Dr Irena Eris Tasty Stories

kolacja Sielanka Wzgórza Dylewskie Dr Irena Eris

Kilka miesięcy temu, podczas lektury „O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu” Agaty Michalak, wypisywałam sobie na odwrocie nazwiska producentów i hodowców, bohaterów tej książki. Nie spodziewałam się, że jakiś czas później, dzięki projektowi kulinarnemu Dr Irena Eris Tasty Stories z niektórymi z nich będę mogła porozmawiać.

Wszystko miało miejsce miesiąc temu, 20-22 października.  Wzgórza Dylewskie przywitały mnie osnute jesienną mgłą, co stanowiło piękne  tło na nowe doznania smakowe. Głównym założeniem projektu Dr Irena Eris Tasty Stories było wprowadzenie nas, gości, w smaki Warmii i Mazur, przybliżenie lokalnych wytwórców oraz ich produktów. Zwieńczeniem akcji była kolacja Sielanka, podczas której szefowie kuchni Hoteli SPA Dr Irena Eris przygotowali nam przedstawienie kulinarne, bazując na wspomnianych wyżej produktach.

kolacja Sielanka Wzgórza Dylewskie Dr Irena Eris

kolacja Sielanka Wzgórza Dylewskie Dr Irena Eris

To  w wielkim skrócie, a teraz nieco więcej. Na Wzgórza Dylewskie przybyliśmy w piątek wieczorem i pierwsze kroki skierowaliśmy do Rybakówki, gdzie przy pięknie zaaranżowanej przestrzeni (zasługa teamu z magazynu Weranda !) można było przekąsić regionalne przysmaki. Królowały ryby z Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej Jarosława Parola (wspaniały jesiotr!) i mnóstwo tajemniczych kiszonek, które wyszły spod rąk szefów kuchni i kucharzy z Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Na rozgrzewkę czekały nalewki staropolskie od Karola Majewskiego i grzane piwo z browaru Kormoran. Te nalewki to mistrzostwo – długo rozmawiałam z ich producentami, którzy chętnie odpowiadali na miliard pytań technicznych. Była tez degustacja, którą wygrała nalewka rokitnikowa, wspaniale zrównoważona, gładka, szlachetna w smaku.

Drugi dzień rozpoczął się regionalnym śniadaniem i degustacją wyrobów bohaterów Dr Irena Eris Tasty Stories. Tutaj poznałam wszystkie gwiazdy Tasty Stories i mam tu na myśli zarówno producentów, jak i ich wyroby, o których opowiadali z czułością równą matczynej. Nie lubię nadużywania słowa „pasja”, ale tutaj muszę go użyć: wszystko, czego próbowaliśmy, jest robione z pasją, skupieniem, poszanowaniem produktu, jak i jego odbiorcy. Gwiazdami śniadania były piwa z Browaru Kormoran, sery owcze od St?phane Lefevre z Owczarni Lefevre, mąki, płatki i makarony od Mieczysława Babalskiego (Bio Babalscy), Jarosław Parol z Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej i jego ryby, Mariusz Białek z gospodarstwa Herefood Warmia i jego wołowina z mięsa krów rasy hereford, Marta i Tomasz Wysokińscy z Siedliska Pasieka i ich miody, a także Koło Gospodyń Wiejskich z Pietrzwałdu z miskami smakołyków. Skubiąc pyszne sery owcze i wędzone ryby, słuchałam ciekawych rozmów Agnieszki Małkiewicz z producentami. Za każdym produktem kryje się fascynująca historia, wiele pracy, pasji i trudu.

Wieczorem udaliśmy się do Gospody Sielanki – to tu nastąpiło zwieńczenie drugiej odsłony projektu Dr Irena Eris Tasty Stories, Kolacja Sielanka. Kolacja została przygotowana przez trzech szefów kuchni Hoteli SPA Dr Irena Eris: Łukasza Wojtasa, gospodarza i Szefa Kuchni Restauracji Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich, Janusza Myjaka – Szefa Kuchni Restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój oraz Przemysława Gryza – p.o. Szefa Kuchni Restauracji Art Déco w Hotelu SPA Dr Irena Eris Polanica Zdrój. I to było czyste kulinarne szaleństwo! Dziewięć potraw, okraszonych odpowiednio dobranymi winami, o których ciekawie mówił Łukasz Bogumił sommelier Wineonline.pl. Swoją drogą, pan Łukasz tak pięknie opowiadał o winach, że mogłabym zamknąć oczy i słuchać tego przez cały wieczór.

kolacja Sielanka Wzgórza Dylewskie Dr Irena Eris

kolacja Sielanka Wzgórza Dylewskie Dr Irena Eris

Wracając do kolacji Sielanka: każde danie miało swego bohatera, magiczny składnik, bez którego nie miałoby sensu. Np. płatki owsiane od BioBabalscy zagrały główne skrzypce w niezwykłej przystawce. Ilość smaków, z jaką miało do czynienia moje podniebienie podczas kolacji Sielanka, oszałamia i przyprawia o zawrót głowy. Kilka potraw zapamiętam na zawsze: miękki, rozpływający się w ustach sum w tataraku, kaczka w trzech odsłonach: w formie lekkiego musu (w kształcie jabłuszka ze „skórką” z galaretki żurawinowej!), szarpana a’la pulled pork (tak sama ją nazwałam, o ile dobrze pamiętam, była to kaczka konfitowana) i cudownie miękka, delikatna kaczka sous vide, a także sorbet mirabelkowy w ramach oczyszczenia kubków smakowych i deser –  śliwka z piwem, czyli aksamitny mus czekoladowy z sorbetem piwnym – brzmi dziwnie, smakuje ob-łęd-nie!

kolacja Sielanka Wzgórza Dylewskie Dr Irena Eris

kolacja Sielanka Wzgórza Dylewskie Dr Irena Eris

Owacja na stojąco, jaką otrzymali wszyscy pomysłodawcy i twórcy projektu Dr Irena Eris Tasty Stories była w pełni zasłużona. Cieszę się, że mogłam być uczestnikiem tego wydarzenia.

kolacja Sielanka Wzgórza Dylewskie Dr Irena Eris

fot.: ja i Szymon Łaszewski;

1 Komentarz

  • Ewa
    7 lat temu

    Ślinka cieknie przy czytaniu tego posta ! A miejsce magiczne <3

Zostaw komentarz