Dobry wieczór, ja dziś tak na szybko, ale muszę się z Wami podzielić pewnym przepisem! Banalnie prosty i cudownie złożony smakowo,do tego pięknie się prezentuje. Oto i talerz szparagów z ciepłym serem halloumi i granatem. Słodkawe szparagi, słony, wyrazisty ser i kwaśno-słodki granat – cudowne połączenie. Dziwię się sama sobie, że tak późno wpadłam na to zestawienie…
Do rzeczy, oto kolejny przepis na jedną rękę (więcej tutaj).
SZPARAGI Z HALLOUMI I GRANATEM
- 1 pęczek zielonych szparagów
- ziarenka z 1/2 granatu
- 4 plasterki sera halloumi
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Szparagi pozbawiam twardych końcówek (odłamując je – łamią się za zgrubieniem). Na dużej patelni (najlepiej grillowej) rozgrzewam masło i układam na niej szparagi, które lekko solę. Szparagi podsmażam, przekręcając co jakiś czas, przez około 10 minut. Będą jędrne i chrupkie, ale jeśli wolicie bardziej miękkie, duście jeszcze 5 minut. Zdejmuję szparagi z patelni, rozkładam na talerzach. Plastry halloumi układam na patelni i podsmażam chwilę, aż nieco zmięknie.Układam na szparagach, posypuję pestkami granatu, pieprzę i podaję.