domowy ajerkoniak

Napisała do mnie Kasia:

Dzień dobry,

czytam Pani bloga od dawna. Wspominała Pani kilkukrotnie ajerkoniak jako częstego gościa na Pani stole, ale nigdzie nie ma u Pani na niego przepisu. Czy robi go Pani na wódce, spirytusie, a może mieszance brandy i koniaku? Proszę o rychłą odpowiedź, bo piszę listę zakupów. Z poważaniem, stała czytelniczka.

Odpisałam:

Dzień dobry Kasiu, 

słuszna uwaga! Postanowiłam spisać tę recepturę i dzisiaj pojawi się na blogu. Ja ajerkoniak robię na wódeczce. Pozdrawiam, Ania.

Jak napisałam, tak czynię. Przepis na domowy ajerkoniak opublikowałam kiedyś na Instagramie, ale z przepisami tam serwowanymi już tak jest, że szybko przepadają w czeluściach archiwum. Na blogu ich życie jest zdecydowanie dłuższe.

Domowy ajerkoniak robię odkąd mam w domu Thermomix, bo tylko tak mogę to zrobić łatwo, szybko i bezproblemowo. Przepis, jaki widzicie poniżej, pochodzi z książki “Thermomix. Kulinarne ABC”, obok niego umieszczę też wskazówki na przygotowanie ajerkoniaku bez tego sprzętu.

Przepis na domowy ajerkoniak przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

domowy ajerkoniak

DOMOWY AJERKONIAK

  •  6 żółtek
  • 200 g cukru
  • 250 g wódki
  • 250 g zagęszczonego, niesłodzonego mleka (można zastąpić śmietaną kremówką)

Posiadacze Thermomixa: nadkładam motylek, wrzucam żółtka i cukier do naczynia, podgrzewam 5 minut w 70 st. C., na obrotach 3. Dolewam resztę składników, podgrzewam 5 minut w 70 st. C. na obrotach 3. Voila! Gotowy przelewam do butelek, trzymam w lodówce.

Bez Thermomixa: do dużego garnka nalewam wodę (ok 1/4 pojemności), zagotowuję.Zmniejszam ogień. Dużą miskę z żółtkami i cukrem układam na garnku i miksuję do uzyskania kogla-mogla. Zdejmuję z kąpieli wodnej, dolewam wódkę i mleko, ustawiam znów na garnku i miksuję 2-3 minuty. Należy uważać, by temperatura kąpieli wodnej nie była zbyt wysoka, bo powstanie jajecznica, nie kogel-mogel.

Domowy ajerkoniak przelewam do butelek.

4 komentarze

  • Magda
    9 miesięcy temu

    Świetna sprawa z tym ajerkoniakiem. 🙂
    Proponuję więcej przepisów na Thermomix. Coraz powszechniejsze to urządzenie, a dobrych przepisów wcale tak wiele nie ma….

    • Ania Włodarczyk
      9 miesięcy temu

      Dziekuję! 🙂 Postaram się też przerabiać przepisy na Thermomix.

  • Joanna
    6 miesięcy temu

    Pani Aniu, czy zamiast mleka niesłodzonego można użyć tego słodzonego z puszki i nie dodawać cukru lub znacznie zredukować jego ilość?

    • Ania Włodarczyk
      6 miesięcy temu

      Cukier jest o tyle ważny, że robimy z niego kogel-mogel, miksując z żółtkami. Więc jeśli usuniemy cukier albo damy go mało, ajerkoniak nie będzie już tak puszysty. Można kombinować, ale już lepiej wg mnie byłoby zamiast niesłodzonego mleka skond dać śmietankę.

Zostaw komentarz