Napisała do mnie Kasia:
Dzień dobry,
czytam Pani bloga od dawna. Wspominała Pani kilkukrotnie ajerkoniak jako częstego gościa na Pani stole, ale nigdzie nie ma u Pani na niego przepisu. Czy robi go Pani na wódce, spirytusie, a może mieszance brandy i koniaku? Proszę o rychłą odpowiedź, bo piszę listę zakupów. Z poważaniem, stała czytelniczka.
Odpisałam:
Dzień dobry Kasiu,
słuszna uwaga! Postanowiłam spisać tę recepturę i dzisiaj pojawi się na blogu. Ja ajerkoniak robię na wódeczce. Pozdrawiam, Ania.
Jak napisałam, tak czynię. Przepis na domowy ajerkoniak opublikowałam kiedyś na Instagramie, ale z przepisami tam serwowanymi już tak jest, że szybko przepadają w czeluściach archiwum. Na blogu ich życie jest zdecydowanie dłuższe.
Domowy ajerkoniak robię odkąd mam w domu Thermomix, bo tylko tak mogę to zrobić łatwo, szybko i bezproblemowo. Przepis, jaki widzicie poniżej, pochodzi z książki „Thermomix. Kulinarne ABC”, obok niego umieszczę też wskazówki na przygotowanie ajerkoniaku bez tego sprzętu.
Przepis na domowy ajerkoniak przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.
DOMOWY AJERKONIAK
- 6 żółtek
- 200 g cukru
- 250 g wódki
- 250 g zagęszczonego, niesłodzonego mleka (można zastąpić śmietaną kremówką)
Posiadacze Thermomixa: nadkładam motylek, wrzucam żółtka i cukier do naczynia, podgrzewam 5 minut w 70 st. C., na obrotach 3. Dolewam resztę składników, podgrzewam 5 minut w 70 st. C. na obrotach 3. Voila! Gotowy przelewam do butelek, trzymam w lodówce.
Bez Thermomixa: do dużego garnka nalewam wodę (ok 1/4 pojemności), zagotowuję.Zmniejszam ogień. Dużą miskę z żółtkami i cukrem układam na garnku i miksuję do uzyskania kogla-mogla. Zdejmuję z kąpieli wodnej, dolewam wódkę i mleko, ustawiam znów na garnku i miksuję 2-3 minuty. Należy uważać, by temperatura kąpieli wodnej nie była zbyt wysoka, bo powstanie jajecznica, nie kogel-mogel.
Domowy ajerkoniak przelewam do butelek.
Świetna sprawa z tym ajerkoniakiem. 🙂
Proponuję więcej przepisów na Thermomix. Coraz powszechniejsze to urządzenie, a dobrych przepisów wcale tak wiele nie ma….
Dziekuję! 🙂 Postaram się też przerabiać przepisy na Thermomix.
Pani Aniu, czy zamiast mleka niesłodzonego można użyć tego słodzonego z puszki i nie dodawać cukru lub znacznie zredukować jego ilość?
Cukier jest o tyle ważny, że robimy z niego kogel-mogel, miksując z żółtkami. Więc jeśli usuniemy cukier albo damy go mało, ajerkoniak nie będzie już tak puszysty. Można kombinować, ale już lepiej wg mnie byłoby zamiast niesłodzonego mleka skond dać śmietankę.