#19 Przepisy na jedną rękę: szparagi z halloumi i granatem

Szparagi z serem i granatem

Dobry wieczór, ja dziś tak na szybko, ale muszę się z Wami podzielić pewnym przepisem! Banalnie prosty i cudownie złożony smakowo,do tego pięknie się prezentuje. Oto i talerz szparagów z ciepłym serem halloumi i granatem. Słodkawe szparagi, słony, wyrazisty ser i kwaśno-słodki granat – cudowne połączenie. Dziwię się sama sobie, że tak późno wpadłam na to zestawienie…

Do rzeczy, oto kolejny przepis na jedną rękę (więcej tutaj).

SZPARAGI Z HALLOUMI I GRANATEM

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • ziarenka z 1/2 granatu
  • 4 plasterki sera halloumi
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Szparagi pozbawiam twardych końcówek (odłamując je – łamią się za zgrubieniem). Na dużej patelni (najlepiej grillowej) rozgrzewam masło i układam na niej szparagi, które lekko solę. Szparagi podsmażam, przekręcając co jakiś czas, przez około 10 minut. Będą jędrne i chrupkie, ale jeśli wolicie bardziej miękkie, duście jeszcze 5 minut. Zdejmuję szparagi z patelni, rozkładam na talerzach. Plastry halloumi układam na patelni i podsmażam chwilę, aż nieco zmięknie.Układam na szparagach, posypuję pestkami granatu, pieprzę i podaję.

Zostaw komentarz