To już 26-ta odsłona Przepisów na jedną rękę, czyli mojego cyklu na szybkie i poste przepisy. Pozostałe pomysły znajdziecie tutaj – klik. A dzisiaj będzie obiad. Kiedy nie mam pomysłu na zimowy obiad, gotuję zupę soczewicową, bo można ją przygotować z przepisów, które zawsze mam w szafce – soczewica, pomidory, cebula albo czosnek. Drugi awaryjny pomysł to pieczone warzywa w przeróżnych kombinacjach. Do tego winegret albo sos jogurtowo-czosnkowy, kasza (albo i nie, bo niekiedy do mieszanki dodaję ziemniaki) i voila, fajny i zdrowy obiad gotowy.
Najczęściej zapiekam warzywa korzeniowe, ale ostatnio zawitało u mnie nowe połączenie, brukselka, czerwona cebula i topinambur. Po pół godziny pieczenia topinambur zrobił się słodki i kremowy, brukselka lekko orzechowa, a cebula się skarmelizowała. Oczywiście topinambur nie jest tu obowiązkowy, bo niełatwo go znaleźć. Jeśli chcecie utrzymać podobną tonację smaków, zastąpcie go pietruszką. Pieczone warzywa najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno, jako dodatek do kolacji też są pyszne!
PIECZONE WARZYWA – BRUKSELKA I TOPINAMBUR
(proporcje na 1 blachę z piekarnika)
- 300 g brukselki
- 200 g topinamburu lub 2 średnie pietruszki
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku, w łupinkach
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Oczyszczoną brukselkę przecinam na połówki. Topinambur (w skórce, wyszorowany), przecinam na połówki (a obraną pietruszkę kroję w 2-3 cm plastry). Cebulę pozbawiam łusek i kroję na cztery części, czosnek pozostawiam w łupinkach.
Warzywa mieszam z oliwą, solę i pieprzę. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w 180 st. C., mieszam i piekę kolejne 20 minut.
Podaję z sosem winegret (4 łyżki oliwy + 1 łyżeczka musztardy + 1 łyżeczka soku z cytryny + sól + pieprz + ewent. trochę miodu).
Uwagi:
- Nie pieczcie dłużej brukselki, bo się przypali. Brukselka robi się ekspresowo. Olek wcina brukselkę ze smakiem, ale co do topinambura był sceptyczny, powiedziałam więc, że to ziemniaczki i zjadł.
- Upieczony czosnek w ząbkach wyciskam prosto do buzi i zajadam, jest cudowny.
- Tę blaszkę podałam z kaszą jaglaną.
- Pieczone warzywa można robić w różnych kombinacjach, ale w przypadku marchewki i ziemniaków, wydłużam czas pieczenia do ok. 45 minut.
- A tu mam pomysły na inne pieczone warzywa:
- pieczone bataty – klik
- pieczona pietruszka w chrupiącej skórce – klik
Dziękuję ?
Kurczę, już miałam 2 podejścia do brukselki (nie licząc tej pływającej w zupie w przedszkolu) i ciągle się nie polubiłyśmy… Może do trzech razy sztuka? 😀
Ja nadal nie mogę sie przyzwyczaić do smaku brukselki 🙂
A próbowałaś kremowej, duszonej w śmietance? Dla mnie ciągle numer jeden i ciągle zachęca brukselkowych niejadków.
http://strawberriesfrompoland.pl/2010/02/06/pociagiem-przez-zaspy/
Przepis na pieczone warzywa zapisuję obowiązkowo. Dziś sobie go wypróbowałam i godny polecenia. Na szybko i smacznie. Do tego FIT
Ojej dzieki za przypomnienie ze warzywa mozna piec:) zrobilam je w innej wersji bo nie mialam wezymorda i wyszly super, pieczona cebula i brukselka to jest to!
A od siebie polecam przygotowanie sosu satay do takich warzyw prze kurde pyszne.