Nigella Lawson podzieliła się kiedyś przepisem na koktajl, który zaskoczył mnie smakiem. Połączyła banana, mleko i kawę – niby proste, ale jednak zaskakujące dzięki dodatkowi kawy. Było to zestawienie, które od razu przypadło mi do gustu i jest ze mną po dziś dzień (kilka lat temu pokazałam ten przepis na blogu – klik – spójrzcie na te kunsztowne zdjęcia).
Koktajl kawowy to mój drugi przepis w cyklu z kawą zbożową Inka (pierwszy był mus czekoladowy z malinami – klik). Miało być lekko i zdrowo, bo wiosna w pełni i ciało pragnie zdrowej porcji energii. Połączyłam więc Inkę Błonnik (słowo-klucz w tej Ince: inulina, czyli rozpuszczalny błonnik pochodzący z cykorii) z mlekiem migdałowym, „posłodziłam” całość daktylami, dorzuciłam suszone śliwki, których dymna nuta ładnie zagrała z kawą i wyszedł mi naprawdę pyszny koktajl.
Ten koktajl kawowy można pić również wieczorem, bo – co każdy chyba wie – Inka jest kawą zbożową, powstałą na bazie naturalnych składników takich jak jęczmień, żyto, cykoria i buraki cukrowe. Info dla dbających o linię: porcja Inki ma tylko 14 kalorii, więc można ją siorbać do woli.
Ale wróćmy do koktajlu: ozdobiłam go płatkami migdałowymi, które miło chrupały podczas picia. Możecie do nich wrzucić również łyżkę płatków owsianych, będzie jeszcze zdrowiej! Koktajl jest śmiesznie prosty w wykonaniu, robi się go w moment, a co najważniejsze – jest pyszny i zdrowy. Zatem nie zwlekajcie, daktyle w dłoń i do dzieła!
KOKTAJL Z INKĄ, DAKTYLAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI
(na 1 dużą porcję)
- 300 ml mleka migdałowego (można je zamienić na inne ulubione mleko)
- 4 suszone daktyle
- 2 suszone śliwki
- 1 czubata łyżka Inka Błonnik
- 1 łyżeczka płatków migdałowych, uprażonych na złoto
Daktyle i śliwki zalewam mlekiem i odstawiam na pół godziny. Gdy owoce namiękną, dodaję do mleka Inkę Błonnik i miksuję całość na gładko.
Przelewam koktajl do szklanki, posypuję prażonymi migdałami.
Uwaga:
Jeśli chcecie, by Wasz koktajl kawowy był bardziej sycący, dorzućcie banana albo dwie łyżki płatków owsianych.
Zrobiłem sobie ten koktajl zamiast kawki – pyszny!
koktajl z inką brzmi fajnie, dobry pomsył. czy zwykla kawa tez może być?
fajna alternatywa dla zwykłej mrożonej kawy, będę testować