W domu czy w knajpie, moje śniadanie ma słony smak. W zasadzie jedyny wyjątek robię dla owsianek i domowej granoli z jogurtem, poza tym królują jajka, sery, warzywa, a czasem pojawia się ryba. Ostatnio zajadałam się kanapką na bazie domowej focacci z rozmarynem (piekłam z tego przepisu – klik), z wędzonym pstrągiem, ogórkiem kiszonym i majonezem. Ależ to było dobre! Dzisiaj mam dla Was kolejną odsłonę mojego słonego śniadania: omlet idealny z nowym produktem marki SEKO, filetami śledziowymi z pomidorami i szczypiorkiem w sosie śmietanowym.
Zacznę od omletu: kiedyś trochę z nim kombinowałam, dodając doń mąki i mleka. Aż do czasu, gdy nauczyła mnie go robić babcia: jej omlet miał zawsze idealne fałdki w złotym odcieniu, był rozkosznie puszysty i miękki. A składa się wyłącznie z jajka i przypraw! Zasada jest prosta: ubijasz widelcem jajko z solą i pieprzem (porządnie, ale bez przesady – bez piany, itp.). Następnie smażysz do na klarowanym maśle, delikatnie zsuwając brzegi do środka i pozwalając, by nieścięta masa jajeczna zajęła ich miejsce (jeśli to brzmi skomplikowanie, można to sobie odpuścić). Gdy brzegi omletu się zetną – jeśli robię omlet z dodatkami – rozrzucam je na środek, a potem delikatnie składam na pół i smażę jeszcze chwilę. Podaję natychmiast, bo szybko opada.
Omlet dla jednej osoby smażę na małej patelni jak na placuszki, z jednego jajka. Taki z dwóch jajek , zwłaszcza, jeśli podać go z dodatkami, to już porządna porcja!
Mój omlet posypałam parmezanem i szczypiorkiem i podałam go z filetami śledziowymi z pomidorami i szczypiorkiem w sosie śmietankowym SEKO. Dobrze smakuje w tym duecie zarówno jedzony z miseczki obok, jak i zawinięty w omlet. Filety śledziowe z pomidorami i szczypiorkiem w sosie śmietanowym to wiosenna nowość od SEKO.
Więcej pomysłów na śledzie znajdziecie tutaj – klik.
LEKKI OMLET ZE SZCZYPIORKIEM I ŚLEDZIAMI
(na 1 porcję)
na omlet:
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka klarowanego masła
- 1 łyżeczka tartego parmezanu
- 1/2 posiekanego szczypiorku, do posypania
- 1-2 łyżki filetów śledziowych z pomidorami i szczypiorkiem w sosie śmietanowym 250 g SEKO
W miseczce rozbijam jajko widelcem (biało i żółtko mają się ładnie połączyć), solę i pieprzę. Na gorącej patelni topię masło, wylewam masę jajeczną. Gdy brzegi zaczną się ścinać, posypuję omlet parmezanem i szczypiorkiem, składam na pół. Smażę jeszcze ok. 1 minuty.
Przekładam na talerz, na wierzchu układam 2 łyżki filetów śledziowych z pomidorami i szczypiorkiem w sosie śmietanowym 250 g SEKO. Omlet podaję natychmiast.
Czy można spytać jaki jest dokładny skład ? Uwielbiam śledzie, ale w dzisiejszych czasach ciężko znaleźć gotowce o dobrym składzie. Wszędzie cukier i benzoesan. Plus niejednokrotnie cuda niewidy. No i plastikowe pudełka. Robienie samemu zabiera czas, ale częściej stawiam na taką opcję, bo jednak zdrowiej i ekologiczniej.
NIe mam już opakowania po śledziach, ale w internecie na pewno są te informacje, najlepiej zacząć od stroy producenta: https://www.sekosa.pl. Ja skanuję produkty aplikacją Zdrowe zakupy – polecam!
Oj ja tez tak mam ze sniadanie musi byc na slono, zupelnie nie przemawiaja do mnie wtedy nalesniki, gofry a nawet owsianka. Na slodkie jest czas po obiedzie, wtedy oddam lewa nerke za ciastko:)))