W kuchennych szafkach zawsze mam kilka paczek soczewicy. Najczęściej wykorzystuję je na zupę (tę albo tę) lub pasztet (ten – pojawi się też na Wielkanoc). Ostatnio zboczyłam z utartego szlaku i przygotowałam coś zupełnie innego: wegetariański shepard’s pie. Klasyczna wersja tej zapiekanki zawiera jagnięcinę, w wegetariańskiej wersji mięso zastępuje soczewica z groszkiem i marchewką.
Jest przy tym trochę roboty, ale naprawdę warto. Do dzieła!
WEGETARIAŃSKI SHEPERD’S PIE
(4-6 porcji)
- 1 filiżanka ugotowanej brązowej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- 3 marchewki
- 200 g pieczarek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 1 filiżanka bulionu warzywnego
- 1 filiżanka groszku
- sól i pieprz do smaku
- 3 filiżanki puree ziemniaczanego
- 2 łyżeczki masła
Na dużej i głębokiej patelni (najlepiej takiej, którą można zapiekać) podsmażam posiekaną cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku. Obraną marchewkę kroję w kostkę, a pieczarki w grube plastry. Marchewkę dodaję do zeszklonej cebuli i podsmażam jakieś 5 minut na małym gazie. Następnie dodaję pieczarki, sól, tymianek, wędzoną paprykę , duszę jakieś 3-5 minut. Dodaję koncentrat pomidorowy, mąkę, dolewam bulion i mieszam całość. Podgotowuję na małym ogniu, aż całość nieco zgęstnieje. Na koniec dodaję soczewicę i groszek, mieszam.
Rozsmarowuję puree ziemniaczane na wierzchu. Układam wiórki masła na warstwie ziemniaków. Całość zapiekam w 200 st. C. przez 15 minut.
Puree ziemniaczane zawsze robię na oko, ale wygląda to mniej więcej tak: ugotowane, gorące ziemniaki ugniatam, solę, pieprzę, dodaję szczyptę gałki muszkatołowej. Dodaję 2 łyżki masła i około 1/3-1/2 szklanki tłustego mleka. Mieszam, aż masa będzie gładka.
Uwagi:
Brzmi dobrze 🙂 To proporcje na ile osób? Albo raczej na jaką dużą formę? 20×30?
W takiej da radę, ja zapiekam w owalnej ceramicznej. Porcja na 4-6 osób 🙂
Niewiem czy celowo napisałaś 'shepard’s pie’ ale to danie to 'shepherd’ pie’, mieszkam w UK już bardzo długo i często robię to danie z jagnięcina dla mojego męża,Anglika,który je uwielbia
Zjadło mi 's’, shepherd’s pie
Dziękuję Ci, w necie są różne wersje. Poprawię 🙂
Bede probowac na weekend Twoja wersje!
I jak, i jak? 🙂
nareszcie jakiś przepis dla mnie 😀 Bardzo lubię, ale rzadko kiedy mi się chce robić 😉
To fakt, trochę pracochłonne…