Z pewnym wzruszeniem wspominam czasy, kiedy ciasto marchewkowe było nowinką kulinarną i wzbudzało zainteresowanie gości. Ooooo, ciasto z mar-chew-ki?! Nie do wiary! Pamiętam też, że po raz pierwszy spróbowałam go w Gdańsku, w barze wegetariańskim. Pachniało cynamonem, było delikatne i puszyste, a na wierzchu miało lekko kwaskowatą warstwę kremowego serka. To były fajne czasy, kiedy w kuchni łatwiej było o zaskoczenie, nowe smaki i pomysły.
Dzisiaj ciasto marchewkowe to, obok tego czekoladowego z cukinii, jedna z żelaznych pozycji deserowych. Najczęściej piekę go z tego przepisu, z którego wychodzi wypiek leciutki jak chmurka, z kożuszkiem kremowego serka jak w gdańskim pierwowzorze. Ale kiedy w „River Cottage. Fruit everyday” Hugha Fearnley-Whittingstalla (uf, długie nazwisko!), jednej z moich ulubionych książek zobaczyłam przepis na kokosowo-marchewkowe ciasto, wiedziałam, że muszę rozszerzyć domowy repertuar. I to była świetna decyzja.
Wiórki kokosowe, marchewka, olej kokosowy, cukier demarera – tyle dobra w jednej keksówce! Ciasto jest delikatne (nie licząc brownie, nie lubię gniotków, więc jestem na to wyczulona), ma lekko chrupiącą skorupkę i pięknie pachnie. Najlepiej smakuje na ciepło, wtedy też się trochę kruszy. Po ostygnięciu staje się bardziej zwarte i lepiej się kroi. Olej kokosowy można częściowo zastąpić masłem – zrobiłam to za drugim razem i wszystko pięknie wyszło.
I jeszcze słówko o zdjęciach: ostatnimi czasy tak to wygląda, że gdy tylko próbuję fotografować jedzenie, zjawia się mój osobisty asystent i wtyka w jedzenie swe tłuste paluszki.
CIASTO MARCHEWKOWO-KOKOSOWE Z SUSZONYMI MORELAMI
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
200 g oleju kokosowego
180 g cukru demarera lub muscovado
3 jajka
200 g marchewki, startej na drobnej tarce
skórka starta z 1 cytryny
150 g suszonych moreli
100 g wiórków kokosowych
W misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon. W drugiej misce mieszam olej kokosowy i cukier, ucieram do mikserem przez 2-3 minuty, aż masa stanie się puszysta. Ciągle miksując, dodaję po jednym jajku.
Następnie dodaję do masy mąkę i mieszam do połączenia składników. Dodaję wiórki kokosowe i marchewkę, mieszam szybko do połączenia składników. Na koniec dodaję skórkę cytrynową i posiekane morele, mieszam. Ciasto przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piekę w 170 st. C. przez 1 godzinę i 15 minut (po godzinie trzeba sprawdzić ciasto patyczkiem – jeśli jest suche, kończę pieczenie).
Cieplutkie, z kawałkiem masła najlepsze!
Uwagi:
1. Przepis z fantastycznej książki „River Cottage. Fruit everyday”, aut. Hugh Fearnley-Whittingstall.
2. Olej kokosowy – nierafinowany. Pięknie pachnie, ma odpowiednią strukturę i jest po prostu dobry. Jak już wspominałam, część oleju kokosowego możecie zastąpić masłem.
3. Suszone morele – szukajcie niesiarkowanych. Są brzydsze od siarkowanych (mają ciemny kolor, nie… morelowy) i o niebo lepsze! Miękkie, delikatne, słodsze. Odkąd spróbowałam niesiarkowanych, nie sięgam już po siarkowane.
4. W oryginale ciasto miało nieco więcej cukru – 200 g, dałam 180 g, ale myślę, że ilość cukru można zmniejszyć do 150 g. 5. Część wiórków kokosowych można zastąpić błyskawicznymi płatkami owsianymi.
Ciasto pycha, a te paluszki – słodkie!
Nie zaprzeczę 😛
mój asystent wyżera, co już skandalem! 😉 pamiętam jak mama przyjaciółki upiekła ciasto marchewkowe, gdy byliśmy w liceum. Mujeju jaka to sensacja była 😀
Właśnie, sensacja. a potem cukiniowe, buraczane… Teraz to już nic nas nie zaskoczy 😉
Aniu, czy to pierwsze ciasto marchewkowe próbowałaś może w Green Wayu? 😀 Bo ja marchewkowe próbowałam pierwszy raz właśnie tam, w Gdańsku na studiach i też nie mogłam nadziwić się jakie to dobre ;D A zdjęcia z asystentami mają swój urok 🙂
Tak! To był Green Way 😀 Z takim ładnym pajączkiem z czekolady na śmietankowej warstwie 🙂
Dokładnie – to było to ciasto 😀
Witam, czy zamiast keksówki można użyć foremki na mufinki? W takim wypadku ile powinnam piec ciasto?
Czy cukier można zastąpić miodem rzepakowym, aby było zdrowiej dla dzieci? Jeśli tak jaką ilością miodu zastąpić cukier?
Keksówki na muffinki jak najbardziej można zamienić, piekłabym 40-45minut, próba patyczka – jak mokry, to kolejne 5, potem próba, ewent. kolejne 5.
Z miodem rzepakowym można próbowac, ale ciężko mi już podać jego ilość i pewnie wpłynie na strukturę ciasta. No i podczas pieczenia miód straci wartości odżywcze, więc nie wiem, czy go nie szkoda po prostu 🙂 A może mniej cukru o 1/3 i potem smarować miodem kromki?
Czy proporcje z przepisu odpowiednie do keksówki 35 cm?
Swoją drogą szukałem inspiracji na ciasto marchewkowe oraz na pieczonego dorsza, a na Twoim blogu znalazłem oba przepisy. Przypadek? Nie sądzę:) Muszę częściej odwiedzać. Pozdrawiam sobotnio!
Po pierwszym komentarzu zastanawiałam się, czy to pisze znajoma mi osoba, ale po drugim się upewniłam 🙂 Jak miło! Co do keksówki – zmierzę i podam namiary, ale teraz już tylko napiszę, że to taka uniwersalna keksówka.
Zapomniałam o tej keksówce – 23x 12 cm 🙂
A co najlepsze to te marchewkowe itp ciasta które dla nas były szokiem 5-10 lat temu przed stu laty były zwykłą receptą na biedę albo sezonowy brak innych składników 😉
I tak jest z wieloma składnikami/potrawami, które teraz są na topie. Topinambur, skorzonera, jarmuż…
Oj tak; dzisiaj, żeby zaskoczyć gości, trzeba przygotować deser z czosnkiem. A i to nie zawsze skutkuje… 😉
Ciacho musiało pachnieć obłędnie! 🙂
Mogę prosić o podanie rozmiaru keksówki, pod którą są podane proporcje składników?
23x 12 cm 🙂
Miałam intuicję i zrobiłam od razu 2 keksówki (1,5 proporcji), właśnie znika na ciepło pierwsza. Pozdrawiam, na pewno będę zaglądać, fajny blog!
suuuuuuuper! Moje ulubione ciacho 😀
Witaj!
Jak myślisz,czy można je zrobić w wersji wegańskiej i bezglutenowej?
Pozdrawiam serdecznie.
Mysle, ze spokojnie sie to uda.