Komuś parowar? (WZ)

20 września 2010

Poniżej prezentuję WZ, czyli wpis zamawiany (więcej o WZ tutaj) – kto nie ma ochoty, nie czyta jego treści. Kto chce, czyta i – jeśli tylko ma ochotę – bierze udział w konkursie. Bez dorabiania ideologii.

***

Tak się miło złożyło, że zaproponowano mi przeprowadzenie konkursu z truskawką w tle. Zasady są proste: proszę Was o przesłanie propozycji potraw, które według Was najlepiej pasują do Smako-Łyka o smaku ? a jakże! ? truskawkowym. Możecie przedstawiać propozycje dań głównych, przystawek, deserów ? co tylko podpowiada Wasza fantazja kulinarna. Ważne, by całość ładnie się komponowała. Ale żeby nie było tak lekko, proszę Was o uzasadnienie swego wyboru: czemu akurat to danie pasuje do truskawkowego Smako-Łyka?

Innymi słowy, szukamy idealnej połówki dla truskawkowego Smako-Łyka: ma być kusząca i smaczna.

Na Wasze zgłoszenia czekać będę do 01.10.10 r.

Na pięć osób, których propozycje najbardziej przypadną mi do gustu czekają takie oto wypasione parowary:

Propozycje przesyłajcie na adres wlodarczyk.ania@gmail.com albo umieszczajcie pod tym postem. Obok przepisu z uzasadnieniem w poście podajcie również swój adres e-mail.

Zwycięzców wyłonię 04.10.10 r. ? tego dnia na moim blogu pojawi się notka z informacją o zwycięskich propozycjach.

PS W przepisie niekoniecznie muszą występować truskawki.

17 komentarzy

  • 7 lat temu

    Aniu Kochana chyba zaszła jakas pomyłka wyniki 04.01.10 ? a propozycje przysyłać do 01.01.10 ? Obie daty już były – wiem wiem te chochliki wstrętne 🙂

    serdecznie pozdrawiam

  • 7 lat temu

    Ewelosa, dziękuję za uwagę! :)))

  • 7 lat temu

    Aniu nie ma sprawy 🙂

  • 7 lat temu

    o, a ja Ci wyślę potrawę! 🙂
    tylko musze zapamiętać, żeby to zrobić, bo mi rzeczy z głowy wylatują.

  • 7 lat temu

    poszło na @ 🙂

  • 7 lat temu

    Piękny parowar, ależ by pasował do mojej kuchni 🙂

    Zatem bardzo chętnie przyłączę się do konkursu. Proponuję podanie truskawkowego Smak-łyka do ciasta mocno czekoladowego, albo do muffinek czekoladowo-bananowych. Połączenie truskawek z czekoladą uważam za wyśmienite: w cieście czekolada, w szklance owocowy, orzeźwiający smak. Mniam!

  • Anonimowy
    7 lat temu

    Parowar fajny:)
    moja propozycja to pieczony łosoś, do tego jaśminowy ryż i blanszowany, świeży szpinak na oliwie z czosnkiem. Danie pachnie latem, beztroską i jest niezwykle lekkie. W połączeniu z truskawkowym Smako-łykiem można naprawdę się rozmarzyć;-))
    Dominika

  • Anonimowy
    7 lat temu

    zostawiam maila – dnikaa@interia.pl smacznego!

  • 7 lat temu

    Mam pytanie, czy zgłoszone przepisy mają być przesłane wraz ze zdjęciem i szczegółowym opisem?

  • 7 lat temu

    Agnieszko, potrzebujemy szczegolowego opisu i uzasadnienia, o zdjeciu nic nie pisalam, wiec nie jest mi do szczescia potrzebne :)))

  • 7 lat temu

    Aniu jeśli do truskawek to tylko i wyłącznie sałatka z rukoli, truskawek i sera mozzarella skropione wysokiej jakości octem balsamicznym a do tego szczypta różowego pieprzu i kilka listków świeżej mięty. A całość posypana kawałkami uprażonych na suchej patelni migdałów.

    To tyle ode mnie :]

  • 7 lat temu

    Do truskawko-łyka doskonale pasują naleśniczki z pysznym serowo-kremowym wnętrzem smażone na rumianym masełku.
    Oba smaki: truskawka i twaróg kojarzą mi się ze szczęśliwym, dzieciństwem. Uzupełniają się idealnie i smakują dobrymi chwilami. Lubię przywoływać je jak najczęściej.

    Pozdrawiam serdecznie, olciaky@wp.pl

  • 7 lat temu

    Smako-Łyk pasuje do lekkiego dania, ponieważ to połączenie wody ze słodkawym smakiem truskawki. Ożywi wytrawne danie na zimno.

