Znieść luty z godnością /hinduska tarta cebulowa/

Luty to dla mnie ? obok listopada ? najgorszy miesiąc w roku. Jest nieprzyjazny, niechętnie przyjmuje słońce i ciągle podszczypuje w policzki przymrozkami. Pragnienie wiosny, które w styczniu jeszcze w człowieku ledwie się tliło, w lutym łka i zawodzi, prosząc o szczyptę wiosennego światła, świeżej zieleni, jakiegokolwiek koloru.
Ale, hola hola, trzeba znieść swoje, przeżyć określoną liczbę szarych dni, zmarznąć jeszcze kilkanaście razy i wyrobić przewidzianą na 2013 rok normę dla skostniałych dłoni i czerwonych nosów. 


kościół Krasińskich w Opinogórze;

Znoszę więc z godnością surowość lutego, ciesząc się (w miarę moich możliwości) jego mroczną, osnutą mgłą tajemnicy atmosferą. 
Spaceruję po szarych wioskach i miasteczkach zanurzonych w głębokim śnie, wynurzam się z wyłysiałych lasów z widokiem na neoklasycystyczne kaplice. Chodzę po oprószonych śniegiem cmentarzach z wyblakłymi resztkami świąt Bożego Narodzenia, gdzie łypie na mnie groźnie wypłowiały Mikołaj, wyglądający  jak krewny laleczki Chucky i podziwiam tajemnicze nagrobki sprzed wieków.
Święta, święta i po świętach!
cmentarz w Opinogórze, nagrobek ks. Alojzego Chiariniego, prof. języków wschodnich na UW, nauczyciela greki i arabskiego Zygmunta Krasińskiego;

***
Trochę koloru wprowadzam w domu. 
Używam dużo curry, które oprócz cudownego zapachu, dzięki zawartości kurkumy daje potrawom kolorystycznego kopniaka. Przyprawa ląduje więc w paście jajecznej, w sosie jogurtowo-czosnkowym, w omlecie, w mojej ulubionej zupie z mleczkiem kokosowym, imbirem, chilli i trawą cytrynową.
Tarta, dzięki obecności kurkumy też ma piękny kolor i całkiem zgrabnie naśladuje słońce:
HINDUSKA TARTA CEBULOWA 
porcja kruchego ciasta, wzbogacona o 1 łyżeczkę kuminu
25 g masła
1 łyżka oleju
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
2 zmiażdżone ząbki czosnku
500 g pokrojonej w piórka cebuli
1 łyżeczka brązowego cukru
3 jajka
250 ml kremówki
sól i pieprz do smaku
Wykładam ciastem formę do tart, nakłuwam widelcem i chowam do lodówki – w tym czasie przygotuję farsz.
Na patelni roztapiam masło i olej, wsupuję na nią przyprawy i smażę przez 2 minuty. Dodaję czosnek, cebulę i cukier. Smażę 10 minut, mieszając co chwila. Zmniejszam gaz, przykrywam patelnię pokrywką i duszę przez 20 minut, aż cebula zmięknie.
W misce mieszam dokładnie jajka i śmietankę, doprawiam solą i pieprzem (pieprzę dużo). 
Rozgrzewam piekarnik do 190 st. C. i przez 10 minut podpiekam w nim spód ciasta. Następnie wykładam na ciasto cebulę i zalewam ją masą śmietanowo-jajeczną. Piekę przez kolejne 30-40 minut. 
Uwagi:
1. Przepis na tartę (z moimi modyfikacjami) pochodzi z jednej z moich ulubionych książek poświęconych tego rodzaju wypiekom – “Tartaletki i tarty”.
2. Cebula w tarcie ma słodki smak, obok którego gra cała gama egzotycznych akcentów smakowych, ale całość ma dosyć łagodny smak. Aby nieco zaostrzyć smak, ja użyłam dużo pieprzu, a następnym razem wkroję do tarty kawałek papryczki chilli.

25 komentarzy

  • 11 lat temu

    fajna tarta 🙂 Ja się staram cieszyć każdą porą roku i pogodą, ale czasem bywa ciężko to fakt 🙂

  • 11 lat temu

    przypadkowo wpadłem na Twój blog .. uwielbiam curry … zdjęcia przepiękne właśnie zima dodaje im magicznego klimatu
    a z tą zimą i szarymi dniami to jest tak, że dzięki nim dużo bardziej docenia się wiosenkę i lato i zieleń wiosenna po przebudzeniu jest niesamowita ..
    mieszkam tu gdzie pory roku są mało zarysowane zima jest bez śniegu choć chłodne dni się zdarzają .. po wielu latach marzę o powrocie do pór roku tak po prostu

