Świąteczna biblia i magiczna lista (clementine cake – aromatyczne ciasto klementynkowe Nigelli Lawson)


Przygotowania świąteczne powoli wkraczają na inny poziom. Koniec z zabawami w lukrowanie, z przewieszaniem bombek na choince, z ozdabianiem mandarynek goździkowymi sercami i zapalaniem cynamonowych świeczek.
Za chwilę trzeba będzie nastawić garnek kapusty z grzybami, upiec ciasto makowe, lebkuchen, pasztet z soczewicy, chleb na śniadanie świąteczne, zrobić zupę grzybową i przygotować śledzie z czerwoną cebulą i żurawiną.
Pracę zaczynam ? mamusiu,  możesz być ze mnie dumna! ? od przygotowania listy potraw. Potem z rozkoszą będę odhaczać z niej poszczególne pozycje.
Ale zanim wkroczę do kuchni z bojowym nastawieniem, odkroję jeszcze kawałek ciasta klementynkowego Nigelli Lawson i spokojnie napiję się kawy, przeglądając naszą świąteczną biblię ? książkę ?W staropolskiej kuchni i przy polskim stole? Marii Lemnis i Henryka Vitry. Polecam ją każdemu, kto jej jeszcze nie ma, a kto chce poznać tajemnice tradycyjnej kuchni polskiej. Pisałam o niej przy okazji świat wielkanocnych i wiem, że kilkoro z Was upolowało tę książkę dzięki moim namowom, co bardzo mnie cieszy.
Ale wróćmy do klementynkowego ciasta Nigelli Lawson?
CIASTO KLEMENTYNKOWE NIGELLI 
4-5 klementynek (waga ok. 370 g) 
6 jajek 
225g cukru 
250g zmielonych migdałów 
1 łyżeczka (z czubem) proszku do pieczenia 
Wyszorowane mandarynki w całości (w skórkach) wkładam do garnka, zalewam je zimną wodą tak by je przykryła i gotuję przez 2 godziny. Następnie je odsączam, odstawiam do ostygnięcia, po czym przecinam na pół i pozbawiam pestek, jeśli te są.

Przekładam mandarynki do robota kuchennego i miksuję na gładką masę (razem ze skórkami, błonkami, wszystkim). Dodaję jajka, cukier, migdały i proszek do pieczenia, mieszam do połączenia składników. Ciasto będzie rzadkie.
Ciasto przelewam do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy (ja piekłam w okrągłej formie z kominkiem, Nigella poleca foremkę o okręgu 21 cm. Ciasto piekę w 190 st. C. przez 40 minut, po tym czasie przykrywam je folią aluminiową i piekę kolejne 20 minut w 190 st. C. Po upieczeniu chłodzę i wyjmuję z formy, gdy zupełnie ostygnie.
Uwagi:
1. Oryginalny przepis na clementine cake znajdziecie w ?How to eat? Nigelli Lawson, ale ja poznałam go na Galerii Potraw dzięki Szellce, czyli ChilliBite. Odkąd pamiętam, chciałam je upiec, ale kiedyś miałam zdecydowanie mniej odwagi kulinarnej. I żałuję, że zrobiłam to dopiero teraz, bo ciasto wyszło cudne.
2. Moje obawy były takie, jak u większości pieczących je po raz pierwszy: czy nie będzie zbyt gorzkie i za bardzo wilgotne, gumowate. Nic z tych rzeczy: ciasto okazało się delikatne w smaku, bez niemiłej goryczy (to zasługa dobrych mandarynek), nie było gumowate, wręcz przeciwnie ? zadziwiająco lekkie. Pachniało mandarynkami i tak samo smakowało. 
Zauważcie, że nie ma w nim ani odrobiny tłuszczu!
3. Pierwszą babkę posypałam jedynie cukrem pudrem, ale druga blaszka (tak, piekłam ciasto już  dwa razy) została potraktowana polewą czekoladową (ostatnio moja ulubiona polewa to ta na bazie mleczka kokosowego).
4. A jeśli nie ciasto mandarynkowe, to może cytrynowe? To z hotelu Waldorf Astoria jest obłędne!
   

