Dream-team (tartaletki z pieczonym burakiem i tapenadą)

Dobry wieczór, to ja jeszcze chwilę o buraku.
Bo zanim pojawią się nowalijki, nim rozsmakuję się w botwince, chrupiących ogórkach i młodych ziemniakach z koperkiem, chcę poświęcić mu jeszcze kilka słów. W końcu razem z marchewką stanowił dream-team, który pozwolił mi przeżyć zimę (no dobrze, były jeszcze domowe ogórki kiszone, ale to już inna kategoria.. okej, była też owsianka i czekolada, ale to też inna działka? dobrze, dobrze, grzane wino też mi trochę pomogło? konfitura truskawkowa z tonką? wróćmy do tematu?).
Dzisiaj burak w chrupiącej tartaletce. 

RAZOWE TARTALETKI Z BURAKIEM, FETĄ I TAPENADĄ

2 średnie  buraki
7 łyżek pasty z oliwek- tapenade
7 łyżeczek fety
olej
1 łyżeczka suszonego tymianku
natka pietruszki do posypania
na kruche razowe ciasto:
(porcja na 7 tartaletek bądź na dużą formę na tartę):
175 g razowej mąki
75 g zimnego masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 żółtko
Siekam składniki ciasta (nożem lub w robocie kuchennym), po czym szybko je zagniatam. Zawijam ciasto w woreczek foliowy i chłodzę pół godziny w zamrażarce (lub 1 h w lodówce).
Gdy ciasto się chłodzi, gotuję buraki (skórkę ściągam dopiero po ich ugotowaniu). Kroję buraki w dość cienkie plasterki. Przygotowuję tapenade.
Wykładam ciastem foremki, nakłuwam widelcem w kilku miejscach i podpiekam 10 minut w 190 st. C. Na każdym z podpieczonych spodów rozsmarowuję po łyżce tapenade, kruszę po łyżeczce fety, przykrywam plasterkami buraków, posypuję tymiankiem i skrapiam odrobiną oleju. Wkładam do piekarnika na 20-25 minut (190 st. C.). Gotowe tarta letki posypuję natką pietruszki.
TAPENADE (PASTA Z OLIWEK)
1 szklanka czarnych oliwek
2 łyżki kaparów
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
2 fileciki anchovies
1 łyżeczka płatków chilli
Składniki miksuję w blenderze na dość gładką masę.

Uwagi:
1. Pomysł na tartę zobaczyłam u Ptasi, prezentuję tu moją wersję. Przepis na razowe ciasto pochodzi z książki ?Tarty? wyd. Muza, zaś przepis na tapenadę jest wypadkową różnych przepisów znalezionych w sieci.
2. To razowe ciasto bardzo stanowi bardzo fajną odmianę dla zwykłego kruchego ciasta, wykorzystywałam je już kilkukrotnie, m.in. do  tarty szpinakowej ? jest pyszne! Tartaletki mają w sobie słodkość buraka, słoność fety i oliwkowo-czosnkowy posmak tapenady. Bardzo dobre, a dla niektórych pewnie i zaskakujące połączenie smaków.

PS Te papierowe zakładki daję po to, by ciasto łatwo wychodziło z foremek.

28 komentarzy

  • 13 lat temu

    Pycha, pycha, pycha! Przyślij mi takie paczką ;p

  • 13 lat temu

    'Burak moim bohaterem, Burak na prezydenta!' 😉

  • 13 lat temu

    Ania, śliczne! Wstążeczki do wyjęcia super patent – tak właśnie myślałam:).
    Oj, i mnie pan Burak ratował całą zimę:) Dziś była sałatka, a w lodówce jeszcze pięć sztuk:)

  • 13 lat temu

    Aniu, piękne, czerwone chrupanko. 🙂

  • 13 lat temu

    Chyba tylko ty potrafisz tak pisać o potrawach. Mssz taki swój, niewmuszony, lekki, prosty i cudowny sposób.
    Nacieszmy się jescze przysmakiami zimy. Jestem za!
    Twoje dzisiejsza propozycja jest obłędan :))

  • 13 lat temu

    Wlasnie czekalam na nowy przepis z burakiem w roli glownej…. Dziekuje slicznie, mysle ze w weekend powinnam te cudenka zrobic!!!

