#12 Przepisy na jedną rękę: sernik z palonym masłem

Burnt butter cheesecake

Wrzucam kostkę masła do rondelka. Obserwuję, jak się topi, a potem jej barwa z żółtej przechodzi w brązową. Masło zaczyna pachnieć jak jak ciepły sos toffi, jak torba najlepszych karmelków, prażony sezam i ciepły miód – słodko, ciepło, orzechowo.

Odkąd poznałam palone masło, zawsze mam w lodówce awaryjną kostkę. Wczoraj spożytkowałam ją w najcudowniejszy z możliwych sposób – upiekłam sernik na palonym maśle. I przepadłam, naprawdę. Z resztą nie tylko ja, bo i Tomek stwierdził, że to jeden z najlepszych serników, jakie jadł (podejrzewam, że w tym gronie znalazł się również sernik dyniowy, o ten).

Już po pierwszym pieczeniu sernik wszedł do repertuaru ciast, które będą się u nas często pojawiać (ostatnio było to ciasto marchewkowo-kokosowe – przepis tutaj, a nieco wcześniej lekkie brownie Audrey Hepburn – przepis tutaj). Przepis na to ciasto to klasyka z Kukbuka, pojawił się w jednym z pierwszych numerów i od początku kusił. Jego autorka, Monika Walecka, stworzyła cudo: sernik, który może poszczycić się idealnym balansem słodyczy i słoności, aksamitny i gładki, a przy tym z odrobiną chrupkości (spód).

A jakby tego było mało, jego przygotowanie zajmuje dosłownie kwadrans i najbardziej czasochłonną czynnością jest tu palenie masła. Z tych względów receptura dołącza do zaszczytnego grona przepisów na jedną rękę, czyli do przygotowania z dzieckiem u boku albo po prostu z braku czasu na dłuższe gotowanie (pozostałe przepisy na jedną rękę znajdziecie tutaj ).Palone masło możecie również wykorzystać do tych naleśników.

The best cheesecake

SERNIK Z PALONYM MASŁEM

500 g serka Philadelphia 3 jajka 100 g drobnego cukru (ok. 1/2 szkl.) 150 g masła
na spód:
50 g masła 90 g bułki tartej (ok. 2/3 szkl.) 2 łyżki cukru szczypta soli
Przygotowuję spód: na patelni roztapiam 50 g masła, wsypuję bułkę tartą, cukier i sól. Mieszam chwilę, aż bułka nieco się zrumieni, zdejmuję z ognia. Bułkę wysypuję do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (22 cm) i ugniatam.

150 g masła umieszczam w rondelku (najlepiej białym, będzie widać stopień palenia masła) i podgrzewam, mieszając co chwila. Podgrzewam do momentu, gdy masło zacznie brązowieć i pojawią się w nim ciemne “piegi” (vide: zdjęcie poniżej). Zdejmuję z ognia, gdy lekko ostygnie, wsypuję cukier i mieszam całość do lekkiego rozpuszczenia cukru.

W mikserze chwilę ubijam jajka. Dodaję serek i ubijam na gładką masę. Następnie dodaję przestudzone masło z cukrem, miksuję do dobrego połączenia składników. Masę wylewam na spód i piekę 50 minut w 150 st. C. Po upieczeniu studzę ciasto w uchylonym piekarniku. Sernik podaję po całkowitym schłodzeniu, co najmniej po 2 godzinach (a najlepiej 4) w lodówce).

Uwaga: sernik ma złoty wierzch wskutek 5 minut spędzonych w 250 st. C. (Olek przestawił mi temperaturę). Pieczony bez tych pięciu minut nie będzie zezłocony, będzie jasny i idealnie gładki.

Jak zrobić palone masło
Palone masło;

Uwagi:

1. Przepis z Kukbuka, autorstwa Moniki Waleckiej, klik.

2. Czy można zastąpić serek Philadelphia twarogiem albo innym serkiem? Nie polecam, bo w/w jest słonawy i ma bardzo delikatną strukturę. Twaróg, nawet zmielony, jest cięższy i ma więcej grudek. Można spróbować zastąpić Philadelphię innym naturalnym serkiem śniadaniowym, ale tak naprawdę po cóż kombinować?

3. Przez moment miałam też myśl, by zrobić inny spód, ale wierzcie mi, ta niepozorna bułka tarta jest super! Cudownie chrupiąca, słodko-słona, idealnie pasuje do kremowego sera.

4. Sernik jest trochę pokiereszowany, bo nie obyło się bez przeszkód: Oluś powtórzył numer z piernikiem (tu o nim pisałam) i przekręcił mi temperaturę w piekarniku do 250 st. C. … Po jakichś pięciu minutach zauważyłam, co się dzieje. Po tej przygodzie ciasto nie urosło równomiernie, bo najpierw poszło w górę, potem opadło, ale nie wpłynęło to na jego smak, na szczęście.

32 komentarze

  • 7 lat temu

    Przy części przepisu dotyczącej spodu nie ma napisane czego ma być 2/3, domyślam sie, ze bułki tartej, ale warto byłoby poprawić 🙂

    • 7 lat temu

      Dziękuję, już poprawiłam, pisanie po nocy = takie niedociągnięcia. Gramatura masła tez odrobinę niższa – 50, nie 60 g. Pozdrowienia 🙂

  • 7 lat temu

    A czy można zrobić bezglutenową wersję spodu?
    Nie używam gotowych bezglutenowych wersji "bułki tartej" – mają strasznie składy. Ale może kaszka kukurydziana ekspandowana albo jakiś inny zamiennik się sprawdzi?

