Początek roku to taki czas, kiedy budzi się we mnie tęsknota za świeżymi warzywami i owocami. Do nowalijek jeszcze droga daleka, dlatego pocieszam się tym, co mam pod ręką. Do gry ponownie wkracza burak, ale w towarzystwie roszponki (można ją zamienić na jej koleżankę rukolę) i chrupiącego jabłka.
Wymyślając dzisiejszą propozycję na danie ze śledziami SEKO, kierowałam się założeniem, że ma być lekko. Nie znajdziecie tu majonezu, za to sporą porcję warzyw i owoców. Danie jest proste: ugotowane (lub upieczone) buraki wydrążam i nadziewam sałatką śledziowo-jabłkową (z kapką jogurtu lub kwaśnej śmietany). Podaję ją na roszponce. Do tego kromka razowca i jestem w siódmym niebie!
Do przygotowania tego dania użyłam Śledzika na okrągło solony z kolorowym pieprzem SEKO 200 g. Nie kroiłam go nawet na kawałki, jedynie odsączyłam z oleju i wymieszałam z pokrojonym w kostkę jabłkiem i niedużą ilością kwaśnej śmietany.
A jeśli poszukujecie innych pomysłów na śledzie, zapraszam tutaj – klik. Szczególnie polecam te cudowne śledzie curry w pieczonych batatach. Jeśli chcecie je odchudzić, zamiast majonezu użyjcie jogurtu naturalnego.
BURAKI FASZEROWANE ŚLEDZIAMI I JABŁKIEM NA ROSZPONCE
(na 2 porcje)
- 1 średni burak, ugotowany lub upieczony na miękko
- 2 garście roszponki
- 1 średnie jabłko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 1 opakowanie Śledzika na okrągło solonego z kolorowym pieprzem SEKO 200 g
Buraka przecinam na pół. Każdą część wydrążam łyżką, formując zagłębienie w buraku. Jabłko obieram ze skórki i kroję w kostkę. Wydrążone wnętrze buraka kroję w kostkę. W misce mieszam jabłko, odsączonego z oleju śledzika (można go pokroić na połówki), pokrojonego buraka i śmietanę. Delikatnie mieszam.
Na dwóch talerzach układam po garści roszponki, na to połówkę buraka. Do wnętrza wkładam 2-3 łyżki sałatki śledziowej.
Ozdabiam listkiem roszponki, podaję.
Wow! Pięknie to wygląda. Takie danie zaserwować gościom – chyba by oniemiali.
no to mam pomysł na kolację!