Dzisiaj chciałam Wam napisać o moim ostatnim występie w Dzień Dobry TVN (klik). Motywem przewodnim gotowania był rabarbar i czarny bez, więc wymyśliłam takie menu: grillowany ser halloumi z czatnejem rabarbarowym, orzechowe crumble z rabarbarem i truskawkami (o to – klik), zefir z rabarbarem pieczonym z syropem z kwiatów czarnego bzu i lemoniadę rabarbarowo-bzową.
Wszystko się udało (moja główna bolączka podczas gotowania na żywo), a największym hiciorem był halloumi z czatnejem rabarbarowym, jeszcze podczas kręcenia programu znikały kolejne kąski, a podjadającym był również prowadzący program 😉 Tutaj możecie obejrzeć mój niedawny występ w Dzień Dobry TVN – klik (a pozostałe wizyty w Dzień Dobry TVN tutaj – klik).
Może to już kwestia pewnego przyzwyczajenia, może magia rabarbaru, a może czar ulubionych prowadzących, ale to gotowanie było dla mnie najprzyjemniejsze ze wszystkich występów. Zawsze tylko żałuję, że na kuchnię jest tak mało czasu i nie mogę powiedzieć więcej, ale takimi prawami rządzi się telewizja.
Dzisiaj mam dla Was przepis na wspomniany ser halloumi z czatnejem (robiłam go na kolację urodzinową mamci). Aha, tam na zdjęciu obok tej potrawy jest ukochana surówka z kalafiora z suszonymi owocami i sosem koperkowo-czosnkowym (tak, tak). Przepis pokazywałam Wam kiedyś tutaj – klik.
I jeszcze słówko o bohaterze wpisu: słony, sprężysty halloumi (ja najczęściej kupuję go w Lidlu, ale np. w Carrefourze też go widziałam) i kwaśno-słodko-ostry czatnej to świetne zestawienie. Wyrazistość sera ładnie dopełnia równie intensywny sos na bazie rabarbaru z ostrą nutą imbiru.
GRILLOWANY HALLOUMI Z RABARBAREM
- 2 opakowania sera halloumi
Ser kroję w plastry i grilluję, aż powstaną na nim czarne paseczki. Na ser nakładam po łyżce chutneyu, podaję.
CHUTNEY (CZATNEJ) RABARBAROWY
- 500 g rabarbaru
- 1 średnia czerwona cebula
- 100 ml białego octu winnego
- 180 g cukru
- ok. 2 cm kawałek imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
Rabarbar kroję w 1 cm cząstki, imbir obieram i ścieram na drobnej tarce. Cebulę drobno siekam i wrzucam do rondelka. Do rondelka dodaję ocet, cukier, sól, imbir. Gotuję całość kilka minut. Następnie dodaję pokrojony rabarbar. Gotuję, aż rabarbar zacznie się rozpadać.