19 komentarzy

  • 11 lat temu

    Jak to możliwe, że Twoje zdjęcia są takie cudne? Z pewnością to kwestia światła, ale zdradź mi jaki to obiektyw, proszę :).

    Ciasto cudowne, planuję je zrobić na wigilię, żeby był chociaż jeden nie za ciężki wypiek :). Mam nadzieję, że wyjdzie! Tylko muszę zrobyć jakieś dobre mandarynki…

    • 11 lat temu

      Olga, dziękuję 🙂 Obiektyw to staruch, nikkor 50mm 1.8.

  • 11 lat temu

    To ciasto klementynkowe wyglada przepysznie Aniu. Prawie czuje, jak pachnie 🙂

    Pozdrawiam cieplo.

    P.S. Widzialas juz? : http://www.amazon.de/Plenty-More-Yotam-Ottolenghi/dp/009195715X/ref=sr_1_6?s=books-intl-de&ie=UTF8&qid=1387623848&sr=1-6&keywords=ottolenghi

  • 11 lat temu

    A ja właśnie się dowiedziałam, że Maria Lemnis i Henryk Vitry to fikcja. Autor naprawdę nazywa się Tomasz Żakiej (podobno, choć kto tam wie? ) 🙂

    • 11 lat temu

      Też o tym kiedyś czytałam, chyba nawet pisałam o tym na truskawkach. Pan Żakiej był – z tego co pamiętam- muzykologiem 🙂

  • 11 lat temu

    pachnie z monitora normalnie! gdybym miałam migdały upiekłabym natychmiast!

  • 11 lat temu

    Mniam musi być wyśmienite 🙂

  • 11 lat temu

    o rany, jak to miło, że Cię namówiłam, już nawet zapomniałam jak bardzi kiedyś namawiałam 🙂 u mnie będzi epieczone jutro i też na jednym nie poprzestanę. Musze spróbować kokosową czekoladą, zaciekawiłaś mnie. A soundtrack Wieżowców znajdziesz na Spotify! i jeśli jeszcze Spot Cię nie wciągnął, to bardzo, słyszysz CHOLERNIE BARDZO namawiam – bardziej niż na chleb, pulled pork i klementynkowe razem wzięte 🙂
    Tu możesz posłuchać ścieżki z filmu: http://open.spotify.com/album/1hWmBQxoSdWGyCWtH6h8Pd

    • 11 lat temu

      He he 😉 A ja ścieżki już słuchałam, bo mi na Fc czytelniczka podlinkowała. Wcz więc miałam 'ambient day' z Wieżowcami 🙂

  • 11 lat temu

    Nie robiłam jeszcze takiego ciasta, a wygląda tak pysznie!
    Piękne logo Aniu.
    Pozdrowienia przedświąteczne 🙂

  • 11 lat temu

    Moje uduszone mandarynki mają posmak goryczy 🙁 czy mimo to nadają się?

    • 11 lat temu

      Nie próbowąłam samych owoców po ugotowaniu, ale podejrzewam, że zawsze mają w sobie goryczkę. Do ciasta idzie dużo cukru i on na pewno robi też swoje. Ja bym upiekła. Robiłaś na klementynkach, Gabrysiu? Ja miałam bardzo słodkie i bezpestrkowe owoce, więc ciasto było bez goryczy (ale przed upieczeniem nie próbwałam).

    • 11 lat temu

      Zrobiłam i wyszło pyszne 🙂 dziękuję za poradę i odpowiedź !

    • 11 lat temu

      Bardzo się cieszę, Gabrysiu 🙂

  • skanna
    11 lat temu

    Upiekłam właśnie, jest pyszne. Ułatwiłam sobie i zamiast gotować mandarynki dwie godziny w garnku, ugotowałam w pół godziny w szybkowarze.

    • 11 lat temu

      No tak, szybkowar to jest to! Dziękuję za wieści 🙂

  • 10 lat temu

    Zrobiłabym, ale gotowanie 4-5 klementynek przez 2 godziny ! Nie da się ich upiec np. w piekarniku, by zrobić to mniejszym kosztem, np. piekąc je razem z czymś innym?

Zostaw komentarz