Kiedy czytacie ten post, ja wygrzewam się na słynącej z gorąca Islandii 😉 Wracam niebawem z pokaźną porcją zdjęć, tymczasem mam dla Was kolejny przepis na jedną rękę: cukinię „marynowaną”w oliwie z czosnkiem. To bardzo łatwe i szybkie danie, które idealnie sprawdza się jako dodatek do kanapek i wrapów , towarzystwo dla grillowanych kąsków albo „sałatka” do obiadu.
To jeden z przepisów, który na stałe zagościł w mojej kuchni, nie ma roku, bym go nie robiła. Delikatna cukinia „zanurzona w czosnkowej oliwie z kroplą balsamico – to nie może być niedobre! Recepturę kiedyś pokazywałam tutaj, dzisiaj go przypominam.
To już 23. przepis z cyklu Na jedną rękę! Po resztę pysznych i nieskomplikowanych receptur zapraszam tutaj. Z kolei po więcej przepisów z cukinią w roli głównej (w tym: czekoladowe ciasto z chrupiącą skorupką, placuszki z quinoą, tortillę i wiele innych) zajrzyjcie tutaj.
CUKINIA MARYNOWANA W OLIWIE I CZOSNKU
- 4 nieduże, najlepiej młode cukinie
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
Cukinię kroję na ok. 1/2 cm plastry, posypuję solą i podsmażam na niewielkiej ilości oliwy, aż zmiękną (najlepiej na patelni grillowej, ale na zwykłej też będzie dobrze). W plastikowym pojemniczki mieszam ok. 1/2 szklanki oliwy, zmiażdżone ząbki czosnku, ocet balsamiczny, pieprz i odrobinę soli. Gdy cukinia będzie usmażona i lekko ostygnie, wrzucam ją do pojemniczka z sosem i delikatnie mieszam.
Chowam do lodówki aby smaki się przegryzły, najlepiej na noc.