Ubiegła sobota, na przekór wszystkiemu, upłynęła nam pod znakiem zielonej uczty. Przygotowałam śniadanie mistrzów i wymyśliłam, że jego tematem przewodnim będzie wiosna. Zakładając, że jeszcze nie czas na nowalijki, poszukałam zielonego koloru w składnikach, które obecnie mamy pod ręką. I tak oto wymyśliłam: jajka duszone na maślanych porach z fetą, jajeczno-szpinakowe grzanki i kokosowy ryż z pistacjami.
Menu miało wprowadzić nas w wiosenny nastrój, a jego drugim, nie mniej ważnym celem było testowanie garnków i patelni polskiej marki Valdinox (klik) oraz akcesoriów kuchennych i stołowych marki Altom Design (klik). W ramach śniadaniowego rozruchu testowałam dużą patelnię, rondelek i garnek marki Valdinox . Gotowałam, dusiłam, smażyłam i jestem bardzo zadowolona z efektów tej pracy.
Garnki i patelnie z kolekcji Pro (klik) są ładne i wygodne, no i wielofunkcyjne. Jak zapewnia producent, można ich używać na wszystkich rodzajach kuchenek: gazowych, elektrycznych, a także indukcyjnych. Ja wykorzystałam kuchenkę elektryczną. Są stabilne, nie ślizgają się na płycie (nie cierpię, gdy garnek mi lata po kuchence), a do tego mają grube ścianki i dno, które dobrze trzymają temperaturę i pozwalają np. na długie duszenie potrawy.
Dzisiaj będę testować patelnię smażąc na niej naleśniki, ale już po robieniu grzanek (na minimalnej ilości tłuszczu) wiem, że nic do niej nie przywiera. Podobnie z garnkami – jajko z duszonymi porami po prostu ześlizgnęło się z garnka, nie pozostawiając żadnego śladu. Oczywiście o garnki, jak o każdy przedmiot, należy dbać. Nawet nie myślcie o dłubaniu po nich widelcami (miałam już takich gagatków, którzy zasadzali się na patelnię z tymi sztućcami) albo o szorowaniu twardą myjką. Garnki i patelnie Valdinox bez problemu domywają się za pomocą gąbki i ciepłej wody.
Wróćmy do menu, oto przepisy na śniadanie mistrzów w zieleni (porcje dla 2 osób). Podałam je w białej zastawie porcelanowej Bella od Altom Design (klik) , bo lubię proste formy (ale na stronie można np. zamówić porcelanę z ręcznie malowanym złotym paseczkiem). Kubki, miseczki, talerze, świecznik, tarka do parmezanu i cudna deska, widoczne na zdjęciach możecie znaleźć na stronie sklepu firmowego obu marek: www.pieknowdomu.pl.
Zatem wpuśćcie szczyptę wiosny do domu, zapraszam na zieloną ucztę! Będzie pysznie i pięknie, obiecuję. Zaczynamy śniadanie mistrzów!
GRZANKI ZE SZPINAKIEM
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki tartego parmezanu
- 4 kromki chleba, najlepiej czerstwego
- garść świeżego szpinaku
- odrobina tłuszczu
- sól i pieprz
W miseczce ubijam jajko z mlekiem, dodaję parmezan, sól i pieprz. Zanurzam w nim chleb, a następnie przyklejam do każdej kromki kilka listków szpinaku. Smażę z dwóch stron na patelni.
JAJKA DUSZONE W PORACH
- 2 średnie pory, pokrojone
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- sól i pieprz
- kawałek sera feta
W garnku topię masło, duszę na nim posolone i popieprzone pory. Gdy będą miękkie, robię w nich dwa delikatne zagłębienia i wbijam 2 jajka. Posypuję pokruszoną fetą, przykrywam garnek pokrywką i duszę do ścięcia białka (ok. 3-4 minuty). Podaję z pieczywem.
KOKOSOWA RYŻANKA Z PISTACJAMI
(1 większa lub 2 małe porcje)
- 1 szklanka mleka kokosowego (można użyć inne ulubione)
- szczypta soli
- 4 łyżki płatków ryżowych
- 2 łyżki mielonych pistacji (mogą być posiekane)
- 2 łyżeczki lejącego miodu
W rondelku zagotowuję mleko, zmniejszam ogień do minimum, wsypuję płatki i sól. Duszę na malutkim ogniu, aż ryżanka zgęstnieje. Przelewam ją do miseczek, polewam miodem i posypuję pistacjami.
Przepyszne, dziekuje!
🙂 cieszę się bardzo!