Dziś chciałam powiedzieć kilka słów o moich wakacjach. W zasadzie miałam już wybrane zdjęcia, w głowie zarys tego, co napiszę, ale na drodze stanęła mi kobiałka warzyw? Otóż wczoraj Marta podarowała mi pękaty koszyk dobroci z ogrodu jej mamy; kiedy zobaczyłam te cukinie, ogórki, czosnek, czerwone główki cebuli i pękate pomidory malinowe, wiedziałam, że rzucę w kąt wakacyjne opowieści i zabiorę się za robienie ulubionej wakacyjnej sałatki.
Mowa o nieziemsko pysznej panzanelli. Uważam, że jedynym godnym tej sałatki pomidorem jest malinowy albo bawole serce, broń boże twarde jak kamień, marketowe odmiany. Pomidory, które do niej wrzucam muszą wcześniej leniwie wygrzewać się na słońcu, ociekać sokiem i rozpływać się w ustach. Papryka powinna być pozbawiona skórki, najlepiej z lekko dymnym posmakiem, który wytwarza się podczas jej opiekania w piekarniku. Dalej pokrojona w cieniutkie piórka cebulka, bazylia ? co oczywiste – świeża. I dobra oliwa, ja używam hiszpańskiej (reglamentuję ją sobie na specjalne okazje).
Tę sałatkę przyrządziłam z grzankami z pełnoziarnistego chleba, ale najlepsze są z ciabattą albo bagietką.
Przepis na panzanellę przedstawiałam TUTAJ.

PS Zaczynam się poważnie zastanawiać nad tym, czy to nie panzanellę wybrałabym na swój ostatni posiłek. Tym samym pozycja dotychczasowych liderów, tj. klusek śląskich z boczkiem i blinów poważnie się chwieje, choć pewnie zimą znów zmienię zdanie?

25 komentarzy

  • 12 lat temu

    Mm, ta sałatka wygląda naprawdę pysznie. Coś dla takiego maniaka pomidorów jak ja, ostatnio jem je cały czas. 😉

  • 12 lat temu

    Pomidory malinowe są rzeczywiście najlepsze c:

  • 12 lat temu

    Apetyczna 🙂

  • 12 lat temu

    Mniam, muszę sobie taką zrobić 🙂

  • 12 lat temu

    Przede wszystkim cieszę się, że wróciłaś:)
    A dzisiaj się zastanawiałam nad tym, czy nie zrobić tej sałatki:) Może jutro na kolację:) No i piękne jest pierwsze zdjęcie. Patrzyłam na nie przez dobrych kilka minut;)

  • 12 lat temu

    Aniu, taka sałatka to same pyszności! Jakbym dostała takie dobroci od kogoś jak Ty, to też bym wszystko rzuciła w diabły i poleciała robić panzanellę:-)
    A jeżyn u nas na Dąbrowie jest multum!!!

  • 12 lat temu

    Sałatka wygląda przepysznie, na pewno ją zrobię 😛
    Aż zgłodniałam 🙂
    Buziaczki

  • 12 lat temu

    Zimą trzeba będzie zmienić zdanie , bo nie będzie tych pysznych pomodoros. trzeba korzystać póki są. Pyszne zdjęcia

  • 12 lat temu

    Bajeczna ta sałatka. Już zapoznając z samym jej składem czułam niemal jej zapach! Przepis wykorzystam jak najszybciej 🙂

  • 12 lat temu

    mmm..rozmarzyłam się! 🙂

  • 12 lat temu

    zjadlabym cala miske tej pysznosci:)

  • 12 lat temu

    Pomidory malinowe to jest to. Albo bawole serca 🙂 Od razu widzę krzaczki pod prowizoryczną folią u moich dziadków 🙂
    I nic tylko kromka chleba z pomidorem, solą i pieprzem. Mniam 🙂

    Sałatka wygląda bosko!

    Pozdrawiam 🙂

  • 12 lat temu

    Kocham pomidory i takie sałatki.
    W moim ostatnim posiłku z pewnością pomidory 🙂

    ściskam cieplutko, piękne kolory – takich mi dziś trzeba!

    buziaki
    M. 🙂

    • 12 lat temu

      :)**

      Duży wirtualny pomidor malinowy ode mnie dla Ciebie,Moniś! 🙂

  • 12 lat temu

    pomidory!dajcie pomidorów;))

  • 12 lat temu

    oj tak, takie wypoczęte pomidory mają wyjątkowy smak 🙂

  • 12 lat temu

    a ja jej jeszcze nie jadłam, choć wiele razy o niej słyszałam. Skoro jednak piszesz, że jest nieziemsko dobra to może wreszcie trzeba jej spróbować 🙂

  • 12 lat temu

    Piekne zdjecie. Zazdroszcze takich wygrzanych w sloncu pomidorow 🙂

  • 12 lat temu

    Wspaniały blog, tak tu ciepło i przytulnie. Trafiłam na niego dopiero teraz i nie mogłam się oderwac. Pozdrawiam. Od tej pory – stała czytelniczka 🙂

  • 12 lat temu

    smaka mi narobilas 😀

  • 12 lat temu

    Ślinka mi przez Ciebie kapie na biurko … ^^

  • 12 lat temu

    A gdybym ja miala Aniu wybrac ostatni posilek lata, to niewatpliwie bylaby to panzanella i neiwatpilie taka z czerwona cebula i ostra zielona papryczka, i dobrze ze sloneczne pomidory dojezdzaja do Prg ze Slowacji 😀

    • 12 lat temu

      I papryczka zielona do tego? Dla mnie chyba zbyt ostro – tzn. lubię ostro, ale w tym przyupadku miałabym stłumiony smak malinówek, a to on musi u mnie królować 🙂

  • Anonimowy
    10 lat temu

    izomorfia3
    Rewelacja ! Idealna do grilla!!!!
    Będąc " na fali " przepisów Nigelli zaznaczyłam tę sałatkę 🙂
    Wczoraj zrobiłam ,całą noc marynowałam składniki ( prócz bazylii-ta była razem z chlebem "na ostatnią chwilę"-pyszna w swojej prostocie-były dokładki.

Zostaw komentarz