    • 7 lat temu

      Oczywiście, ze można. Wszelkie ekspandowane kasze brzmią fajnie jako spód! Pasuje mi tu też spód z ziaren, np. sezamu albo wiórków kokosowych. Polecam zachować szczyptę soli, by fajnie kontrastowała ze słodyczą.

  • 7 lat temu

    Robię 🙂 dziękuję za przepis i inspirację!
    Ps. Czy będą do tego sernika pasować rodzynki? Kochamy rodzynki w serniku 🙂

    • 7 lat temu

      Jak uwiebiacie rodzynki w serniku, to śmiało wrzucajcie. Ja wolę bez dodatków, ale i tez nie jestem wielką fanką rodzynek w serniku 🙂

  • 7 lat temu

    musze wypróbowac uwielbiam sernik mam swój juz od lat wypróbowany ,ale na tego chyba sie skuszę ;p

  • 7 lat temu

    też mam ostatnio fazę na palone masło, więc sernik robię w sobotę na bank. Co ciekawe, gdy pierwszy raz chciałam sama zrobić w domu palone masło, to zaczęłam szukać przepisu od "Truskawek". Nie było go wtedy niestety (chociaż ostatecznie ogarnęłam temat i gnocchi wyszły bajeczne ;)), natomiast naleśniki z palonym pojawiły się następnego dnia ! 😉 Aż się uśmiechnęłam jak zobaczyłam wpis. Nie pogniewam się, jak kolejne przepisy z tym dodatkiem pokażą się na "Truskawkach", bo to "niebo w gębie", jak mawia moja 4,5 latka :]

    • Ania Włodarczyk
      7 lat temu

      Mam jeszcze w zanadrzu kilka rzecy z palonym masłem 😀

  • 7 lat temu

    kurczę Ania, robię to!

  • 7 lat temu

    Kusi mnie już od dawna… Przechyliłaś czarę, będę piec 🙂

  • Victoria
    7 lat temu

    Jeśli będę robiła z podwójnej porcji, na większej blaszce to o ile powinnam wydłużycie czas pieczenia?

    • Ania Włodarczyk
      7 lat temu

      NIe opublikował sie mój komentarz, nie wiem czemu. Przepraszam. Ale chyba na Fc odpowiedziałam? 🙂

  • 7 lat temu

    Jest w piekarniku! 🙂

  • 7 lat temu

    Oczywiście sernik zniknął błyskawicznie i w obawie o stan cholesterolu postanowiłam ćwiartkę zamrozić, uprzednio dzieląc na dwa kawałki. Plan był taki, by rozmrozić po tygodniu, jako niedzielny przysmak. Oczywiście plan poszedł w cholerę, ale przynajmniej sernik zdążył zamarznąć. I muszę się podzielić informacją ze światem – mrożenie sernika to odtąd mus! Sernikowe “lody” (bo przecież nie doczekałam rozmrożenia!!!) są genialne! Godne pamiętania zwłaszcza latem!

    • Ania Włodarczyk
      7 lat temu

      Ale ze co, mrożony serniczek jadłaś? ja tak odkryłam mrożone brownie – wyszło boskie 😀

  • Magda
    7 lat temu

    W kwestii serka Philadelphia. Czy są tylko te małe serki po 125gr? Dziś zwątpilam w sklepie czy na pewno o takowe chodzi. Szykuję się do serniczka 😉

  • Ola
    5 lat temu

    Na jaka tortownicę?

  • Nika
    4 lata temu

    W kwestii serka, ja zrobilam na wiaderku z Czarnkowa, serek nazywa sie “Juliko”, wazne jest zeby ser do tego typu sernikow byl tłusty, ten podobnie jak Philadelphia ma 24% tluszczu. Mysle ze w lokalnych mleczarniach znajdzie sie takie sery, bo marketowe maja maja zdecydowanie nizsze zawartosci. Pozdrawiam. Sernik pyszny.

    • Ania Włodarczyk
      4 lata temu

      Zdecydowanie nie może być zbyt rzadki, no i tłustość to podstawa. Cieszę się, ze sernik pasował 🙂

  • Daga
    4 lata temu

    Rzeczywiście sernik bardzo ciekawy w smaku 🙂 Nie wiem tylko, jak Ci wyszedł taki wyszedł taki wysoki – piekłaś w mniejsze blaszce czy zastosowałaś jakiś trik? 😉 Piekłam w 22cm tak jak w przepisie i część serowa jest co najmniej dwa razy niższa niż na zdjęciu. Podoba mi się też u Ciebie to przypieczenie z wierzchu i po bokach, może sama podkręcę temperaturę następnym razem 😉

    • Ania Włodarczyk
      4 lata temu

      Gdy piekłam go później tak, jak należy ;), był niższy i bardziej płaski. Tu pewnie uderzył w związku z wyższą temperaturą, bo potem lekko opadł i troszkę się pomarszczył. Chyba też mi się taki bardziej podoba, jest rustykalny i to przypieczenie jest całkiem ładne… 😀

  • jola
    4 lata temu

    jaka średnica tortownicy?

  • JOLANTA
    4 lata temu

    sorry , doczytałam , 22 cm :), biorę się do roboty!

  • JOLANTA
    4 lata temu

    robiłam z mascarpone i nie wyszedł 🙁 góra pływa 🙁

    • Ania Włodarczyk
      4 lata temu

      Tu jako zamiennik twarogu ewentualnie mógłby wejść serek kremowy typu Ostrowia/Almette/Philadelphia/itp, mascarpone jest tłuste i zbyt delikatne, by wyszło IMHO.

  • dorota
    3 lata temu

    Aniu, chciałabym zrobić sernik z podwójnej ilości sera w większej tortownicy (28cm). Jak w takim przypadku wyglada kwestia czasu pieczenia? Czy to się uda?

Zostaw komentarz