Pierwsze mleko roślinne zrobiłam z lenistwa – skończyło mi się krowie, a nie chciało mi się iść do sklepu. Okazało się, że kawa z takim mlekiem jest całkiem dobra, co zachęciło mnie do eksperymentów.
Za mną mleko migdałowe i z nerkowców, ale od dawna intrygowało mnie to z płatków owsianych. Zabrałam się do pracy i efekt bardzo mnie zadowolił. Mleko z płatków owsianych jest tanie i bardzo szybko się je przygotowuje, więc idealnie nadaje się do awaryjnych sytuacji.
Zwykle mleka roślinne robię za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej, ale oczywiście bez problemu da się je zrobić bez takiego sprzętu. Moje mleko z płatków owsianych zrobiłam tradycyjnie – wystarczy duża gaza czy bawełniana pielucha.
Do mleka dorzuciłam dwa daktyle, które nadały mu słodyczy i głębi. Tak przygotowane mleko z płatków owsianych z nutą daktyli wlałam do kawy Inka plus Wapń. To kawa zbożowa wzbogacona w wapń i witaminy A, C, D3, wspomagające jego wchłanianie. Ta Inka smakuje jak każda inna, ma delikatny, łagodny aromat i jak wszystkie pozostałe – nie ma kofeiny, a więc można ją pić o dowolnej porze dnia.
Do kawy podałam chrupiące migdały w karmelu. Początkowo nimi posypać kawę, ale mleko z płatków owsianych słabo się ubija, więc moje migdały tonęły. Chrupałam je do kawy.
INKA Z MLEKIEM Z PŁATKÓW OWSIANYCH I DAKTYLI
na mleko z płatków owsianych z daktylami:
- 1 łyżka płatków owsianych na 100 ml wody
- 1-2 daktyle
Płatki owsiane zalewam letnią wodą, dodaję daktyle i pozostawiam na 30 minut do namoknięcia. Po tym czasie miksuję całość. Mieszankę przelewam na wyłożone gazą sitko i wyciskam cały płyn. Przelewam go do butelki. Mleko z płatków owsianych można przetrzymywać w lodówce ok. 2-3 dni.
Przygotowanie Inki z mlekiem:
- 1-2 łyżeczki Inka plus Wapń
- 60 ml wrzątku
- 60 ml mleka z płatków owsianych z daktylami
Kawę zalewam wrzątkiem, dolewam mleko z płatków owsianych. Nie trzeba go słodzić, choć jeśli można – miodem. Podaję z migdałami w karmelu.
MIGDAŁY W KARMELU
- 2 łyżki cukru
- 20 g płatków migdałowych
Na suchej patelni rozpuszczam cukier. Gdy się roztopi i zbrązowieje, dosypuję migdały. Mieszam chwilę i wylewam na papier do pieczenia. Gdy zastygną, łamię je na drobne części.
Aniu, może to głupie pytanie, ale jakim urządzeniem miksujesz płatki po namoczeniu?
Ewa
Ja to robię w Thermomixie, ale każdy blender spokojnie się do tego nadaje.
a takie mleko da sie zrobic w wyciskarce wolnoobrotowej? probowalam robic kiedys owsiane ale wyszedl mi ciagnacy glut:/ a chcialabym osiagnac efekt taki jak mleko z pewnej drogerii na r.
Tego mleka nie robiłam w wyciskarce, ale tak jak inne – powinno wyjść. Glut się robi, gdy za długo namaczasz płatki (dlatego lepiej na błyskawicznych nie robić).
Dzieki bede probowac, faktycznie dlugo namaczalam platki bo wydawalo mi sie ze wiecej z nich wtedy wycisne:)