  • 13 lat temu

    Ale świetne są! Buraczki lubię i czekam z niecierpliwością na świeżutką pachnącą botwinkę:)
    Uściski:*

  • 13 lat temu

    Ojj, co ja bym dała, żeby polubic buraki…rosna mi w buzi i już!

  • 13 lat temu

    bardzo urodziwe i chetnie pojde "w buraki" bede je )pichcic w weekend:

  • 13 lat temu

    Ostatnio często rozmyślam o wiosennych nowalijkach, ale to nie znaczy, że nie lubię i nie szanuję buraków i marchewki! Wręcz przeciwnie, przyjaźnię się z nimi mocno 🙂
    Razowe tartaletki świetnie spełniają się jako poczekalnia przed botwinką i innymi pysznościami 🙂

  • 13 lat temu

    Tej zimy zakochałam się na nowo w burakach. Ich pieczona wersja jest jak cukierki! Dziękuję za ten przepis, bo buraki z oliwkami to jest to!

  • 13 lat temu

    świetna buraczana porcja w chrupiącej otoczce;)
    uściski!
    m.

  • 13 lat temu

    Ja od jakiegoś czasu staram się zakochać w buraku, ale nie wiem, czy takie "staranie" to w miłości w ogóle ma sens. Problem jest jeden: czemu one się tak długo gotują! Tartletki świetne, ale wczoraj, zupełnie niezależnie od Ciebie, przy okazji upiekłam jednak dwie piękne sztuki, będą z nich buraki Marka Bittmana. Pozdrawiam!

    • 13 lat temu

      Karolina,fakt,długo się gotuje..ale warto się pomęczyć;)a buraki minimalisty baaaardzo lubię!

  • 13 lat temu

    Przecudnie wygladaja. A burak i feta to mistrzowskie polaczenie, podobnie jak burak i halloumi.

    • 13 lat temu

      Kurcze,z halloumi nie próbowałam,brzmi super!

  • 13 lat temu

    swietne:) tym bardziej ze uwielbiam buraki!!!!

  • 13 lat temu

    coś wspaniałego!

  • 13 lat temu

    Aniu, Twoje tartaletki wyglądają wybornie! 🙂 Ja póki co poluję na zestaw foremek do tartaletek w jakiejś przyzwoitej cenie, a później… Pójdę w Twoje ślady i zrobię takie buraczkowe cuda 🙂

    Pozdrawiam ciepło!

    • 13 lat temu

      Kini,tanie foremki pojawiają się w tesco,a do tego są świetnej jakości.możesz też upiec to w normalnej,dużej formie jako zwykła tarte:)

  • 13 lat temu

    nono, muszę przyznać, że wygląda rewelacyjnie 🙂

  • 13 lat temu

    Fajne, ale w takich minitartaletkach buraki chyba bym pokroiła w słomkę lub w kostkę. W ogóle buraki to nasze polskie złoto Inków. : ))

    • 13 lat temu

      Lika,ja chciałam,żeby ten burak zupełnie przykrył ser,dlatego plastry.ale słomka też zacna:)

  • 13 lat temu

    U nas też buraki królują ostatnio 🙂 bardzo ciekawy pomysł na przekąskę do wieczornego wina przy scrabblach z przyjaciołmi 🙂 Serdeczności!

  • 13 lat temu

    Bardzo lubię Twoje zdjęcia jedzenia- niesamowicie apetyczne, a do tego widać w nich artystyczny polot. Sama nie umiem gotować, ale będę pokazywać przepisy mojemu chłopakowi, żeby mi czasem upichcił coś tak fantazyjnego i zdrowego. Zapraszam również na mojego nowo-powstałego bloga 🙂 Pozdrawiam!

    • 13 lat temu

      Dziekuję bardzo, zwłaszcza za 'artystyczny polot' 🙂

  • 13 lat temu

    ten pomysł ze wstążeczkami do wyciągania – super!
    zapamiętany i zostanie wykorzystany

Zostaw komentarz