Z truskawkami żegnam się cudownym, prostym przepisem Nigela Slatera. Owoce z miętowym cukrem to sprawdzony sposób na pyszny deser (dawno, daaaawno temu pokazywałam na blogu ananasa – klik). Nie przypuszczałam, że można wymyślić coś lepszego niż cukier utarty ze świeżymi listkami mięty, ale Nigelowi się udało. Dorzucił do cukru dwie, trzy maliny i to była bomba!
Jak się domyślacie, to deser na jedną rękę, szybki, prosty i fantastyczny 🙂 Więcej przepisów z cyklu Na jedną rękę znajdziecie tutaj.
TRUSKAWKI Z MIĘTOWO-MALINOWYM CUKREM
- 500 g truskawek
- 3 łyżeczki cukru
- ok. 8 listków mięty (świeżej)
- 2 maliny
Truskawki kroję na ćwiartki. W moździerzu łączę cukier, świeżą miętę i ucieram, aż mięta połączy się z cukrem. Na koniec dodaję maliny, ucieram. Truskawki mieszam z miętowym cukrem i po 5-10 minutach podaję.
Moje truskawki ozdobiłam kwiatami bazylii.
wypróbowałam ananasa z miętowym cukrem, bo w moim warzywniaku truskawek już brak – mistrzostwo! 🙂
BArdzo się cieszę 🙂 Tego ananasa robimy każdego lata po kilka razy.