    Nie podawałabym do deseru, ponieważ mogłoby być za słodko.

    Proponuję zatem sałatkę. Przepis dla dwojga.

    Na sałatę
    ? Ulubione bazowe warzywo. Proponuję roszponkę lub szpinak. Albo połączenie rukoli z sałatą lodową*. Odradzam gotowy miks sałat.
    ? Pomidory. Poza sezonem koktajlowe. Najlepiej te z gałązkami, bo pięknie pachną.
    ? Francuski ser pleśniowy Roucoulons. Im bliżej daty końca ważności, tym bardziej aromatycznie i kolorowo (ser zmienia barwę na pomarańczowy).
    ? Awokado albo winogrona. Serdecznie polecam maślane awokado. Przed włożeniem do sałatki ? posolić. Popieprzyć pieprzem z młynka.
    ? Opcjonalnie: kawałeczki pomarańczowej (!) chilli.

    Na sos
    ? Oliwka z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wyśmienite te o lekko cierpkawym smaku.
    ? Sól.
    ? Pieprz świeżo mielona.
    ? Czosnek + praska.
    ? Ocet balsamiczny.

    Dodatki
    ? Bagieta.
    ? Masło (najchętniej osełka, President albo Łaciate).

    Połączenie awokado z pomidorem uważam za wyjątkowo udane. Do tego pyszna soczysta zielona roszponka? Świeżo mielony pieprz pozwala na wydobycie smaku awokado, ale nie narzuca się w tym miksie. Balsamico dobrze pasuje do truskawek. Polecam Roucoulons, ponieważ jest wyjątkowo aromatyczny. UWAGA: Najlepiej odczekać 15-20 minut po przygotowaniu sałatki na spożycie. Wtedy ser ma idealną konsystencję.

    Bagietkę można pokroić na kawałeczki i maczać w sosie, w którym topi się sałatka. Albo posmarować masełkiem.

    Bardzo podoba mi się feeria kolorów w przezroczystej misce, w której zwykle podaję tę kompozycję: są i dwa odcienie zieleni, i soczysta czerwień, i dopełniający ją pomarańcz.

    Smacznego!

    *Ja sałaty kupuję najczęściej w dniu targowym na krakowskim Kleparzu. Tak najchętniej rozpoczynam sobotę. Wszechogarniający zapach sezonowych owoców i warzyw. Proste pytania (-Ile tych pomidorków dla panienki?), proste odpowiedzi (-Ee, z kilogram.)

  • 7 lat temu

    Ale mam chrapkę na tę nagrodę! Przepis wysłałam na maila. Pozdrawiam!!!

  • Anonimowy
    7 lat temu

    Słońce na talerzu;)

    Składniki:
    1 mango
    ugotowana pierś z kurczaka
    cebula dymka
    kolendra
    liście sałaty lodowej
    łyżka oliwy
    odrobina świeżej czerwonej papryczki chili

    Mango i pierś z kurczaka kroimi w kostkę. Kolendrę,dymkę i papryczke szatkujemy, a liście sałaty układamy na talerzu (możemy je oczywiście porwać). Mieszamy w misce mango, dymkę, chili i kolendrę, następnie układamy na sałacie. Na wierzch kładziemy kurczaka, a calość polewamy odrobiną oliwy.

    Truskawkowy smako-łyk i słoneczna sałatka to bajeczne połączenie, nie tylko dla tych co już tęsknią za wakacjami…

    veronikaa@o2.pl

  • Kasia
    7 lat temu

    Witam 🙂 mam nadzieję, że czas nadsyłania propozycji jest wyznaczony do 1.10 włącznie 🙂

    Moja propozycja to lekka sałatka pachnąca latem i ciepłymi promykami słońca (słońce ma zapach, naprawdę!). Krucha sałata rzymska, kawałki soczystego kurczaka smażonego z dodatkiem miodu, aromatyczne grzanki ziołowe, prażone orzechy laskowe i połówki słodkiego winogrona. Wszystko to uzupełnione klasycznym winegretem. Symfonia smaków, które delikatnie łączą się i przenikają. Potrawa w sam raz na deszczowe dni, zwłaszcza w towarzystwie truskawkowego Smako-Łyka. Powrót do wspomnień o beztroskich wakacjach gwarantowany!

    Mój mail: kasiazi@buziaczek.pl

    Pozdrawiam 🙂

  • 7 lat temu

    Zdecydowanie koreczki owocowe, na długich szaszłykowych patykach, wbite w połówkę melona i udające jeża 🙂 Do tego lekki kremowo-waniliowy dip, może być na bazie serka homogenizowanego. No i oczywiście łyk samko-łyka truskwakowego!

Zostaw komentarz