Późna jesień i zima to idealny czas na śledzie. Mam na nie wtedy największą ochotę, zajadam się nimi na śniadanie, na obiad, zdarza się, że i na kolację. Kiedy się kocha śledzie, łatwo jest wymyślać kolejne potrawy z nimi w roli głównej. Niedawno wymyśliłam coś, z czego jestem niezwykle dumna, bo to jedno z najpyszniejszych dań śledziowych, jakie zrobiłam. I dzisiaj zamierzam podzielić się z Wami przepisem!
Chyba moim ulubionym śledziem był zawsze ten w sosie curry – smakował idealnie. Z drugiej strony, nie ma nic lepszego niż pieczony ziemniak z sałatką śledziową – słodycz ziemniaka równoważy słoność ryby i stanowi idealne połączenie.
Wymyślając moje danie, postanowiłam zamienić ziemniaka na jego słodkiego kuzyna, czyli batata. Najpierw upiekłam batata z masłem i gałązkami rozmarynu, dzięki czemu nabrał charakteru i kremowej konsystencji. Na ciepłego batata dałam śledzie w sosie curry, zaś na wierzch pokrojone w malutką kostkę jabłko z cebulką (można to nazwać salsą). Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Wyszło cudo, słodko -słone, kremowe, odrobinę chrupiące…
Tak więc dzisiaj polecam pieczonego batata ze śledziami. Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam produkty marki SEKO Beczkę śledzi (filetów śledziowych z olejem wiejskim, bez konserwantów). Te śledzie rozpływają się w ustach i mają idealny poziom słoności.
A zatem czas na przepis, zróbcie to koniecznie!
PIECZONE BATATY ZE ŚLEDZIEM CURRY Z SALSĄ JABŁKOWĄ
(porcja na 2 osoby)
- 2 małe bataty
- 1 łyżeczka masła
- 1 gałązka rozmarynu
na śledzie curry:
- 6 płatów śledzi z Beczki śledzi SEKO
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka curry w proszku
- szczypta cukru
na salsę jabłkową:
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1/2 kwaskowatego jabłka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Najpierw piekę bataty: przecinam je wzdłuż na pół, smaruję masłem i wtykam gałązki rozmarynu. Zamykam każdego batata, zawijam w folię aluminiową i piekę w 200 st. C. przez 45-60 minut (w zależności od wielkości batatów). Batat ma być miękki i kremowy.
W czasie, gdy bataty się pieką, robię śledzie curry: rybę kroję w ok. 2 cm kawałki, mieszam z majonezem, śmietaną, curry i cukrem. Odstawiam.
Przygotowuję salsę jabłkową: obrane ze skórki jabłko kroję w drobną kosteczkę. Cebulę drobniutko siekam, łączę jabłko i cebulę, skrapiam sokiem z cytryny. Odstawiam.
Na połówkę gorącego batata nakładam śledzie, na to łyżkę salsy jabłkowej. Ozdabiam piórkami cebuli i rozmarynem. Podaję na zimno lub na ciepło, pyszne w dwóch wersjach!
Bardzo ciekawe połączenie smaków. Chętnie spróbuję 🙂
O taki zestawieniu smaków jeszcze nie słyszałam – muszę przyrządzić to danie, tak mnie zaintrygowało 🙂
też bardzo lubię śledzie curry , ale babaty są dla mnie za słodkie 😉 wolę z naszymi ziemniaczkami 🙂 i ogórkiem kiszonym 🙂
Będzie robione !! Moje smaki <3
Zrobiłam i jestem bardzo zaskoczona jakie to pyszne! To danie wchodzi na stałe do mojego domowego menu.
Baaaaardzo się cieszę! Dla mnie to też bomba 🙂 Chodzi o zestawienie słodkości batatów i słoności śledzi, no i chrupkość jabłka. Kurcze, aż nabrałam ochoty.
robiłami polecam!!!!pyszne to mało powiedziane
Przepyszne danie, Po prostu sztos ! Super połączenie
bardzo się cieszę, bo jestem dumna z tego przepisu 😀