    Pozdrowienia ze słońcem w tle

    Piotr

    peregrino.pl

  • 11 lat temu

    paradoksalnie luty to najdłuższy miesiąc roku, po listopadzie 😉 u mnie zimą przeważa kolor błota, tęsknię za oczyszczającą świat i umysł bielą.
    pozdrawiam, idzie wiosna baronowo (u mnie kwitną krokusy) 🙂

    • 11 lat temu

      Bliska mi jest ta opinia, luty jest najtrudniejszym i nadłuższym miesiącem, brudnym, szarymburym i nie mam już kiszonych ogórków.
      Oby przyszła ta Wiosna pędem:)

    • Moja teściowa jeszcze ma ogóry więc mogę jej podkraść 😉 hehe

    • 11 lat temu

      Za tą bielą każdy tęskni… Gdyby zima była cały czas biała, lepiej by się ją znosiło. Niestety, tutaj szarość i dół. Ale nie dajemy się!

      PS Wyszabrowałam ogórki kiszone od mamci 🙂 Takie lutowe zaskórniaki!

  • 11 lat temu

    Od kilu lat polecam wszystkim dodawac kurkume do czego sie da, a najlepiej rozmieszana w oliwie z oliwek i ze swiezo zmielonym pieprzem. To wtedy wg dr Servan-Schreiber'a ("Antyrak") kurkuma jest najbardziej aktywna w profilaktyce przeciwko rakowi.
    No i prawda, ze kolor jest taki wesoly i słoneczny.
    Ja tez bym juz chciała wiosny… NArazie zostaje na polnocy, ale juz za 10 dni znow bede u siebie na wsi na południu, a tam juz zaczynają kwitnąc migdałowce… jak tylko je ujrze, to obfotografuje ze wszystkich stron i wrzuce na blog by zrobilo sie wiosennie…;
    A poki co sprobuje w najbliższych dniach twego przepisu na te trochę słońca w tarcie…
    Pozdrawiam Nika

    • 11 lat temu

      Niko, dziękuję za ciekawe informacje dot. kurkumy!

  • 11 lat temu

    Takie słońce bym zjadła… 🙂

  • 11 lat temu

    Ciekawa ta tarta:)

  • Anonimowy
    11 lat temu

    Jaka średnica formy?

  • 11 lat temu

    Rzeczywiście luty jest depresyjny… czekam z utęsknieniem na słońce i wiosnę 🙂 A tarta bardzo fajna, do wypróbowania 🙂

  • 11 lat temu

    Oj tak, z lutym mam dokładnie tak samo…Na rozgrzanie ślę walentynkowe wyrazy sympatii 🙂 Do tego herbata z imbirem i jakoś przetrwamy do wiosny!

    Tarta wege w mym guście, brak mi jedynie foremki. Muszę coś z tym zrobić :O

  • 11 lat temu

    Oj, nie taki luty straszny (z taką tartą) 🙂

  • 11 lat temu

    taka tarta pozwoli dużo znieść z godnością 🙂

  • 11 lat temu

    "Tartaletki i tarty" mam od X lat i nawet nie wiem, dlaczego tę tartę upiekłam dopiero miesiąc temu. Jest pyszna. U mnie tylko obowiązkowo z toną kolendry 🙂
    Też czekam na wiosnę – z nadzieją oglądam prognozy pogody, a tu nic…
    Pozdrawiam 🙂

    • 11 lat temu

      Uwielbiam tę książkę i wiele razy z niej korzystałam 🙂

  • tez cierpię na brak słońca!!! wena gdzieś sobie poszła 🙂 ale staram się ożywiać wszystko kolorem (taka mała terapia). Tartę zapisuję do terapii tymbardziej, że już czuję ten piękny zapach curry . mmmmmmm

  • 11 lat temu

    Też nie lubię lutego ! A tarta cebulowa to znakomity pomysł, zeby go przeżyć 🙂

  • 11 lat temu

    luty? to nie taki zły miesiąc. luty jest przed marcem. a w marcu? a w marcu się widzimy 🙂
    pozdrów swoich facetów! 🙂

  • 11 lat temu

    Przeterminowane mikołaje cmentarne są doskonałe, groteskowe i zarazem tak melancholijne, że senne zimowe pejzaże powyżej mogą się schować 🙂 Swoją drogą, lubię luty. Jakoś potrafię cieszyć się w tym miesiącu zimą, bo wiem, że zaraz marzec i wiosna. Dla mnie styczeń to dół studzienny – już po świętach, a do wiosny jeszcze tak daleko…

Zostaw komentarz