiorkiem. Albo z posiekanym czosnkiem niedźwiedzim, na który obecnie trwa sezon. Powinno być to coś dosyć wyraźnego w smaku.
SAŁATKA Z AWOKADO, OGÓRKA I KOLENDRY
- 1 duży wężowy ogórek, obrany
- 1 dojrzałe awokado, obrane
- 4 łyżki posiekanej kolendry
- sok z 0,5 limonki plus starta z niej skórka
- 2 łyżki oliwy
- sól
Ogórek kroję wzdłuż na pół, a następnie w łódeczki. Awokado kroję na kawałki podobnej wielkości, co ogórek. Mieszam wszystkie składniki
Uwagi:
- przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Po prostu Nigella”.
- w oryginale jest jeszcze dodatek zielonej papryczki chilli.
- w oryginale Nigella zaleca usunięcie z ogórka pestek (łyżeczką). Ja tego nie robię, bo uważam ten zwyczaj za barbarzyński, ale jeśli jesteście team bez pestek, możecie to zrobić. Na własną odpowiedzialność! 😉
Niech żyją proste przepisy dla zapracowanych ! 🙂
:)))
Będąc w kwietniu na Dominikanie jadłam przepyszna sałatkę z avocado i dzięki Tobie przypomniałam sobie składnik, który w niej był… Nie był, to Ogórek lecz seler naciowy niebo w gębie, a Twoją wersję też zrobię i tak koniecznie limonka a nie cytryną… Mam nadzieję, że odtworzę dominikański smak…. Choć tam wszystko dojrzewa naturalnie ?
Oooo, to też super wersja! Limonka jest konieczna, bo dodaje tej egzotycznej nuty.
No właśnie, to jest pyszne!
Ja robiłam kiedyś sałatkę z awokado z ogórkiem małosolnym lub kiszonym i koprem. Polecam spróbować:))
Brzmi super! Do sprobowania.