Lebkuchen – łatwe, pyszne, szybkie pierniczki norymberskie

Przygotowanie tradycyjnych pierniczków jest bardzo pracochłonne. Leżakowanie i wałkowanie masy piernikowej, wycinanie ciasteczek, pieczenie kolejnych blach i wreszcie czasochłonne zdobienie bakaliami – to wszystko jest bardzo przyjemne, ale nie zawsze jest na to czas.
Jeśli więc należycie do tych, którzy cierpią na deficyt czasu albo  po prostu nie mają nastroju i chęci na długie przygotowywanie pierników, śpieszę z przepisem na pyszne pierniczki last minute. W moim domu pojawiają się już od kilku lat, robi się je błyskawicznie, a efekt końcowy jest przepyszny. Poznajcie lebkuchen, tradycyjne pierniczki norymberskie. 

 To, co je odróżnia od tradycyjnych pierników to oczywiście czas przygotowania – można je zrobić na ostatnią chwilę, ale również dodatek migdałów w cieście. Dzięki migdałom lebkuchen nabierają lekkości i delikatności, a skorupka miętowego lukru podkreśla ich smak. To dobre pierniczki dla poczakujących, którzy nie wierzą w swoje cukiernicze umiejętności i nie chcą ryzykować w święta. Lebkuchen – pierniczki norymberskie zawsze wychodzą i są pyszne.

LEBKUCHEN  –  PIERNICZKI NORYMBERSKIE

  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g zmielonych na mączkę migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (czasem pomijam)
na lukier:
  • ok. 2/3 szklanki cukru pudru i wody tyle, by dało się ukręcić lukier
  • 10-15 kropelek miętowych
Suche składniki mieszam w misce. Masło i miód podgrzewam do roztopienia tłuszczu, lekko studzę i wlewam do sypkiej mieszanki. Dodaję skórki i mieszam (nie może być grudek). Ciasto powinno wyjść lepiące. Przykrywam masę ściereczką i odstawiam do ostudzenia, by zgęstniało.
.
Następnie robię z ciasta kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego i układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (zachowując duże odległości, bo pierniczki bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczam dłonią. Piekę w temperaturze 180? C przez 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekam chwilę, by ostygły (są b. miękkie), dopiero potem przekładam pierniczki na kratkę.
.

Ostudzone pierniczki polewam lukrem przygotowanym z wody, cukru pudru i kropli miętowych. stygnięcia lukru.Można przygotować je tydzień wcześniej i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniczku. A 2-3 tygodnie wcześniej można upiec i zamrozić (bez lukrowania).

Uwagi:
1. Przepis na lebkuchen znalazłam u Małgosi z Trochę Innej Cukierni.
2. Kropelki miętowe możecie kupić w aptece (to lek na trawienie). Ilość zależy od gustu – ja lubię mocno miętowy lukier.
3. Kilka partii pierniczków robiłam bez dodatku skórek cytrusowych – tez pyszne!

27 komentarzy

  • 8 lat temu

    wyglądają bardzo smakowicie :)))

  • 8 lat temu

    Na mojej liście świątecznych wypieków nie umieściłam pierniczków, ale chyba w ostatniej chwili zmienię zdanie. W końcu ich korzenny, głęboki aromat o żadnej innej porze roku nie smakuje tak wyjątkowo. Grudzień to zdecydowanie ich miesiąc!

  • 8 lat temu

    Nie słyszałam jeszcze o takich mniam mniam 🙂

  • 8 lat temu

    Aniu, pyszny przepis! Proszę, powiększ dla nas trochę tę piękne zdjęcia 😉

  • 8 lat temu

    Bardzo lubię lebkuchen no i chyba jednak zrobię je także, bo jak patrzę to mi się ich zachciało 🙂
    Uściski Kochana Aniu :*

  • 7 lat temu

    Aniu ile trwa to czekanie od zrobienia ciasta do formowania kuleczek?

    • 7 lat temu

      Ciasto musi całkowicie ostygnąć, więc jeśli przelejesz je do szerokiego, płaskiego naczynia i włożysz do lodówki, powinno udać się w 30 minut. Ja je robię, odstawiam w temperaturze pokojowej na ok. godzinę.

  • 7 lat temu

    A można już teraz robić je na Święta, czy skoro są "last minute", to lepiej się chwilę wstrzymać? Czy może w przypadku pierników last minute jest właśnie teraz? 🙂

    • 7 lat temu

      Można, jak najbardziej. Do rpzechowania w szczelnie zamykanym pojemniczku 🙂

  • Aga K.
    6 lat temu

    Czy ciasto z tego przepisu nada się do wałkowanią i wycinania kształtów? Mój synek na to najbardziej czeka:)

    • Ania Włodarczyk
      6 lat temu

      Nie, tych niestety nie polecam na różne kształty, bo nie trzymają formy. Ewent. prosta, forma serca. Do wycinanek lepsze są katarzynki. Ale np. wczoraj piekłam pyszne pierniczki, mam nadzieję, że uda mi się opublikować przepis, bo wyszły świetne i trzymają formę.

  • Ewa
    6 lat temu

    Myśli Pani, ze mogę zastąpić mielone migdały mielonymi orzechami włoskimi? Akurat mam i moglabym upiec juz dzis (nie za wczesnie?).

    • Ania Włodarczyk
      6 lat temu

      Spokojnie można to zrobić, tylko pierniczki będą mniej łagodne. Orzechy włoskie mają więcej goryczki. Piec też mozna wcześniej, w chłodzie spokojnie dadzą radę do świąt.

      • Ewa
        6 lat temu

        Dziękuję za szybką odpowiedz!

        • Ania Włodarczyk
          6 lat temu

          Nie ma za co 🙂

  • LUCYNA
    6 lat temu

    Zrobiłam Twoje pierniczki w wersjii bezglutenowej, Ta polewa (miętowy lukier!!!!!!) jest obłędna. Razem tworzą duet idealny. Dzięki za przepis.

    • Ania Włodarczyk
      6 lat temu

      Super! bardzo się cieszę 🙂 Prawda, że polewa wymiata?

  • joanna
    6 lat temu

    🙂 czy ciasto na pierniczki można byłoby zostawić na noc w lodówce?

    • Ania Włodarczyk
      6 lat temu

      Tak, spokojnie!

  • Bożena
    3 lata temu

    takich właśnie pierniczków szukam, szybkich i smacznych , bo w zabieganym przedświątecznym czasie taki przepis na wagę złota..

    • Ania Włodarczyk
      3 lata temu

      są najlepsze! 🙂

Zostaw komentarz